Mennyei vaníliás-gyümölcsös fehércsoki krémre cseréltük az eredeti Dobos torta vajkrémjét, így a hagyományos dobos lapok, és sokak kedvenc roppanós dobos torta teteje egy édeskésebb krémet rejt, ami a mi szívünkhöz is közelebb áll.


Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.


Hozzávalók

20 cm-es tortához

Hozzávalók:   

A dobos lapokhoz: 

8 db tojás 

160 g kristálycukor 

160 g liszt (BL55) 

40 g olvasztott vaj 

A krémhez: 

4 dl tej (3, 8%) 

3 db tojássárgája 

40 g étkezési keményítő 

150 g fehér csokoládé 

2 db lapzselatin 

60 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

0,5 db vanília rúd kikapart magja 

3 dl habtejszín 

100 g piros ribizli 

A dobos cukorhoz:

150 g mokka cukor 

1/4 db citrom kifacsart leve 

A díszítéshez: 

2 dl habtejszín 

10 g habfixáló 

20 g vaníliás cukor 

2 fürt piros ribizli (vagy egyéb friss piros gyümölcs)

Elkészítés: 

Vágjunk ki 3 db sütőpapírt a sütőtepsink méretére. Helyezzük rájuk a torta karikánkat, és rajzoljuk körbe. Mindhárom papírra 2 db karikát rajzoljunk arra az oldalára amelyik felfelé kunkorodik. 

A tojásokat válasszuk szét. Mérjük ki a cukrot és a lisztet, majd a sárgáját a cukor egyharmadával habverővel keverjük fehéredésig, és amíg nem lesznek rajta buborékok!  Verjük habbá kb. 70%-os szintig, amikor már a tálat elfordítva a hab nem mozog. 

Adjuk hozzá a maradék cukor felét, habosítsuk tovább, majd a maradék cukorral verjük a habot készre! Akkor jó, ha a habverőt felemelve a habnak van tartása és nem folyik. Egy kevés fehérjehabot alaposan keverjük el a sárgájában! 

Majd a kapott keveréket öntsük a fehérjéhez, és fakanállal forgassuk bele! Ügyeljünk arra, hogy ne kavarjuk túl! Két részletben szitáljuk hozzá a lisztet is! 

Végül kavarjuk bele az olvasztott vajat is! 

A sütőpapírt az írott oldalával lefelé helyezzük a sütőlemezre, és a tésztát 6 részre osztva kenjük a megjelölt területekre! A sütőpapírok széleit súlyozzuk le fém evőeszközökkel, majd előmelegített 170 C fokos légkeveréses sütőben süssük készre mind a hat lapot! A sütési idő nálam 10-11 perc volt. 

A doboscukorhoz törjük meg a kockacukrokat, majd egy szűrőn keresztül facsarjunk bele egy kis citromlevet mielőtt elkezdjük megolvasztani. A citromlé gátolja, hogy a cukor elégjen. Készítsünk ki egy dobos lapot, és 1-2 vastag pengéjű kést. esetleg vajat is a kés vágás előtti kenéséhez.! 

Ha a cukor elkezdett karamellizálódni, de még nem túl barna, akkor öntsük rá a kikészített dobos lapunkra, és egy kenőkéssel oszlassuk el rajta! Próbáljunk gyorsan, de óvatosan dolgozni a cukorral! 

Mielőtt a cukor megdermed vágjuk fel a tervezett szeleteket! 

A krémhez 3 dl tejet a vaníliával forraljuk fel, közben kavarjuk simára a tojások sárgáját 1 dl tejjel, a 40 g keményítővel, és a kétféle cukorral! A fehér csokit tördeljük apróra! 

A forrásban lévő tejet vékony sugárban folyamatos kavarás mellett öntsük a sárgájához, majd tegyük vissza az egészet a tűzhelyre, és folyamatos kavarás mellett főzzük addig amíg be nem sűrűsödik! 

A fehér csokit keverjük simára a még forró pudingban! 

Áztassunk hideg vízbe a lapzselatinokat 5 percre amíg el nem vesztik a tartásukat, alaposan facsarjuk ki, majd keverjük el előzőleg felforrósított 0, 5 dl habtejszínben! Ha a zselatin elolvadt, akkor a tejszínt öntsük a pudinghoz, és alaposan kavarjuk el benne! A pudingot hűtsük ki, de közben gyakran kavarjuk át! 

 A maradék habtejszínt verjük habbá, és forgassuk a már kihűlt pudinghoz! Tegyük még félre a hűtőbe egy kis időre!

Töltsük be a tortát! Dobos lap-Krém-Néhány szem ribizli, és ezt mind az 5 lappal ismételjük meg! Végül helyezzük rá a dobos cukorral borított torta lapot is! Tegyük a hűtőbe dermedni mielőtt eltávolítjuk a torta karikát! 

A díszítésshez verjük habbá a tejszínt a vaníliás cukorral, és a végén a habfixálót is keverjük bele! Kenjük be vele a torta oldalát, és egy recés habkártyával húzzuk körbe! A tetejére helyezzük rá a két fürt piros ribizlit, vagy egyéb friss piros gyümölcsöt!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.