Pekándiós tésztalapok, gyömbéres körtekompót, karamell krém, pekándiós ropogós, kávé krém és végül karamell réteg. ☕️🎂🍐😋 Ha felkeltette az érdeklődéseteket olvassátok el a receptet és készítsétek el Ti is! Higgyétek el, nem fogtok csalódni!
Hozzávalók:
Pekándiós tészta:
4 db tojás
80 g cukor
80 g pekándió
40 g finomliszt
2 cl étolaj
Gyömbéres körte kompót:
400 g megtisztított körte
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
0,5 db citrom leve
Kisujjnyi gyömbér
15 g vaj
0,5 dl víz
20 g étkezési keményítő
Karamellkrém:
250 g mascarpone
100 g cukor
1,5 dl tejszín
3 db lapzselatin
2 dl tejszín habbá verve
Pekándiós ropogós:
30 g víz
30 g cukor
50 g fehércsokoládé
75 g pekándió
20 g cornflakes
Kávés krém:
150 ml presszó kávé
60 g cukor
4 db lapzselatin
250 g mascarpone
1,5 dl tejszín habbá verve
Karamell bevonat:
95 g cukor
30 g vaj
150 g tej
0,5 dl víz
6 g étkezési keményítő
10 g őrölt zselatin
0,5 dl víz
Elkészítés:
1. A pekándiót megpirítjuk és késes aprítóban ledaráljuk. Összekeverjük a liszttel. A tojások sárgáját 60g cukorral és az olajjal kikavarjuk,
2. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgájához felváltva adagolva hozzákeverjük a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát 2 egyenlő részre mérjük és egyenként, sütőpapírral bélelt, 24 cm-es formában kb. 20-20 perc alatt 180 C fokon megsütjük.
3. A körtéket megtisztított körtéket apróra kockázzuk. Hozzáreszeljük a gyömbért, jöhet bele a citrom leve és a cukor, valamint a vaj, így puhára főzzük.
4. A keményítőt elkeverjük a vízzel és a puha körtét besűrítjük vele. Langyosra hűtjük.
5. Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , tortakarikát teszünk köré (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és elsimítjuk rajta a körtét. Erre jön a másik lap és mehet a hűtőbe.
6. A ropogóshoz a vizet, cukrot és a csokit felolvasztjuk és ráöntjük a pirított, durvára darált pekándió és cornflakes keverékére. Jól összedolgozzuk. Egy 20 cm-es karikát folpackal kibélelünk és egyenletesen elsimítjuk benne a masszát. Alaposan kifagyasztjuk.
7. A karamellás krémhez felolvasztjuk a cukrot. Hozzáöntjük a tejszínt és addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint.
8. A karamellt a mascarponéval elkeverjük és beleforgatjuk a felvert tejszínt is. A krémet a tésztára simítjuk és ismét hűtjük.
9. A kávéban a cukrot felolvasztjuk. Elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Összekeverjük a mascarponéval, végül a felvert tejszínt is beleforgatjuk.
10. A kifagyasztott ropogóst a karamellás krém közepébe helyezzük és ráöntjük a kávés krémet. Addig hűtjük, míg kellően meg nem dermed. Kb. 2-3 óra.
11. A karamell bevonathoz a cukrot felolvasztjuk, mehet bele a vaj és a tej. Addig melegítjük amíg a cukor újra el nem olvad. Ezután elkeverjük benne a vízben kikavart keményítőt amivel 1-2 percig főzzük majd lehúzzuk a tűzhelyről.
12. A zselatint a hideg vízzel elkeverjük. Ha megduzzadt mikróban kb. 10 másodperc alatt felmelegítjük és a karamellhez keverjük. Ha éppen csak langyos, ráöntjük a torta tetejére és néhány óra alatt kidermesztjük. Ezután óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint díszítjük.