A csodálatos Baileys krémlikőr egy meghökkentően krémes, lágy, és ízes tortában. A török mogyoró ropogós pedig a krémes rétegek kiegészítéseként valódi kulináris élvezetet ad! A torta rétegei: mogyorós felvert, narancskaramell krém, mogyoró ropogós, csokoládés Baileys mousse, és Baileys-es csokoládé glaze. Csak óvatosan vele :-) , és ezt a tortát ezúttal gyerekeknek nem ajánljuk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mogyorós piskóta:
4 db tojás
80 g cukor
40 g finomliszt
80 g törökmogyoró
20 ml étolaj
Mogyorós ropogós:
60 g pirított törökmogyoró
20 g ostya (pl. fagyitölcsér, de corn flakes is megfelelő)
50 g tejcsokoládé
Narancskaramell betét:
120 g cukor
40 g vaj
2 dl frissen facsart narancslé
15 g étkezési keményítő
1 dl narancslé a keményítő kikavarásához
2 db lapzselatin
125 g mascarpone
1 dl habtejszín, habbá verve
Baileys mousse:
2,5 dl Baileys krémlikőr
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
100 g tejcsokoládé
100 g fehércsokoládé
4 db lapzselatin
4 dl habtejszín, habbá verve (állati eredetű min. 33% vagy 3 dl növényi eredetű)
Baileys-es csokoládé glazúr:
0,5 dl habtejszín
0,5 dl Baileys krémlikőr
100 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek lekvár vagy mogyorókrém
50 g pirított, durvára darált törökmogyoró
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
Elkészítés:
1. A tésztához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és a liszttel összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. Ehhez a mogyorót az ostyával késes aprítóban ledaráljuk. A csokit csokiolvasztóba tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissentartó fóliát terítünk amire egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne. Alaposan kifagyasztjuk.
3. A narancskaramellel folytatjuk. Az 1 dl narancslében kikavarjuk a keményítőt. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, majd a frissen facsart narancslevet. Addig melegítjük, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor jöhet hozzá a kikavart keményítő. Kevergetve sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és mehet hozzá a feláztatott, kinyomkodott zselatin. Langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarponéval, végezetül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
4. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra tesszük és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. Ebbe öntjük a narancskaramellt és hűtőbe tesszük dermedni, ami legalább 2 órát jelent.
5. Ha a narancskaramell betét megdermedt akkor kezdjük el a Baileys mousset készíteni. A kétféle csokit egy keverőtálba tördeljük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A Baylis krémlikőrt a kétféle cukorral addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a tördelt csokoládékra és alaposan összekeverjük. Langyosra hűtjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
6. A karamell réteg körül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a ropogóst a karamell betétre helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousset beleöntjük. Hűtőben dermesztjük legalább 3-4 órát, de a legjobb, ha egy éjszakát hűlni hagyjuk.
7. Ha a mousse kidermedt elkészítjük a glazúrt. A tejszínt és a krémlikőrt összekeverjük és beletördeljük a csokoládét. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 1 db feláztatott, kinyomkodott zselatint. A mousse-ra öntjük és tovább hűtjük, amíg meg nem húz, ez kb. 1 óra.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük lekvárral vagy mogyorókrémmel és a durvára darált mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Csokoládé díszekkel dekoráljuk.