A csodálatos Baileys krémlikőr egy meghökkentően krémes, lágy, és ízes tortában. A török mogyoró ropogós pedig a krémes rétegek kiegészítéseként valódi kulináris élvezetet ad! A torta rétegei: mogyorós felvert, narancskaramell krém, mogyoró ropogós, csokoládés Baileys mousse, és Baileys-es csokoládé glaze. Csak óvatosan vele :-) , és ezt a tortát ezúttal gyerekeknek nem ajánljuk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mogyorós piskóta: 

4 db tojás 

80 g cukor 

40 g finomliszt 

80 g törökmogyoró 

20 ml étolaj 

Mogyorós ropogós: 

60 g pirított törökmogyoró 

20 g ostya (pl. fagyitölcsér, de corn flakes is megfelelő) 

50 g tejcsokoládé 

Narancskaramell betét: 

120 g cukor 

40 g vaj 

2 dl frissen facsart narancslé 

15 g étkezési keményítő 

1 dl narancslé a keményítő kikavarásához 

2 db lapzselatin 

125 g mascarpone 

1 dl habtejszín, habbá verve 

Baileys mousse: 

2,5 dl Baileys krémlikőr 

20 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

100 g tejcsokoládé 

100 g fehércsokoládé 

4 db lapzselatin 

4 dl habtejszín, habbá verve (állati eredetű min. 33% vagy 3 dl növényi eredetű) 

Baileys-es csokoládé glazúr: 

0,5 dl habtejszín 

0,5 dl Baileys krémlikőr 

100 g tejcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek lekvár vagy mogyorókrém 

50 g pirított, durvára darált törökmogyoró 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

csokoládé díszek

Torta recept

Elkészítés: 

1. A tésztához a mogyorót késes aprítóban ledaráljuk és a liszttel összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

Baileys torta

2. Közben elkészítjük a ropogóst. Ehhez a mogyorót az ostyával késes aprítóban ledaráljuk. A csokit csokiolvasztóba tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. Hozzáöntjük a száraz alapanyagokhoz és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissentartó fóliát terítünk amire egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne. Alaposan kifagyasztjuk.

Baileys torta

3. A narancskaramellel folytatjuk. Az 1 dl narancslében kikavarjuk a keményítőt. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, majd a frissen facsart narancslevet. Addig melegítjük, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor jöhet hozzá a kikavart keményítő. Kevergetve sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és mehet hozzá a feláztatott, kinyomkodott zselatin. Langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarponéval, végezetül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.

Baileys torta
Baileys torta

4. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra tesszük és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. Ebbe öntjük a narancskaramellt és hűtőbe tesszük dermedni, ami legalább 2 órát jelent.

Baileys torta
cukrász kellékek

5. Ha a narancskaramell betét megdermedt akkor kezdjük el a Baileys mousset készíteni. A kétféle csokit egy keverőtálba tördeljük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A Baylis krémlikőrt a kétféle cukorral addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a tördelt csokoládékra és alaposan összekeverjük. Langyosra hűtjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.

Baileys torta
Baileys torta

6. A karamell réteg körül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a ropogóst a karamell betétre helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousset beleöntjük. Hűtőben dermesztjük legalább 3-4 órát, de a legjobb, ha egy éjszakát hűlni hagyjuk.

Baileys torta

7. Ha a mousse kidermedt elkészítjük a glazúrt. A tejszínt és a krémlikőrt összekeverjük és beletördeljük a csokoládét. Alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverünk benne 1 db feláztatott, kinyomkodott zselatint.  A mousse-ra öntjük és tovább hűtjük, amíg meg nem húz, ez kb. 1 óra.

Baileys torta

8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük lekvárral vagy mogyorókrémmel és a durvára darált mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Csokoládé díszekkel dekoráljuk.

Baileys torta
Baileys torta


Baileys torta
Baileys torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.