A 2021-ben ezzel a pisztáciás-fehércsokis tortával a helyi sütinapon sikerült elnyernünk az Alattyán tortája címet, ami óriási megtiszteltetés volt számunkra.🥰

Újragondolt torták

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához

Pisztáciás piskóta:

4 db tojás

80 g kristálycukor

40 g finomliszt

20 g mandulaliszt

60 g őrölt, pörkölt pisztácia

0,2 dl étolaj

Pisztáciás mascarpone krém:

250 g mascarpone

70 g őrölt, pörkölt pisztácia

1 dl habtejszín

20 g vaníliás cukor

30 g kristálycukor

3 db lapzselatin

2 dl tejszín habbá verve

Málnazselé:

200 g fagyasztott málna

1/2 db citrom leve

10 g vaníliás cukor

40 g cukor

3 db lapzselatin

Fehércsoki mousse:

100 g fehércsokoládé

1 dl habtejszín

10 g vaníliás cukor

1 ek vanília aroma

3 db lapzselatin

2 dl tejszín habbá verve

Fehércsoki bevonat:

100 g fehércsokoládé

1 dl habtejszín

1 db lapzselatin

Díszítéshez:

2 dl tejszín habbá verve

50 g őrölt, pörkölt pisztácia

1-2 ek málnalekvár

Újragondolt torta

Elkészítés:

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A lisztet, mandulát és a pisztáciát összekeverjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva összedolgozzuk a száraz alapanyagokkal, illetve a felvert fehérjével. 

2. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a masszánkat. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát. Elkészültét tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni. 

3. A pisztáciás krémhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral. A zselatinokat beáztatjuk kb. 4-5 percre annyi hideg vízbe, amennyi jól ellepi. Amikor a cukor felolvadt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott és alaposan kinyomkodott zselatint. Ezt az egészet összedolgozzuk a mascarponéval. Ezután jöhet bele a pisztácia, végül pedig a felvert habtejszín. 

4. A kihűlt tésztát tálcára helyezzük, (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor )köré tortakarikát teszünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és a pisztáciás krémet a piskótára simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg elkészítjük a málnazselét. 

Cukrász kellékek

5. A málnazseléhez a málnát a kétféle cukorral és a citrom levével felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk néhány percre, majd kinyomkodjuk és a meleg málnához keverjük. Legalább langyosra hűtjük, a pisztáciás krémre öntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.

6. A fehércsoki mousse-hoz a csokit az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a cukorral és az aromával. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott majd kinyomkodott lapzselatinokat. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel.

 7. Az így kapott mousse-t a málnazselére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem dermed, de legalább 1-2 órára. 

8. A torta tetejére elkészítjük a fehércsokis ganache-t. Ehhez a csokit felolvasztjuk a tejszínben. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott lapzselatint. Langyosra hűtjük és óvatosan, egyenletesen a torta tetejére öntjük. Mehet vissza a hűtőbe. 

9. Ha a tortánk kellőképpen kidermedt (ez legalább 3 óra, de legjobb, ha egy éjszakát hűtjük.), akkor óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tészta oldalát málnalekvárral vékonyan körbe kenjük és durvára vágott, pisztáciával panírozzuk. Tetejét habrózsákkal, pisztáciával és tetszés szerint csokoládé díszekkel, liofilizált málnával dekoráljuk. 

Pisztáciás torta málnával



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.