Mennyei fehér csokoládés torta sós karamellával. Erről az általatok leggyakrabban elkészített tortáról rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk tőletek, aminek nagyon örülünk.

Szakács könyv

Hozzávalók

1 db 24 cm-es torta

Hozzávalók:

Piskóta:

3 db tojás

3 ek hideg víz

120 g cukor

120 g finomliszt

6 g sütőpor

Karamellkrém:

250 g mascarpone

100 g cukor

1,5 dl habtejszín

1 kk

4 db lapzselatin

2 dl habtejszín habbá verve

Fehércsokis krém:

250 g mascarpone

1 dl habtejszín

100 g fehércsoki

1 ek vanília aroma

20 g vaníliás cukor

3 db lapzselatin

2 dl habtejszín habbá verve

Karamell bevonat:

95 g cukor

150 g tej

30 g vaj

0,5 dl víz

6 g keményítő

1 kk

10 g őrölt zselatin

0,5 dl víz

Újragondolt torta

Elkészítés:

1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a többi hozzávalóval kikavarjuk és beleforgatjuk a felvert fehérjét. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 175 fokos, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. 

2. A karamellkrémhez a cukrot száraz serpenyőben felolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejszínt, jöhet bele a só és addig kevergetjük, míg a cukordarabkák újra elolvadnak.

3.  Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. A karamellt a mascarponéval elkeverjük és végül összeforgatjuk a felvert tejszínnel. 

4. A piskótát tálcára tesszük, (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor )  köré tortakarikát helyezünk.(célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) . A krémet a tésztára simítjuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a fehércsokis krémet. 

cukrász kellékek

5. A fehércsoki krémhez a fehércsokit a vanília aroma és a vaníliás cukor hozzáadásával felolvasztjuk a tejszínben. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott zselatint. Az így kapott krémet a mascarponéval alaposan elkeverjük. 

6. Beleforgatjuk a felvert habtejszínt és a krémet a karamelles rétegre simítjuk. Mehet a hűtőbe legalább 1-2 órára. 

7. A karamell bevonathoz száraz edényben felolvasztjuk a cukrot. A keményítőt elkeverjük 0, 5 dl vízben, a zselatint szintén 0, 5 dl vízbe áztatjuk. 

8. A vajat, a sót és a tejet a felolvadt cukorhoz adjuk. Addig kevergetjük, míg a cukordarabkák újra felolvadnak. Ekkor jöhet bele a vízzel elkevert keményítő és kevergetve addig melegítjük tovább míg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a zselatint.

9. Szoba hőmérsékletűre hűtjük és a torta tetejére öntjük. Hűtőben hagyjuk megdermedni. Késse óvatosan körbevágjuk a tortát és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint mogyoróval és habrózsákkal díszítjük. 

Sós karamell torta
Torta recept


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.