Jász-Nagykun-Szolnok megye tortája versenyen elért összkategória első helyezés az "Ishletés" nevű tortánkal

A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT 2022-ben első alkalommal írta ki a "Keressük Jász-Nagykun-Szolnok Megye tortáját" pályázatot, amire mi is beneveztünk  a "Tövismámor", és "Ishletés" fantázianevű tortáinkal.

Óriási megtiszteltetés volt, hogy a neves szakmai zsűri a több mint 70 gyönyörű alkotás közül az "Ishletést" választotta elsőként a kategóriája győztesének, majd megkapta az összkategória első helyezése díjat is.

Igy két évig viselheti a megtisztelő  "Jász-Nagykun-Szolnok Megye tortája" címet.

A torta rövid ismertetője:

A torta elkészítését a Szolnok város nevéhez fűződő, és térségben is nagy sikernek örvendő Habos Isler sütemény ihlette. A torta ízvilágában nem adja vissza teljes mértékben ennek a csokis habos finomságnak az ízvilágát, de megtalálhatóak benne a ráutaló vonások. Az őrölt dióval készült, és csokoládéval bevont linzer tészta a diós felvertre borítva plusz ízt, és állagot kölcsönöz a tortának. A tortában vaníliás tejszínhab helyettesíti a sütiben használt tojásfehérje habot, és egy piros gyümölcsös zselé betét található benne. A gyümölcszselében felhasználásra került gránátalma, málna, és piros ribizke. A torta be van vonva csokimázzal, ami a habos isler külső megjelenésére utal, illetve a felső diós-csokis linzer tészta már csak díszítés formájában jelenik meg, hogy könnyebben lehessen szeletelni. A cukorsziruppal főzött tojásfehérje hab díszítés a Habos isler töltelékére utal, ami szakács fáklyával enyhén megpörkölve még vonzóbb megjelenést kölcsönöz a tortának.


A receptjét az alábbi nyomtatott receptkönyvben tettük közzé:

https://www.apillanatize.hu/webshop/a_pillanat_ize_revizio_nyomtatott_konyv?c=112

és elérhető ebben a digitális kiadványban:

https://www.apillanatize.hu/webshop/a-pillanat-%C3%ADze-remake?c=627cf8a7911be

Kapcsolódó cikkek:

https://www.szolnoktv.hu/hirek/megyetorta

https://szgyf.gov.hu/3556-edes-alkotasok-szolnokon

https://alfoldhir.hu/2022/01/ishletes-lett-a-megye-tortaja/

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok/hirek/csodatortak-versenyeztek-szolnokon
A megye tortája


Ishletés