Ebben a cikk sorozatban különféle alapanyagokat fogunk körbejárni. Megosztjuk veletek az elkészítésükkel kapcsolatos tapasztalatainkat, véleményünket. Megpróbálunk segíteni, hogy könnyebben el tudjatok igazodni, mit mibe és hogyan érdemes felhasználnotok.

Biztosan kerültetek már ti is olyan helyzetbe, hogy a receptben szereplő zselatin típust nem tudtátok beszerezni. Ilyenkor jön a kérdés, mivel helyettesítsem, vajon a boltban kapható zselatinnal is működhet az elkészíteni kívánt recept?Ha ismerős a helyzet, akkor olvass tovább és mi segítünk megtalálni a helyes választ, eligazodni a zselatinok világában!

Első körben nézzük meg mi is az a zselatin és mire használjuk? A zselatin egy színtelen, áttetsző szilárd anyag, amit elsősorban állati (szarvasmarha, sertés) csontból és kötőszövetből kivont kollagénből állítanak elő. A legelterjedtebb zselésítő anyagok közé tartozik, állati eredete miatt viszont vegetáriánus élelmiszerekben pl.:pektinnel,agaragarral helyettesítik(ezekről későbbi cikkekben lesz majd szó).

Kezdjük az ismerkedést a lapzselatinnal, személyes kedvencünkkel. :-) Legyen szó mousseról, glazúrról vagy akár gyümölcszseléről, nálunk ez a zselatinfajta a befutó. Megítélésünk szerint ennek a felhasználása a legegyszerűbb. A boltokban 2-3 g-os lapok formájában árusítják. 6 db lapzselatin 10 g őrölt zselatinnak és 2 tasak expressz zselatin fixnek felel meg, amivel kb. 500 ml folyadékot tudunk megkötni. A felhasználásnál mindig kövessük az adott receptben leírt mennyiséget, mert ha túlzásba visszük az adagolását, akkor könnyedén "gumis" állagú lesz a krémünk, és valljuk be, ez nem túl vonzó.

Felhasználás előtt 4-5 percre áztassuk a zselatin lapokat annyi HIDEG vízbe, amennyiben jól el tudnak merülni. (Ha meleg vízbe áztatnánk, rögtön szétmállana.) A sűríteni kívánt folyadékot, legyen akár tejszín, vagy gyümölcs melegítsük fel és, mielőtt hozzáadnánk a zselatint húzzuk le a tűzhelyről! (Fontos, hogy forráspont alatti legyen!)Ezután emeljük ki a vízből a felázott, felpuhult zselatint és alaposan nyomkodjuk ki, így keverjük bele a meleg folyadékba. A receptnek megfelelően keverjük felvert habtejszínhez, mascarponéhoz, vagy gyümölcszselénél egyszerűen csak tegyük a hűtőbe. Nincs vele több dolgunk, mint megvárni, hogy a hideg hatására megdermedjen.

Na de mi van akkor, ha  éppen nincs kéznél lapzselatin? Ekkor sem kell pánikba esni, első körben válasszunk helyette őrölt zselatint. Ez általában 10 g-os kiszerelésben áll rendelkezésre, ami, mint azt korábban leírtuk 6 db lapzselatinnak és 2 tasak expressz zselatin fixnek felel meg. 

A zselatin laphoz hasonlóan használhatjuk pl.: krémek, glazúrok és zselék készítéséhez egyaránt. Használat előtt, ha a recept másként nem írja, 10 g zselatint áztassunk be kb. 0,5 dl hideg vízbe. Néhány perc elteltével látni fogjuk, hogy a zselatin megduzzad és megszilárdul a vízben. A sűríteni kívánt folyadékot(szintén lehet tejszín, gyümölcs stb.) melegítsük fel, ezután vegyük le a tűzhelyről. A megduzzadt zselatinunkat néhány másodpercre tegyük mikrohullámú sütőbe, ez az idő ne legyen több kb. 10 másodpercnél, nem szabad, hogy a zselatin felforrjon, mert akkor elveszíti zselésítő képességét. A lényeg, hogy folyékony legyen. Ekkor hozzákeverhetjük a tűzhelyről lehúzott meleg folyadékhoz és a receptleírás szerint dolgozhatunk tovább.

A konyhában van még egy fajta zselatin, amit őszintén szólva, mi nem igazán használunk, ez pedig az expressz zselatin fix. Egy tasak ebből a zselatinból megfelel 5 g őrölt zselatinnak és 3 db lapzselatinnak. Azt viszont tudnunk kell, hogy az expressz zselatin csak krémek készítésére alkalmas, gyümölcszselét nem fogunk tudni vele készíteni. Felhasználása roppant egyszerű, csupán folyamatos keverés mellett hozzá kell adni a megkötni kívánt krémünkben. Ami miatt nekünk kevésbé szimpatikus az az, hogy sokkal nagyobb az esély a csomósodásra és a krém állagát is rontja, elveszíti a krémességét. 

Zárás képen tehát annyit mondanék, hogy ha lehetőségetek van rá akkor elsősorban a lapzselatint válasszátok, ha ez nincs akkor törekedjetek őrölt zselatinnal pótolni.

Ha tetszett a cikk, látogassatok el hozzánk máskor is további hasonló tartalmakért, illetve bátran kérdezzetek! Várjuk véleményeteket, észrevételeteket!

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.