Ha valami új ízt szeretnél csempészni a desszertjeidbe, feldobnád a már megszokott csokoládékrémet vagy kedvenc tortádat akkor tökéletes választás lehet a Tonkabab. Még nem hallottál róla? Vagy hallottál, de még nem merted kipróbálni? Olvass tovább és ismerd meg velünk ezt a csodás fűszert!

Alapanyag kalauz rovatunk 2. részében egyik kedvenc fűszerünkről, a Tonkababról gyűjtöttünk össze néhány információt azoknak, akik még nem találkoztak vele. 

A Tonkabab Közép Amerikában és Dél Amerika északi részén őshonos hatalmas fa termésének a magja. Hosszúkás formájú, fekete színű, igen intenzív illatú fűszer. Erőteljes illatának köszönhetően nem csak a gasztronómiában, hanem a parfüm és dohányiparban is igen közkedvelt. 

Íz és illat aromája nagyon összetett. Egyszerre érezhetjük rajta a mandulát, a vaníliát, a dohányt, a fahéjat és a szegfűszeget is. 

Attól függően, hogy mivel párosítjuk más-más íze fog előtérbe kerülni. Ezért érdemes vele kísérletezni. Kiválóan passzol csokoládéhoz, csonthéjasokhoz, tejszínhez, de akár gyümölcsös krémekhez is. 

Bár igen drága fűszerről beszélünk, intenzív aromájának köszönhetően igen kis mennyiség elegendő belőle, egy desszert elkészítéséhez akár egy darab tonkabab ¼ része is elegendő, ha őrölt formában használjuk, akkor egy késhegynyi is elég lehet belőle. Mi egészben szoktuk vásárolni, így reszelt formában használjuk, ahogyan a képen láthatjátok. 

tonkabab

Kedvcsinálónak íme néhány receptünk, aminél ezt a csodafűszert használtuk:

https://www.apillanatize.hu/receptjeink/tonkababos-k%C3%A1v%C3%A9torta-m%C3%A1ln%C3%A1val

https://www.apillanatize.hu/receptjeink/csokierd%C5%91-torta

https://www.apillanatize.hu/receptjeink/i-tokaj-torta-tonk%C3%A1val

https://www.apillanatize.hu/receptjeink/egyszeru_csokitorta

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.