Egy finom, és mutatós torta elkészítéséhez nem feltétlenül kell sok bonyolult rétegben gondolkodni. Ez a torta az egyszerűségével is könnyen le tud venni bárkit a lábáról. :-)

Szakács könyv

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Kakaós piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

120 g cukor 

80 g finomliszt 

40 g cukrozatlan kakaópor 

6 g sütőpor 

Eperzselé: 

200 g fagyasztott eper 

10 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

1 ek vanília aroma 

3 db lapzselatin 

Csokoládé mousse: 

1 dl tejszín 

150 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

4 db lapzselatin 

6 dl állati tejszín (35%-os), habbá verve 

Csokoládé máz: 

200 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

50 g cukrozatlan kakaópor 

2 dl víz 

1 dl tejszín 

250 g cukor 

6 db lapzselatin 

Elkészítés:

A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk. A száraz alapanyagokat összekeverjük és a felvert fehérjével felváltva adagolva beleforgatjuk a sárgájába. 

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a masszát és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, akkor jó, ha a fogvájóra már nem ragad semmi. 

A gyümölcszseléhez az epret a kétféle cukorral és a vaníliával felfőzzük, botmixerrel pürésítjük. A zselatint beáztatjuk annyi hideg vízbe amennyi bőven ellepi és kb. 5 perc után kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott eperhez adjuk. 

Egy 20 cm-es kerek tortakarikát folpackal bélelt tálcára teszünk, beleöntjük a gyümölcsöt és kifagyasztjuk. 

Ha a zselé kellően kidermedt és a tésztánk is kihűlt elkészítjük a mousset. Ehhez az 1dl tejszínben felolvasztjuk a csokikat a kétféle cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük. A 6 dl tejszínt nem túl kemény habbá verjük és összeforgatjuk a csokoládéval. 

A tésztánkat tálcára helyezzük  (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) . Köré szorosan tortakarikát teszünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) . A mousse felét a tésztára öntjük ennek közepébe kerül a kifagyasztott zselé. Jöhet a maradék mousse. Legalább 3 órát mélyhűtőben dermesztjük mielőtt a csoki mázt ráöntjük. 

Ha a torta legalább 2 órája hűl elkészítjük a csokimázt. Ehhez a kakaóport átszitáljuk. A víz és cukor felhasználásával szirupot főzünk. Közben beáztatjuk a lapzselatinokat hideg vízbe. 

A szirupot lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a csokoládékat, a kakaóport és a tejszínt, majd végül a kinyomkodott zselatint. 

A csokoládét átszűrjük és letakarva kihűtjük. Közben folyamatosan figyeljük az állagát, hogy ne dermedjen meg. 

Ha a csokoládé megfelelő hőmérsékletű akkor átkavarjuk. Az alaposan kifagyasztott tortát körbe vágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát és egy rácsra helyezzük. Mi jobban szeretjük egy olyan felfordított edényre tenni, aminek az alja kisebb, mint a torta átmérője. (A rácson nehezebb alányúlni amikor készen van.) A csokit középről elindulva ráöntjük a tortára, ügyelve, hogy mindenhová jusson és az oldalát is megfelelően befedje. Így hagyjuk, hogy megdermedjen mielőtt tálcára tennénk. 

Az elkészült tortánkat tetszés szerint friss gyümölccsel vagy egyéb csokoládé díszekkel dekoráljuk.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.