A mennyei sült eperkrémmel, és friss bazsalikomos eperzselével kiegészített csokoládé torta igazán tökéletesre hangolta az ünnepi pillanatot az egyik fontos családi rendezvényünkön. Készítsétek el Ti is, és lepjétek meg vele szeretteiteket! :)

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához:

Csokis piskóta: 

50 g finomliszt 

5 g cukrozatlan kakaópor 

4 db tojás 

70 g cukor 

50 g étcsokoládé 

0,5 dl étolaj 

10 g vaníliás cukor 

6 g sütőpor 

Bazsalikomos eperzselé: 

200 g fagyasztott eper 

50 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

1 tk citromlé 

5-6 nagyobb levél friss bazsalikom 

4 db lapzselatin 

Tonkababos csokimousse: 

1 dl tejszín 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

reszelt tonkabab (elhagyható) 

4 db lapzselatin 

2,5 dl tejszín, habbá verve 

Sült epres krém: 

300 g friss eper 

1 dl tejszín 

20 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

10 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

125 g mascarpone 

1 dl tejszín, habbá verve (35%-os) 

Csokoládé glazúr: 

1 dl tejszín 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

pirosgyümölcs lekvár pirított, 

durvára vágott mandula 

50 g fehércsokoládé 

1 ek étolaj 

1-2 csepp piros ételszínezék 

friss eper 

csokoládé díszek

Szakács könyv

Elkészítés:

A piskótához az étcsokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet és a kakaóport a sütőporral együtt kimérjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, vaníliás cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd hozzákeverjük az olvasztott csokit is. A száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk egy szilikon spatula segítségével.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Előmelegített, 175 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Az eperzseléhez mi fagyasztott epret használtunk, természetesen friss gyümölccsel is elkészíthető, ez esetben szükség szerint adjunk hozzá vizet is. A fagyasztott gyümölcsöt a kétféle cukor és a citromlé hozzáadásával felolvasztjuk. A bazsalikomot apróra vágjuk és a gyümölcshöz adjuk. Összeturmixoljuk és felfőzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre, kinyomkodjuk majd elkeverjük a gyümölcsben. A gyümölcs ekkor már nincs a tűzhelyen! Egy 20 cm-es tortakarikát folpackkal bélelt tálcára teszünk és beleöntjük az epret. Kifagyasztjuk.

Ha az eper kidermedt elkészítjük a csokimousset. Ehhez az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a kétféle csokit a kétféle cukor és a tonkabab hozzáadásával. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a 2,5 dl felvert habtejszínnel.

A piskótát tálcára tesszük, lehetőség szerint használjunk forgatható torta állványt, így könnyebb dolgunk lesz a díszítésnél. A tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát helyezünk. A kifagyott gyümölcszselét a tészta közepére helyezzük és ráöntjük a csokoládé mousset. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.

cukrász kellékek

Amíg a torta dermed elkészítjük a sült epres krémet. Az epreket negyedeljük és sütőpapírral bélelt tepsiben, 130 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük őket. Ezután botmixerrel kissé darabosra pürésítjük és elkeverjük a mascarponéval. A kétféle cukrot és a keményítőt az 1 dl tejszínben elkeverjük és sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverünk benne 1 db, hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Az epres mascarponéhoz keverjük majd hozzáforgatjuk az 1 dl felvert habtejszínt.

Az így kapott krémet szép egyenletesen elsimítjuk a kidermedt mousse tetején egy hajlított kenőkés segítségével. Visszatesszük a hűtőbe 1 órára.

Az egy óra elteltével elkészítjük a glazúrt. A tejszínben felolvasztjuk a csokoládékat, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. A glazúrt a tortára öntjük és újabb 1-2 órára hűtőbe tesszük.

Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát vékonyan bekenjük lekvárral és durvára vágott, pirított mandulával panírozzuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk az étolajjal és az ételszínezékkel megszínezzük. A torta tetejének egyik felére csíkokat húzunk az olvasztott csokiból, erre helyezzük az epret és a csokoládé díszeket.


Csoki torta eperrel
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.