Már csak egy pohár pezsgő hiányzik, és már meg is van teremtve a romantikus, és ünnepélyes hangulat. Egy epres marcipános csoki torta recept az édes pillanatokra. De a gyerekek is egészen biztosan imádni fogják :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós piskóta:
2 db tojás
80 g cukor
2 ek hideg víz
60 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Eper krém:
300 g fagyasztott eper
20 g vaníliás cukor
50 g barna nádcukor
½ db citrom leve
1 dl habtejszín
15 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Csokoládé krém:
100 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
2 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
1,5 dl habtejszín
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Marcipán krém:
200 g natúr marcipán massza
2 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
75 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
friss eper
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt kisütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A fagyasztott epret a kétféle cukorral felolvasztjuk, majd turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a habtejszínben és az eperhez öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, miközben időnként átkavarjuk.
3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az eperkrémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hűtőbe tesszük dermedni, amíg készül a következő réteg.
4. A csokoládé krémmel folytatjuk. A kétféle csokit egy keverőtálba tördeljük és félretesszük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk, majd hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt, és kis lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A csokoládéra öntjük és alaposan összekeverjük, hogy a csoki teljesen feloldódjon. Legalább langyosra hűtjük, csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 1,5 dl habtejszínt. A kapott krémet az eper rétegre öntjük, szükség szerint elsimítjuk és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
5. Közben elkészítjük a marcipán krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A marcipánt a 2 dl habtejszínbe daraboljuk és hozzáadjuk a kétféle cukrot is. Kis lángon, folytonos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a marcipán teljesen fel nem oldódik. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel. A csokoládés rétegre öntjük és legalább 3-4 órára visszatesszük a hűtőbe dermedni.
6. A csokoládé glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kétféle csokit a habtejszínbe tördeljük és kis lángon, kevergetve felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A marcipános rétegre öntjük és további 1-2 órát hűtjük, amíg a csoki meghúz.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tetejét friss eperrel dekoráljuk.