Egy ízes és illatozó, különleges finomság könnyen beszerezhető hozzávalókból, egyszerűen! A mennyei fűszeres "phirni" -vel készült Indiai rizspuding torta már készítés közben elvarázsol a finom fűszeres illataival ☺️A harmonizáló íz, és illatkavalkádról a sáfrány, a kardamom, a fahéj, a vanília, a mangó és a pisztácia is gondoskodik. 😉 Készítsd el Te is!
A torta készítéséről készült rövid videóért kattints ide:
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Pisztáciás piskóta:
50 g sótlan, hántolt pisztácia
50 g finomliszt
3 db tojás
60 g cukor
20 ml étolaj
Mangó krém:
300 g lecsöpögtetett mangó konzerv
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Fűszerese rizspuding:
80 g basmati rizs
0,5 l tej
0,12 g (1 tasak) szárított sáfrány
1 kk kardamom mag
1 kk őrölt fahéj
20 g vaníliás cukor
50 g barna nádcukor
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Díszítés:
50 g durvára vágott sótlan pisztácia
Elkészítés:
1. Első lépésként a rizst átmossuk, majd beáztatjuk, annyi vízbe amennyi bőven ellepi. Félretesszük, amíg a piskótával foglalkozunk, de legalább 20 percre.
2. A piskótához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.
3. Közben a rizst leszűrjük és felhasználásig a szűrőben hagyjuk száradni.
4. A mangó krémmel folytatjuk. A mangót pürésítjük és átszűrjük, hogy a rostszálai ne kerüljenek a krémbe. Hozzáadjuk a kétféle cukrot. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a mangóhoz öntjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A mangót közepes lángon, időnként átkavarva sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük.
5. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mangó krémet a tésztára öntjük, szükség szerint szép egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a következő réteggel foglalkozunk.
6. A rizspudinghoz a tejet egy lábasba mérjük. A kardamomot mozsárban finomra törjük, és a tejhez adjuk. Jöhet hozzá a sáfrány, a fahéj és a kétféle cukor is. Felforraljuk. Közben a rizst késes aprítóban ledaráljuk és a forrásban lévő tejhez öntjük. Közepes hőfokon, időnként átkavarva sűrűre főzzük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd ha már felpuhultak kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott rizsben elkeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. A kapott krémet a mangó rétegre öntjük, szép egyenletesen elsimítjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejét durvára vágott pisztáciával dekoráljuk.
Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt: