Mennyei , gyümölcsös joghurt torta recept nagyobb összejövetelekre! A görög joghurt íze a lehető legelőnyösebben érvényesül a közkedvelt erdei gyümölcsök mellett. A torta receptje 30*30 cm-es formára szól, így rengeteg kóstoló elismerő dicséretét fogod tudni bezsebelni. :-)


Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben. 

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.


Hozzávalók: 

1 db 30x30 cm-es tortához 

Diós piskóták: 

12 db tojás 

240 g cukor 

240 g darált dió 

120 g finomliszt 

1,2 dl étolaj 

Pirosgyümölcsös rétegek: 

300 g fagyasztott eper 

200 g fagyasztott málna 

200 g fagyasztott kék áfonya 

40 g vaníliás cukor 

4 tk vanília aroma 

1 db citrom leve 

1 dl hideg víz 

40 g étkezési keményítő 

6 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Fehércsokis joghurt krémek: 

1,5 kg natúr görög joghurt 

400 g fehércsokoládé 

4 tk vanília aroma 

40 g vaníliás cukor 

2 dl habtejszín 

10 db lapzselatin 

4 dl habtejszín, habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

200 g fehércsokoládé 

2 dl habtejszín 

2 db lapzselatin 

Díszítés: 

szükség szerint lekvár 

100 g pirított, durvára darált dió 

2 dl habtejszín, habbá verve 

liofilizált málna 

alkalomhoz illő csokoládé díszek, virágok stb. 

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A diós piskóták alapanyagaiból 2 lapot sütünk, tehát először a mennyiségek felével dolgozunk. 120 g diót késes aprítóban ledarálunk és elkeverjük 60 g finomliszttel. 6 db tojásfehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojássárgákat kikavarjuk 100 g cukorral és 0,6 dl étolajjal, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét. Egy legalább 30x30 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Ezt a folyamatot megismételjük és a maradék alapanyagokból megsütjük a második piskóta lapot is. Hagyjuk őket kihűlni, majd szükség szerint a széleit egyenesre vágjuk.

Joghurt torta

2.  A gyümölcsös réteggel folytatjuk. Ebből a rétegből szintén két adag készül, így itt is megfelezzük a mennyiségeket. 150 g epret, 100 g málnát és 100 g áfonyát kiolvasztunk 50 g cukor, 20 g vaníliás cukor, ½ db citrom leve és 2 tk vanília aroma hozzáadásával. 0,5 dl vízben kikavarunk 20 g keményítőt. 

A gyümölcsöt turmixoljuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kikavart keményítőt és sűrűsödésig főzzük. 3 db lapzselatint hideg vízbe áztatunk 4-5 percre. A gyümölcsöt lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. 

Amennyiben a gyümölcsök magjai zavarnak minket egy szűrőn passzírozzuk át a krémet, vagy még főzés előtt a kiolvasztott, leturmixolt gyümölcsöt. Hűtsük legalább langyosra, majd forgassunk hozzá 1,5 dl lágy habbá vert tejszínt.

Joghurt torta

3. Az egyik piskótánkat tegyük tálcára, méreténél fogva célszerű arra, amelyiken majd szervírozni fogjuk. A tészta köré csatoljunk szorosan állítható keretet, jelen esetben körbe sütőpapírral béleltük, hogy megfelelő magasságú legyen. A gyümölcsös krémet szép egyenletesen oszlassuk el a tésztán és tegyük a hűtőbe amíg készül a következő réteg.

Joghurt torta

4. A fehércsokis joghurt krém alapanyagait a többi réteghez hasonlóan duplán készítjük így felezzük el a hozzávalókat. 1 dl habtejszínben olvasszunk fel 200 g fehércsokit 2 tk vanília aroma és 20 g vaníliás cukor hozzáadásával. Húzzuk le a tűzhelyről és keverjünk el benne 5 db, hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatint. 

A feloldott fehércsokit alaposan dolgozzuk össze 750 g joghurttal, majd forgassunk hozzá 2 dl lágy habbá vert habtejszínt. Egyenletesen oszlassuk el a gyümölcsös rétegen és tegyük vissza a hűtőbe 1 órára.

Joghurt torta
Joghurt torta

5. Az idő elteltével a maradék alapanyagok felhasználásával az előzőekben leírtak alapján készítsük el a második gyümölcsös réteget. 

A második tésztalapunkat helyezzük a fehércsokis rétegre és oszlassuk el a tésztán a második gyümölcsös réteget. Ismét hűtés következik. 

Közben a maradék alapanyagokból az előzőekben leírtak alapján készítjük a második fehércsokis joghurt krémet. Ha elkészült, a gyümölcsös rétegre öntjük és ismét hűtés következik legalább 2-3 óra.

Joghurt torta

6. A dermedési idő leteltével a glazúrt is elkészíthetjük. A tejszínben feloldjuk a fehércsokoládét. Lehúzzuk a tűzhelyről és jöhet hozzá a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatin. A torta tetejére öntjük és alaposan kihűtjük legalább 3 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben hagyjuk.

Joghurt torta

7.  Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan eltávolítjuk a keretet, illetve jelen esetben a sütőpapírt. Körben egyenletesen elhúzzuk egy kenőkés segítségével az oldalát és ha szükségesnek látjuk lekvárral körbe kenjük, hogy a dióval be tudjuk panírozni. Esetünkben nem volt szükség lekvárra, mert az elkenéskor került elegendő krém a tésztákhoz, így meg tudott rajta „tapadni” a dió. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Alkalomhoz illően tovább dekoráljuk.

Joghurt torta
Joghurt torta
Joghurt torta




Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.