Mennyei , gyümölcsös joghurt torta recept nagyobb összejövetelekre! A görög joghurt íze a lehető legelőnyösebben érvényesül a közkedvelt erdei gyümölcsök mellett. A torta receptje 30*30 cm-es formára szól, így rengeteg kóstoló elismerő dicséretét fogod tudni bezsebelni. :-)
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 30x30 cm-es tortához
Diós piskóták:
12 db tojás
240 g cukor
240 g darált dió
120 g finomliszt
1,2 dl étolaj
Pirosgyümölcsös rétegek:
300 g fagyasztott eper
200 g fagyasztott málna
200 g fagyasztott kék áfonya
40 g vaníliás cukor
4 tk vanília aroma
1 db citrom leve
1 dl hideg víz
40 g étkezési keményítő
6 db lapzselatin
3 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsokis joghurt krémek:
1,5 kg natúr görög joghurt
400 g fehércsokoládé
4 tk vanília aroma
40 g vaníliás cukor
2 dl habtejszín
10 db lapzselatin
4 dl habtejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
200 g fehércsokoládé
2 dl habtejszín
2 db lapzselatin
Díszítés:
szükség szerint lekvár
100 g pirított, durvára darált dió
2 dl habtejszín, habbá verve
liofilizált málna
alkalomhoz illő csokoládé díszek, virágok stb.
Elkészítés:
1. A diós piskóták alapanyagaiból 2 lapot sütünk, tehát először a mennyiségek felével dolgozunk. 120 g diót késes aprítóban ledarálunk és elkeverjük 60 g finomliszttel. 6 db tojásfehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojássárgákat kikavarjuk 100 g cukorral és 0,6 dl étolajjal, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagok keverékét és a felvert fehérjét. Egy legalább 30x30 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Ezt a folyamatot megismételjük és a maradék alapanyagokból megsütjük a második piskóta lapot is. Hagyjuk őket kihűlni, majd szükség szerint a széleit egyenesre vágjuk.
2. A gyümölcsös réteggel folytatjuk. Ebből a rétegből szintén két adag készül, így itt is megfelezzük a mennyiségeket. 150 g epret, 100 g málnát és 100 g áfonyát kiolvasztunk 50 g cukor, 20 g vaníliás cukor, ½ db citrom leve és 2 tk vanília aroma hozzáadásával. 0,5 dl vízben kikavarunk 20 g keményítőt.
A gyümölcsöt turmixoljuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk a kikavart keményítőt és sűrűsödésig főzzük. 3 db lapzselatint hideg vízbe áztatunk 4-5 percre. A gyümölcsöt lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint.
Amennyiben a gyümölcsök magjai zavarnak minket egy szűrőn passzírozzuk át a krémet, vagy még főzés előtt a kiolvasztott, leturmixolt gyümölcsöt. Hűtsük legalább langyosra, majd forgassunk hozzá 1,5 dl lágy habbá vert tejszínt.
3. Az egyik piskótánkat tegyük tálcára, méreténél fogva célszerű arra, amelyiken majd szervírozni fogjuk. A tészta köré csatoljunk szorosan állítható keretet, jelen esetben körbe sütőpapírral béleltük, hogy megfelelő magasságú legyen. A gyümölcsös krémet szép egyenletesen oszlassuk el a tésztán és tegyük a hűtőbe amíg készül a következő réteg.
4. A fehércsokis joghurt krém alapanyagait a többi réteghez hasonlóan duplán készítjük így felezzük el a hozzávalókat. 1 dl habtejszínben olvasszunk fel 200 g fehércsokit 2 tk vanília aroma és 20 g vaníliás cukor hozzáadásával. Húzzuk le a tűzhelyről és keverjünk el benne 5 db, hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatint.
A feloldott fehércsokit alaposan dolgozzuk össze 750 g joghurttal, majd forgassunk hozzá 2 dl lágy habbá vert habtejszínt. Egyenletesen oszlassuk el a gyümölcsös rétegen és tegyük vissza a hűtőbe 1 órára.
5. Az idő elteltével a maradék alapanyagok felhasználásával az előzőekben leírtak alapján készítsük el a második gyümölcsös réteget.
A második tésztalapunkat helyezzük a fehércsokis rétegre és oszlassuk el a tésztán a második gyümölcsös réteget. Ismét hűtés következik.
Közben a maradék alapanyagokból az előzőekben leírtak alapján készítjük a második fehércsokis joghurt krémet. Ha elkészült, a gyümölcsös rétegre öntjük és ismét hűtés következik legalább 2-3 óra.
6. A dermedési idő leteltével a glazúrt is elkészíthetjük. A tejszínben feloldjuk a fehércsokoládét. Lehúzzuk a tűzhelyről és jöhet hozzá a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatin. A torta tetejére öntjük és alaposan kihűtjük legalább 3 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben hagyjuk.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan eltávolítjuk a keretet, illetve jelen esetben a sütőpapírt. Körben egyenletesen elhúzzuk egy kenőkés segítségével az oldalát és ha szükségesnek látjuk lekvárral körbe kenjük, hogy a dióval be tudjuk panírozni. Esetünkben nem volt szükség lekvárra, mert az elkenéskor került elegendő krém a tésztákhoz, így meg tudott rajta „tapadni” a dió. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Alkalomhoz illően tovább dekoráljuk.