Egy vonzó megjelenésű torta klasszikus, és éppen ezért is mennyei ízpárosítással. A könnyed csokoládé mousse, és a gyümölcs rétegek nem engedik, hogy maradékot hagyj a desszertes tányéron ha elkezded a kóstolást. :-) Tedd próbára!
Málnás csokoládé torta recept!
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
80 g finomliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Étcsokoládé mousse:
2 db tojássárgája
20 g étcsokoládés pudingpor
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín
ízlés szerint tonkabab (elhagyható)
2 db lapzselatin
50 g étcsokoládé
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Málna krém:
250 g fagyasztott málna
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
1,5 dl habtejszín
15 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Tejcsokoládé mousse:
1 dl habtejszín
100 g tejcsokoládé
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Málnazselé:
200 g fagyasztott málna
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
3 db lapzselatin
Díszítés:
liofilizált málna
habcsók
csokoládé díszek
1. A kakaós piskótához a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat, valamint a felvert fehérjéből 1-2 evőkanálnyit és simára kavarjuk. Végül hozzáforgatjuk a maradék felvert tojásfehérje habot is. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Következő lépésként az étcsokoládé mousse következik. A tojássárgákat, a kétféle cukorral, a pudingporral és 0,5 dl habtejszínnel kihabosítjuk. 2 dl habtejszínhez reszeljük a tonkababot és felforraljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt folytonos keverés mellett a tojásos keverékhez csurgatjuk, majd alacsony hőfokon, kevergetve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Az étcsokoládét a krémbe tördeljük és alaposan belekeverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.
3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az étcsoki mousse-t a tésztára öntjük, szükség szerint elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a málnával foglalkozunk.
4. A málna krémhez a gyümölcsöt a kétféle cukor hozzáadásával felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt a habtejszínben csomómentesre keverjük. A felolvadt gyümölcsöt turmixoljuk, de az is elegendő, ha egy kézi habverővel alaposan áttörjük, nem baj, ha kissé darabos marad. A kikavart keményítőt a málnához öntjük és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat.
A málna krémet lehűtjük, de még mielőtt dermedni kezd a csokoládé rétegre öntjük és a tortát visszatesszük a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a gyümölcs dermedjen.
5. Ezután elkészítjük a tejcsokoládés mousse-t. Ehhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínbe tördeljük a tejcsokoládét. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és alacsony lángon addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel. A mousse-t a málnára öntjük és újabb hűtés következik legalább 1-2 óra.
6. Közben elkészítjük a málnazselét. A gyümölcsöt felolvasztjuk, turmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A leszűrt málnához adjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Lehűtjük, de még mielőtt dermedni kezd a tejcsoki mousse-ra öntjük. A tortát legalább 3-4 órát hagyjuk a hűtőben dermedni.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejét tetszés szerint díszítjük, nálunk most liofilizált málna került rá, amit habcsókkal és csokoládé díszekkel tovább dekoráltunk.