Egy vonzó megjelenésű torta klasszikus, és éppen ezért is mennyei ízpárosítással. A könnyed csokoládé mousse, és a gyümölcs rétegek nem engedik, hogy maradékot hagyj a desszertes tányéron ha elkezded a kóstolást. :-) Tedd próbára!

Málnás csokoládé torta recept!

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Kakaós piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

100 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

80 g finomliszt 

40 g cukrozatlan kakaópor 

6 g sütőpor 

Étcsokoládé mousse: 

2 db tojássárgája 

20 g étcsokoládés pudingpor 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

2,5 dl habtejszín 

ízlés szerint tonkabab (elhagyható) 

2 db lapzselatin 

50 g étcsokoládé 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Málna krém: 

250 g fagyasztott málna 

20 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

1,5 dl habtejszín 

15 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Tejcsokoládé mousse: 

1 dl habtejszín 

100 g tejcsokoládé 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

2,5 dl habtejszín, habbá verve 

Málnazselé: 

200 g fagyasztott málna 

20 g vaníliás cukor 

30 g cukor 

3 db lapzselatin 

Díszítés: 

liofilizált málna 

habcsók 

csokoládé díszek 

Szakács könyv

Elkésztés:

1. A kakaós piskótához a lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a vízzel alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat, valamint a felvert fehérjéből 1-2 evőkanálnyit és simára kavarjuk. Végül hozzáforgatjuk a maradék felvert tojásfehérje habot is. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.  Hagyjuk kihűlni.

Málnás csokoládé torta

2. Következő lépésként az étcsokoládé mousse következik. A tojássárgákat, a kétféle cukorral, a pudingporral és 0,5 dl habtejszínnel kihabosítjuk. 2 dl habtejszínhez reszeljük a tonkababot és felforraljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt folytonos keverés mellett a tojásos keverékhez csurgatjuk, majd alacsony hőfokon, kevergetve sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Az étcsokoládét a krémbe tördeljük és alaposan belekeverjük, amíg a csoki fel nem olvad. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.

Málnás csokoládé torta

3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az étcsoki mousse-t a tésztára öntjük, szükség szerint elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg a málnával foglalkozunk.

Málnás csokoládé torta
cukrász kellékek

4. A málna krémhez a gyümölcsöt a kétféle cukor hozzáadásával felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt a habtejszínben csomómentesre keverjük. A felolvadt gyümölcsöt turmixoljuk, de az is elegendő, ha egy kézi habverővel alaposan áttörjük, nem baj, ha kissé darabos marad. A kikavart keményítőt a málnához öntjük és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. 

A málna krémet lehűtjük, de még mielőtt dermedni kezd a csokoládé rétegre öntjük és a tortát visszatesszük a hűtőbe kb. 1 órára, hogy a gyümölcs dermedjen.

Málnás csokoládé torta

5. Ezután elkészítjük a tejcsokoládés mousse-t. Ehhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínbe tördeljük a tejcsokoládét. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és alacsony lángon addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel. A mousse-t a málnára öntjük és újabb hűtés következik legalább 1-2 óra.

6. Közben elkészítjük a málnazselét. A gyümölcsöt felolvasztjuk, turmixoljuk és átszűrjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A leszűrt málnához adjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Lehűtjük, de még mielőtt dermedni kezd a tejcsoki mousse-ra öntjük. A tortát legalább 3-4 órát hagyjuk a hűtőben dermedni.

Málnás csokoládé torta

7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejét tetszés szerint díszítjük, nálunk most liofilizált málna került rá, amit habcsókkal és csokoládé díszekkel tovább dekoráltunk.

Málnás csokoládé torta
Málnás csokoládé torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.