Van úgy, hogy mi is csak egy egyszerű, házias sütire vágyunk, és ez a süti egy tökéletes választás az ilyen esetekben. A mézes lapok, a barack, és a vaníliás - tejszínes grízkrém rétegezése egy minden alkalomra sikeres kombináció! Készítsd el Te is!
A sütéshez szükséges eszközökért, és prémium receptjeinkért látogassatok el a webshopunkba is! --> https://www.apillanatizeshop.hu/
Mézes lapok:
450 g finomliszt
150 g porcukor
50 g vegyes virágméz
150 g vaj
3 db tojássárgája
10 g szódabikarbóna
0,5 dl tej
Grízes krém:
1 l tej (3,5%-os)
2 dl habtejszín
100 g kristálycukor
1 db vanília rúd
200 g búzadara
2 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé bevonat:
100 g tejcsokoládé
2 ek étolaj
A lapok lekenéséhez:
kb. 150 g baracklekvár
1. Érdemes a tejbegríz elkészítésével kezdeni, mivel sok időt vesz igénybe a lehűtése. A tejet és 2 dl habtejszínt összeöntünk. Hozzáadjuk a cukrot, a vanília kikapart magját, illetve a héjat és felforraljuk. Ha a tej felforrott eltávolítjuk a vanília héjat és a búzadarát a tejbe öntjük. Alacsony lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Frissen tartó fóliával letakarjuk, hogy ne bőrösödjön és hagyjuk kihűlni.
2. Közben kisütjük a lapokat. A tészta hozzávalóit egy keverőtálba mérjük és egynemű tésztává gyúrjuk. Három egyenlő részre osztjuk és egyenként kb. 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, lisztezett felületen.
3. Nyújtófára tekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Előmelegített, 175 fokos sütőben egyenként 10-10 perc alatt kisütjük a lapokat. Hagyjuk őket kihűlni.
4. Ha a gríz kihűlt robotgéppel átdolgozzuk és hozzáforgatjuk a nem túl kemény habbá vert habtejszínt.
5. Az egyik tésztalapot tálcára helyezzük és vékonyan megkenjük lekvárral. Erre jön a vaníliás gríz fele, amit szintén egyenletesen elsimítunk rajta. Óvatosan bánjunk vele, mert a gríz könnyen csúszik a lekváron. A következő réteg egy újabb tészta, lekvár és a maradék gríz, amit a harmadik tésztával fedünk. Hűtőben pihentetjük egy éjszakát.
6. A csokoládét az étolajjal vízgőz fölött felolvasztjuk és a tésztára öntjük. Szépen elsimítjuk, hogy mindenhol fedje. Hűtőbe tesszük amíg a csoki meg nem húz.