A fűszeres vajas keksz, a narancs és a csokoládé garantáltan elhozza az ünnepi hangulatot ha elkészíted ezt a spekulatius torta receptet. :)
ozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g cukor
60 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
1 db narancs reszelt héja
Mézes lapok:
120 g finomliszt
40 g porcukor
20 g vegyes virágméz
35 g hideg vaj
1 db tojássárgája
1 csapott kk szódabikarbóna
20 ml tej
A mézes lapok leöntéséhez:
75 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
2 ek étolaj
Spekulatius kekszes krém:
250 g mascarpone
200 g tejföl (20%-os)
1 dl habtejszín
60 g cukor
20 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl frissen facsart narancslé
100 g Spekulatius keksz
3 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a reszelt narancshéjat összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáadjuk a vizet is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
2. Miközben a tészta sül előkészítjük a mézes lapokat. A hozzávalókat egy tálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen akkorára nyújtjuk őket, hogy ki tudjunk belőlük szúrni 1-1 db 20 cm-es kört. A kiszúrt lapokat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a piskóta után már tehetjük is be a 175 fokos sütőbe. 8 perc alatt megsütjük, majd rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni.
3. A mézes lapok leöntéséhez a kétféle csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük és hozzáadjuk az étolajat. Vízgőz fölött felolvasztjuk. A kihűlt lapokat megfordítjuk és leöntjük az olvasztott csokoládéval. Egyenletesen elsimítjuk rajtuk és hűtőbe tesszük őket, amíg a krémmel foglalkozunk.
4. A krémhez a mascarponét és a tejfölt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Az 1 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. A tejfölös mascarponéhez öntjük és alaposan összekeverjük. Ezután jöhet hozzá a narancslé, amit szintén belekeverünk. A kekszet a krémbe tördeljük és egy szilikon spatula segítségével beleforgatjuk, ahogyan a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt is.
5. Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. 1/3 rész krémet a tésztára öntünk, ennek közepére helyezzük az egyik mézes lapot a csokoládés oldalával lefelé fordítva. Újabb rész krém következik, majd a másik lap, végül pedig a maradék krémet öntjük rá. Egyenletesen elsimítjuk, lehetőleg úgy, hogy a keksz darabkák ne emelkedjenek ki. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kétféle csokit a tejszínbe tördeljük és alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A kidermedt krémre öntjük és további 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem húz.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint, alkalomhoz illően dekoráljuk.