Gazdag, telt csokoládé és a frissítő vérnarancs párosa egy kellemes fogyasztású tortában :-)
Egy könnyen elkészíthető vérnarancsos torta diós csokoládé mousse-szal recept. Készítsd el Te is!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Csokis piskóta:
30 g étcsokoládé
40 ml étolaj
40 g finomliszt
10 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
3 db tojás
50 g cukor
Vérnarancs krém:
3,5 dl frissen facsart vérnarancs lé
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
0,5 dl frissen facsart vérnarancs lé
25 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Diós csokoládé mousse:
30 g pirított, darált dió
1 db narancs reszelt héja
1 dl habtejszín
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
20 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
50 g tejcsokoládé
25 g étcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
30 g pirított, darált dió
Elkészítés:
1. A piskótához a csokoládét az étolaj hozzáadásával vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, majd hozzáöntjük az olvasztott csokit és ezzel is alaposan elkeverjük. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a vérnarancs krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a 0,5 dl vérnarancs lében. A 3,5 dl vérnarancs léhez adjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Hozzáöntjük a kikavart keményítőt és sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A vérnarancs krémet a tésztára öntjük és legalább 2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
4. A diós csokoládé mousse-szal folytatjuk. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk (itt egyszerre érdemes pirítani a dekoráláshoz szükséges mennyiséggel) és késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kétféle csokit az 1 dl habtejszínbe tördeljük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki felolvad. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A dióra öntjük és alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt. A kapott krémet a kidermedt zselére öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
5. A tortát csokoládé glazúr zárja. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kétféle csokit felolvasztjuk a tejszínben, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a diós csoki rétegre öntjük. További 1-2 órát hűtjük, amíg meg nem dermed.
6. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejét durvára darált, pirított dióval dekoráljuk.