Egyszerű csokoládé mousse torta. A torta elkészítése semmilyen bonyolult műveletet nem igényel, mégis mutatós és persze nagyon finom! 😊 Ezúttal a csokoládé mellé az áfonyát választottuk, amely gyönyörű lila színével és különleges ízével tökéletesen kiegészíti azt.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
80 g finomliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Csokoládé mousse:
200 g tejcsokoládé
2 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
4 db lapzselatin
4 dl tejszín, habbá verve
Áfonya zselé:
250 g fagyasztott áfonya
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
4 db lapzselatin
Csokoládé glazúr:
50 g tejcsokoládé
50 g étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl tejszín, habbá verve
Friss áfonya
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk, majd a liszt, sütőpor és kakaópor keverékével simára keverjük. A felvert fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk, majd egy 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
2. Előmelegített, 175 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt megsütjük.
3. A csokoládé mousse-t két részletben fogjuk elkészíteni, tehát az alapanyagok mennyiségét megfelezzük. 1 dl tejszínben feloldunk 100 g tejcsokoládét, 10 g vaníliás cukrot és 20 g cukrot. 2 db lapzselatint beáztatunk néhány percre hideg vízben, majd kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott, meleg tejszínben elkeverjük. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk 2 dl felvert habtejszínnel.
4. A kihűlt piskótát tálcára tesszük, köré tortakarikát helyezünk. A csokoládé mousset a tésztára öntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
5. Közben elkészítjük a gyümölcsöt. Ehhez az áfonyát felolvasztjuk és leturmixoljuk. Átszűrjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Közben a zselatint hideg vízbe áztatjuk és a tűzhelyről lehúzott gyümölcsben elkeverjük.
6. Kihűtjük és a kifagyasztott mousse rétegre öntjük. Visszatesszük dermedni a hűtőbe.
7. Ha a zselé meghúzott az előzőekben leírtak alapján elkészítjük a második réteg mousse-t is a maradék alapanyagokból és ráöntjük az áfonyára. Ismét hűtés következik, legalább 1-2 óra.
8. A torta tetejére a glazúrhoz felolvasztjuk a csokit a tejszínben és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Ráöntjük a moussera és további, legalább 1-2 órát hűtjük. Ha a tortánk megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetejét habrózsákkal és friss áfonyával díszítjük.