Egy könnyed, harmonikus ízvilágú gyümölcsös desszert; egy kellemes megjelenésű édes finomság. Almás - cseresznyés panna cotta torta recept – ha épp ilyesmire vágytok. :)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Piskóta:
3 db egész tojás
60 g cukor
60 g finomliszt
1 db citrom reszelt héja
15 g olvasztott vaj
Cseresznyés alma krém:
200 g megtisztított alma (lehetőség szerint Idared, de másféle almával is elkészíthető)
0,5 db citrom leve
150 g fagyasztott, magozott cseresznye
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
30 g vaj
1 dl habtejszín
25 g étkezési keményítő
Tejfölös vaníliás panna cotta:
4 dl habtejszín (akár 30%-os zsírtartalmú is megfelelő, mert nem kell habot készíteni belőle. Növényi tejszínt csak egyényi étrend esetén)
100 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja
5 db lapzselatin
200 g tejföl (20 %-os)
Cseresznyés alma ragu:
150 g megtisztított alma
0,5 db citrom leve
100 g friss, magozott cseresznye (helyettesíthető fagyasztott vagy befőtt cseresznyével)
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
20 g vaj
0,5 dl víz
15 g étkezési keményítő
Elkészítés:
1. A piskótához a liszthez reszeljük a citromhéjat. Az egész tojásokhoz adjuk a cukrot és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett 50 fokig melegítjük. Ezután átöntjük egy keverőtálba és gépi habverővel habbá verjük, egészen addig, amíg az edény fala vissza nem hűl. Ezután egy szilikon spatula segítségével beleforgatjuk a lisztet, valamint hozzáöntjük az olvasztott vajat. Arra figyeljünk, hogy a vaj ne legyen meleg, olvasztás után hűtsük le. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és 170 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.


2. Közben elkészítjük a cseresznyés alma krémet. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a cseresznyét, a vajat, valamint a kétféle cukrot. Puhára pároljuk, majd pürésítjük. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Visszatesszük a tűzhelyre és sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.

3. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az almás krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg készítjük a következő réteget.

4. A panna cottához a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínhez adjuk a cukrot, valamint a vanília kikapart magját és felmelegíjük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat és legalább langyosra hűtjük. A tejfölt egy keverőtálba mérjük és hozzáöntjük a visszahűtött tejszínt. Alaposan összekeverjük és az almás rétegre öntjük. Egy éjszakára mehet is a hűtőbe dermedni.

5. A ragut csak akkor készítjük el, ha a panna cotta réteg már megdermedt. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a negyedekre vágott cseresznyét, a vajat, valamint a kétféle cukrot. Puhára pároljuk, de figyeljünk rá, hogy az alma kockákat ne főzzük szét. A keményítőt kikavarjuk a vízben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Sűrűre főzzük, és legalább langyosra hűtjük. A tortára öntjük, szép egyenletesen eligazítjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem húz.

6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Mi nem díszítettük, de tetszés szerint természetesen tovább dekorálható.
