Egy könnyed, harmonikus ízvilágú gyümölcsös desszert; egy kellemes megjelenésű édes finomság. Almás - cseresznyés panna cotta torta recept – ha épp ilyesmire vágytok. :)

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Piskóta: 

3 db egész tojás 

60 g cukor 

60 g finomliszt 

1 db citrom reszelt héja 

15 g olvasztott vaj 

Cseresznyés alma krém:
200 g megtisztított alma (lehetőség szerint Idared, de másféle almával is elkészíthető) 

0,5 db citrom leve 

150 g fagyasztott, magozott cseresznye 

20 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

30 g vaj 

1 dl habtejszín 

25 g étkezési keményítő 

Tejfölös vaníliás panna cotta: 

4 dl habtejszín (akár 30%-os zsírtartalmú is megfelelő, mert nem kell habot készíteni belőle. Növényi tejszínt csak egyényi étrend esetén) 

100 g cukor 

1 db vanília rúd kikapart magja 

5 db lapzselatin 

200 g tejföl (20 %-os) 

Cseresznyés alma ragu: 

150 g megtisztított alma 

0,5 db citrom leve 

100 g friss, magozott cseresznye (helyettesíthető fagyasztott vagy befőtt cseresznyével) 

20 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

20 g vaj 

0,5 dl víz 

15 g étkezési keményítő 

Recept könyv
Recept könyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a liszthez reszeljük a citromhéjat. Az egész tojásokhoz adjuk a cukrot és alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett 50 fokig melegítjük. Ezután átöntjük egy keverőtálba és gépi habverővel habbá verjük, egészen addig, amíg az edény fala vissza nem hűl. Ezután egy szilikon spatula segítségével beleforgatjuk a lisztet, valamint hozzáöntjük az olvasztott vajat. Arra figyeljünk, hogy a vaj ne legyen meleg, olvasztás után hűtsük le. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és 170 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Almás - cseresznyés panna cotta torta recept
Almás - cseresznyés panna cotta torta recept

2. Közben elkészítjük a cseresznyés alma krémet. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a cseresznyét, a vajat, valamint a kétféle cukrot. Puhára pároljuk, majd pürésítjük. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Visszatesszük a tűzhelyre és sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.

Almás - cseresznyés panna cotta torta recept

3. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az almás krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük, amíg készítjük a következő réteget.

Almás - cseresznyés panna cotta torta recept

4. A panna cottához a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínhez adjuk a cukrot, valamint a vanília kikapart magját és felmelegíjük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat és legalább langyosra hűtjük. A tejfölt egy keverőtálba mérjük és hozzáöntjük a visszahűtött tejszínt. Alaposan összekeverjük és az almás rétegre öntjük. Egy éjszakára mehet is a hűtőbe dermedni.

Almás - cseresznyés panna cotta torta recept

5. A ragut csak akkor készítjük el, ha a panna cotta réteg már megdermedt. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a negyedekre vágott cseresznyét, a vajat, valamint a kétféle cukrot. Puhára pároljuk, de figyeljünk rá, hogy az alma kockákat ne főzzük szét. A keményítőt kikavarjuk a vízben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Sűrűre főzzük, és legalább langyosra hűtjük. A tortára öntjük, szép egyenletesen eligazítjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem húz.

Almás - cseresznyés panna cotta torta recept

6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Mi nem díszítettük, de tetszés szerint természetesen tovább dekorálható.

Almás - cseresznyés panna cotta torta
A pillanat íze Facebook
A pillanat íze Facebook