Vendégségbe vittük ezt a kellemesen fűszeres almás diós sütit , ami hozzáadott cukor nélkül készült. Könnyedén elkészíthető, és egy nagyobb társaságnak is jut belőle 🙂.


( A sütihez használt kiváló minőségű tonkabab, vanília rúd, és fahéj  a https://shop.manilia.hu/ oldalról beszerezhető. )

Hozzávalók: 

20x30 cm-es tepsihez 

Diós piskóta: 

4 db tojás 

30 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4) 

20 ml étolaj 

80 g darált dió 

60 g finomliszt 

Almaragu: 

400 g megtisztított alma (Idared) 

½ db citrom leve 

40 g vaj 

20 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4) 

½ kk őrölt fahéj 

1 dl víz 

15 g étkezési keményítő 

Dió krém: 

3 db tojássárgája 

25 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4) 

½ rúd vanília kikapart magja (innen is rendelhetsz --> kattints ide   <--) 

kevés reszelt tonkabab (tonkababot innen is rendelhetsz  --> kattints ide    <--) 

1,5 dl cukormentes habtejszín 

4 db lapzselatin 

60 g pirított, darált dió 

4 dl cukormentes habtejszín, lágy habbá verve 

Díszítés: 

2 dl cukormentes habtejszín, habbá verve 

durvára darált pirított dió 

Torta recept

Elkészítés: 

1. A piskótához a diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 10 g édesítőszerrel habbá verjük. A sárgáját a maradék édesítővel kikavarjuk, miközben hozzáadjuk az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 20x30 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Almás - diós süti hozzáadott cukor nélkül recept
Almás - diós süti hozzáadott cukor nélkül recept

2. Közben elkészítjük az almaragut. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a vajat, a fahéjat, valamint az édesítőt és puhára pároljuk. A vízben kikavarjuk a keményítőt és az almához öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, alaposan kiforraljuk. Félretesszük, és időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük.

Almás - diós süti hozzáadott cukor nélkül recept

3. Elkezdjük a süti összeállítását. A tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható süteményes keretet csatolunk. Ennek hiányában tegyük vissza abba a tepsibe, amiben sütöttük. A tésztára öntjük az almát és egyenletesen elsimítjuk rajta. Hűtőbe tesszük, amíg a diós krém készül.

Almás - diós süti hozzáadott cukor nélkül recept

4. A diós krémhez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk és, miután kihűlt késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat az édesítővel, a vanília kikapart magjával és a reszelt tonkababbal kikavarjuk. Hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt és alacsony lángon, folytonos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A tojásos krémet a dióra öntjük, alaposan összekeverjük, és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 4 dl habtejszínt. 

A krémet az almára öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Almás - diós süti hozzáadott cukor nélkül recept

5. Ha a süti megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a keretet. Tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és minden szelet közepére nyomunk egy habrózsát. Pirított, durvára darált dióval dekoráljuk.

Almás - diós süti hozzáadott cukor nélkül