Vendégségbe vittük ezt a kellemesen fűszeres almás diós sütit , ami hozzáadott cukor nélkül készült. Könnyedén elkészíthető, és egy nagyobb társaságnak is jut belőle 🙂.
( A sütihez használt kiváló minőségű tonkabab, vanília rúd, és fahéj a https://shop.manilia.hu/ oldalról beszerezhető. )
Hozzávalók:
20x30 cm-es tepsihez
Diós piskóta:
4 db tojás
30 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4)
20 ml étolaj
80 g darált dió
60 g finomliszt
Almaragu:
400 g megtisztított alma (Idared)
½ db citrom leve
40 g vaj
20 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4)
½ kk őrölt fahéj
1 dl víz
15 g étkezési keményítő
Dió krém:
3 db tojássárgája
25 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4)
½ rúd vanília kikapart magja (innen is rendelhetsz --> kattints ide <--)
kevés reszelt tonkabab (tonkababot innen is rendelhetsz --> kattints ide <--)
1,5 dl cukormentes habtejszín
4 db lapzselatin
60 g pirított, darált dió
4 dl cukormentes habtejszín, lágy habbá verve
Díszítés:
2 dl cukormentes habtejszín, habbá verve
durvára darált pirított dió

Elkészítés:
1. A piskótához a diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 10 g édesítőszerrel habbá verjük. A sárgáját a maradék édesítővel kikavarjuk, miközben hozzáadjuk az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 20x30 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.


2. Közben elkészítjük az almaragut. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a vajat, a fahéjat, valamint az édesítőt és puhára pároljuk. A vízben kikavarjuk a keményítőt és az almához öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, alaposan kiforraljuk. Félretesszük, és időnként átkavarva legalább langyosra hűtjük.

3. Elkezdjük a süti összeállítását. A tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható süteményes keretet csatolunk. Ennek hiányában tegyük vissza abba a tepsibe, amiben sütöttük. A tésztára öntjük az almát és egyenletesen elsimítjuk rajta. Hűtőbe tesszük, amíg a diós krém készül.

4. A diós krémhez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk és, miután kihűlt késes aprítóban ledaráljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat az édesítővel, a vanília kikapart magjával és a reszelt tonkababbal kikavarjuk. Hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt és alacsony lángon, folytonos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A tojásos krémet a dióra öntjük, alaposan összekeverjük, és ha már legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert 4 dl habtejszínt.
A krémet az almára öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

5. Ha a süti megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a keretet. Tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és minden szelet közepére nyomunk egy habrózsát. Pirított, durvára darált dióval dekoráljuk.
