Ez a mennyei diós kávétorta málnával sem cukrot, sem glutént nem tartalmaz. Tökéletes választás lehet mindazok számára akik ilyen étrendet követnek.

Szakács könyv

Hozzávalók :

1 db 18 cm-es tortához:

Diós tészta: 

2 db tojás

30 g eritrit

30 g darált dió

20 g rizsliszt

0,1 dl étolaj 

Kávés mousse: 

70 ml presszókávé 

30 g eritrit 

2 db lapzselatin 

1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve 

Málnazselé: 

150 g fagyasztott málna 

40 g eritrit 

8 g vaníliás eritrit 

3 db lapzselatin 

Dió mousse: 

1 dl cukormentes habtejszín 

24 g vaníliás eritrit 

20 g eritrit 

50 g pirított, darált dió 

2 db lapzselatin 

1,5 dl cukormentes habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1,5 dl cukormentes habtejszín habbá verve 

50 g pirított, durvára vágott dió 

Elkészítés: 

A tésztához a tojások fehérjét 15 g eritrittel habbá verjük. A rizslisztet elkeverjük a dióval. A sárgáját a maradék eritrittel és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva beleforgatjuk a száraz alapanyagokat és a fehérje habot. Egy 18 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és beleöntjük a masszát. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. 

A kávés moussehoz a kávéban feloldjuk az eritritet. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe és ezt is a meleg kávéhoz keverjük. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. A kihűlt tésztát tálcára tesszük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , köré szorosan tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és a krémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed. 

Közben elkészítjük a málnazselét. A málnát felolvasztjuk a kétféle eritrittel, majd botmixerrel pürésítjük. A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, és ha már felpuhult kinyomkodjuk és a tűzhelyről lehúzott málnába keverjük. Kihűtjük és a kidermedt kávés rétegre öntjük. Mehet vissza a hűtőbe. 

A diós réteghez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle eritrittel. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben felpuhított, kinyomkodott zselatint. Hozzákeverjük a diót, majd összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A diós krémet a kidermedt málnára öntjük, egyenletesen elsimítjuk a tetejét és legalább 2-3 órát hűtjük. 

Ha a torta már kellően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát körbekenjük felvert tejszínnel, majd durvára vágott, pirított dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal díszítjük és tetszés szerint tovább dekorálhatjuk pl. liofilizált málnával.


Cukormentes kávé torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.