Ezt a mennyei vanília tortát bűntudat nélkül fogyaszthatod mert hozzáadott cukrot nem tartalmaz ráadásul az elkészítéséhez lisztet sem használtunk. A két réteg vanília krém közé egy frissítő narancszselét csempésztünk, a tésztához pedig mandulát használtunk.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 18 cm-es tortához:
Mandulás tészta:
2 db tojás
30 g eritrit
20 ml étolaj
50 g szeletelt mandula
Narancszselé:
2 dl frissen facsart narancslé
50 g eritrit
4 db lapzselatin
Vanília mousse:
2 db tojássárgája
2 dl cukormentes habtejszín
½ db vanília rúd - Manilia.hu - a legfinomabb döntés
20 g vaníliás xilit
40 g eritrit
10 g étkezési keményítő
3 db lapzselatin
2 dl cukormentes tejszín, habbá verve
Díszítés:
1,5 dl cukormentes tejszín, habbá verve
50 g szeletelt, pirított mandula
1 ek cukormentes baracklekvár
Elkészítés:
1. A tésztához a tojások fehérjét 20 g eritrittel habbá verjük. A mandulát késes aprítóban ledaráljuk. A sárgáját kikavarjuk a maradék eritrittel és az étolajjal majd felváltva adagolva elkeverjük benne a mandulát és a fehérje habot.
2. Egy 18 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a masszát beleöntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
3. Elkészítjük a narancszselét. A frissen facsart narancslevet felfőzzük az eritrittel. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Hagyjuk hűlni.
4. Közben készítjük a vanília mousset. A tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás xilittel, a keményítővel és az eritrittel. A tejszínt felfőzzük a vanília kikapart magjával, illetve héjával. Amikor a tejszín felmelegedett eltávolítjuk belőle a vanília héját és folytonos keverés mellett, lassan, vékony sugárban a tojásos keverékhez csurgatjuk.
5. Visszatesszük a tűzhelyre és sűrűsödésig főzzük lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és jöhet hozzá a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatin. Langyosra hűtjük majd egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a felvert habtejszínt.
6. A tésztánkat egy forgatható tortaállványra helyezzük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krém felét a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük legalább 20 percre, hogy dermedjen.
7. Ezután a krémre öntjük a narancslevet és visszatesszük a hűtőbe amíg meg nem dermed. Itt érdemes mélyhűtőbe tenni kb. 10 percre, hogy felgyorsítsuk a dermedési folyamatot.A krém másik felét a kidermedt zselére öntjük és egy hajlított kenőkés segítségével szép egyenesre simítjuk. Ismét hűtés következik legalább 2-3 óra.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát körbe kenjük cukormentes lekvárral és durvára darált mandulával panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. A torta tetejét középen mandulával dekoráljuk.