A két népszerű sütemény fúziójából született különleges desszert, mely a legjobb jellemzőket örökölte. A zamatos almaragu, és a krémesen lágy vanília krém a roppanós tésztával egy valódi kulináris élmény. Ne kifogásokat keress, hanem a megfelelő alkalmat amire elkészíted! :-)
Tésztához:
2 csomag bolti leveles tészta
Alma raguhoz:
1 kg megtisztított alma (Idared)
100 g vaj
80 g barna nádcukor
20 g vaníliás cukor
1 db citrom leve
1 dl víz
25 g étkezési keményítő
Vaníliás krémhez:
1 l tej (3,5%)
1 db vanília rúd /mi a manilia.hu-tól származó vanília rudat ajánljuk
8 db tojássárgája
150 g cukor
1 csipet só
1 dl habtejszín
100 g étkezési keményítő
6 db lapzselatin
4,5 dl habtejszín (állati eredetű min. 33%-os)
1. Az alma raguhoz a megtisztított almákat apró kockákra vágjuk miközben folyamatosan locsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon be. Hozzáadjuk a vajat és a kétféle cukrot és lassú tűzön puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben, az almához öntjük és sűrűsödésig főzzük. Időnként átkavarva hagyjuk kihűlni.
2. Következő lépésként a vaníliás krémet készítjük el. A vanília rudat hosszában félbe vágjuk és a kikapart magokat, valamint a héját is a tejhez adjuk és közepes lángon felforraljuk. Közben a tojássárgákat a cukorral alaposan kihabosítjuk egy gépi habverő segítségével. Jöhet hozzá az 1 dl habtejszín és a keményítő is, melyekkel tovább habosítjuk.
3. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A felforralt tejet folytonos keverés mellett lassan, vékony sugárban a tojásos keverékhez csurgatjuk, majd visszatesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. A vanília héját ezen a ponton eltávolítjuk. Legalább langyosra hűtjük.
4. Amíg a krém és az alma hűlik megsütjük a tésztalapokat. Alaposan szurkáljuk meg őket egy villával és egyenként, 180 fokos előmelegített sütőben süssük szép pirosra. Miután kisültek mindkét lapot vágjuk akkorára, amekkora tepsiben vagy sütőformában szeretnénk összeállítani. Mi egy kb. 20x30 cm-es sütőkeretet használtunk. Az egyik tésztalapot, amelyiket szebbnek ítéljük meg vágjuk fel 20 négyzetre, ez kerül majd a süti tetejére.
5. Ha a krém megfelelően kihűlt akkor a 4,5 dl habtejszínt verjük lágy habbá és forgassuk össze a vaníliás krémmel. Kezdjük el a süti összeállítását. Az egyben hagyott tésztalapot helyezzük egy tálcára és tegyük köré a sütőkeretet amiben fel szeretnénk építeni. Az almás ragut egyenletesen oszlassuk el a tésztán, majd erre kerül a vaníliás krém. A süteményt fedjük le a felkockázott tésztával. Legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe dermedni és csak ezután szeleteljük fel. Porcukorral meghintve kínáljuk.