Ha gyerekeknek szeretnénk szülinapi tortát készíteni, akkor a mogyoró és a karamell telitalálat lehet. Ennél a tortánál a mogyorót belecsempésztük a tésztába és a karamell rétegbe is, a karamell édességét pedig könnyed vaníliás moussal próbáltuk ellensúlyozni. Még egy fontos információ, hogy érdemes vigyázni vele, mert nem csak a gyerekek kedvence 😊


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mogyorós tészta: 

3 db tojás 

50 g cukor 

50 g sótlan földimogyoró 

25 g finomliszt 

15 ml étolaj 

Vanília mousse: 

2 dl tejszín 

40 g vaníliás cukor 

2 ek vanília aroma 

80 g cukor 

6 db lapzselatin 

5 dl tejszín, habbá verve 

Mogyorós karamell réteg: 

100 g cukor 

30 g vaj 

150 g tej 

10 g étkezési keményítő 

0,5 dl hideg víz 

2 db lapzselatin 

50 g pirított, sótlan földimogyoró 

Csokoládé glazúr: 

1 dl tejszín 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

50 g pirított, sótlan földimogyoró 

Szakács könyv

Elkészítés: 

1. A tésztához a mogyorót ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. a sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét. A masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. 

2. A vanília moussenál megadott alapanyagokból két réteget fogunk készíteni, tehát először mindennek csak a felével dolgozunk. 1 dl tejszínt felmelegítünk 20 g vaníliás cukorral, 1 ek vanília aromával és 40 g cukorral. Közben a zselatint beáztatjuk hideg vízbe kb. 5 percre. A vaníliás tejszínt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felázott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. 

3. A kihűlt piskótát tálcára helyezzük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor)  és köré tortakarikát teszünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) , ebben fogjuk felépíteni a tortát. A vaníliás krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük dermedni, kb. 1 órára. 

cukrász kellékek

4. Előkészítjük a karamell réteg alapanyagait. A keményítőt elkeverjük a vízben, kimérjük a vajat, tejet. a zselatint hideg vízbe áztatjuk kb. 5 percre. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet és addig melegítjük tovább, amíg a cukor újra el nem olvad. Ekkor jöhet hozzá a keményítő, amivel kissé besűrítjük. 

5. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a feláztatott, kinyomkodott zselatin is, majd a durvára vágott mogyoróra öntjük és alaposan összeforgatjuk. Langyosra hűtjük és a mousse rétegre öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem dermed. 

6. Ezután újabb mousset készítünk a maradék alapanyagokból az előzőekben leírtak alapján. Tovább hűtjük, legalább 1-2 órát. 

7. Ha már jól kidermedt a torta akkor jöhet rá a glazúr. A tejszínben felolvasztjuk a csokoládékat, majd elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Ráöntjük a tortára és további 1-2 órát hűtjük. 

8. Mielőtt eltávolítanánk a tortakarikát, óvatosan körbe vágjuk. Oldalát vékonyan bevonjuk felvert habtejszínnel és durvára vágott mogyoróval bepanírozzuk. Tetejét habrózsákkal és tetszés szerint csokoládékkal díszítjük.


Mogyoró karamell torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.