Amaretto likőrös torta citrommal, amaretti keksszel, meggyel, és mandulakrémmel. Mutatós, és mámorító :-)

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Mandulás piskóta: 

3 db tojás 

60 g kristálycukor 

60 g darált mandula 

40 g finomliszt 

20 ml étolaj 

Mandulás mascarpone krém: 

100 g mascarpone 

50 g pirított, darált mandula 

1 dl habtejszín 

10 g vaníliás cukor 

30 g kristálycukor 

2 db lapzselatin 

Citromos- Amaretti kekszes betét: 

1 db egész tojás 

1 db tojássárgája 

50 g kristálycukor 

50 g vaj 

1 db közepes méretű citrom leve 

3 db lapzselatin 

100 g Amaretti keksz tördelve 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Amaretto likőrös mascarpone krém: 

250 g mascarpone 

1 dl Amaretto likőr 

1 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

60 g kristálycukor 

3 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Meggyzselé: 

200 g fagyasztott, magozott meggy 

10 g vaníliás cukor 

40 g kristálycukor 

3 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek ízlés szerinti lekvár 

50 g pirított, szeletelt mandula 

30 g olvasztott fehércsoki 

néhány szem Amaretti keksz 

néhány szem koktél cseresznye 

Szakácskönyv

Elkészítés:

1. A piskótához a lisztet és a darált mandulát összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk. Hozzáöntjük az étolajat, 1-2 evőkanálnyit a felvert fehérjéből, valamint a száraz alapanyagokat és csomómentesre keverjük. Végül hozzáforgatjuk a maradék felvert fehérjét. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Amaretto torta

2. A mandulás mascarpone krémmel folytatjuk. A mascarponét és a mandulát egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük.

Amaretto torta

3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát. A mandulás krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni.

Amaretto torta
Cukrász kellékek

4. Következő lépésként a citromos- Amaretti kekszes betétet készítjük el. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásokat a cukor hozzáadásával kihabosítjuk. Hozzáöntjük a citromlevet, valamint a vaj felét (25g-ot). Kis lángon, folytonos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat, valamint a maradék 25 g vajat. 

Langyosra hűtjük, beletördeljük a kekszet és alaposan összekeverjük. Végezetül a lágy habbá vert habtejszínt is hozzáforgatjuk. A mandulás krém közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a kekszes krémet beleöntjük. Elsimítjuk és hűtőben kidermesztjük. Kb. 1-2 óra.

Amaretto torta
Amaretto torta

5. Az Amaretto likőrös mascarpone krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A likőrt és az 1 dl tejszínt egy gyorsforralóba öntjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és alaposan felforraljuk közepes lángon. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, majd a mascarponéhoz öntve kikavarjuk. 

A 2 dl habtejszínt lágy habbá verjük és ezt is hozzáforgatjuk. A kekszes krém körül eltávolítjuk a tortakarikát és a likőrös krémet ráöntjük úgy, hogy a kekszes réteg körül is megfelelően terüljön. Hűtőben dermesztjük legalább 1-2 órát.

Amaretto torta

6. Közben elkészítjük a meggyzselét. A felengedett meggyet pürésítjük és a kétféle cukorral felfőzzük. A tűzhelyről lehúzva elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután öntjük rá a tortára. További 3 órát hűtjük.

Amaretto torta

7. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a torta oldalát, teljes magasságában szeletelt, pirított mandulával panírozzuk. Az olvasztott fehércsokit egy kis tasakba töltjük és pici lyukat vágunk rá. Körkörös mozdulatokkal a torta tetejére csíkokat húzunk vele. Keksszel és koktél cseresznyével dekoráljuk.

Amaretto torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.