Egy kellemes trópusi ízjegyekkel gazdagított torta élvezetes textúrákkal, és üde megjelenéssel. :) Ananászos mangós fehér csoki torta recept bármely alkalomra.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Mandulás piskóta:
3 db tojás
50 g cukor
10 g vaníliás cukor
20 ml étolaj
50 g darált mandula
40 g finomliszt
Mandula ropogós:
50 g fehércsoki
50 g pirított, szeletelt mandula
15 g ostya (pl. fagyitölcsér)
Mangó-ananász krém:
150 g lecsöpögtetett ananász konzerv
150 g lecsöpögtetett mangó konzerv
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
1 dl habtejszín
15 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
Fehércsoki mousse:
3 db tojássárgája
20 g vaníliás cukor
30 g cukor
1,5 dl habtejszín
2 db lapzselatin
150 g fehércsoki
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Mangó-ananász zselé:
100 g lecsöpögtetett mangó konzerv
100 g lecsöpögtetett ananász konzerv
20 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
50 g pirított, szeletelt mandula
aszalt mangó
Elkészítés:
1. A piskótához a darált mandulát összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. Hozzáöntjük a felolvadt csokit és összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát szép egyenletesen belesimítjuk. Hűtőben alaposan kidermesztjük.
3. A mangó-ananász krémhez a gyümölcsöket pürésítjük és átszűrjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük.
4. Elkezdjük a torta felépítését. A tésztát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A gyümölcs krémet a tésztára öntjük és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
5. Ha a gyümölcs megdermedt, elkészítjük a fehércsoki mousse-t. Ehhez a fehércsokit egy keverőtálba tördeljük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk, majd jöhet hozzá a 1,5 dl habtejszín is. Alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a fehércsokira és alaposan elkeverjük, amíg a csoki teljesen fel nem olvad. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert 3 dl habtejszínt.
6. Folytatjuk a torta összeállítását. A kidermedt ropogóst óvatosan a gyümölcskrém közepére helyezzük és ráöntjük a fehércsoki mousse-t. Legalább 3-4 órára visszatesszük a hűtőbe.
7. A zseléhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A gyümölcsöket pürésítjük és leszűrjük. A vaníliás cukrot a gyümölcshöz adjuk és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További 1-2 órát hűtőben dermesztjük.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tészta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. A torta tetejére egy csíkban mandulát szórunk, amit csokoládé díszekkel, aszalt mangóval tovább dekorálunk.