Kis fahéjas fondorlat a nagy szakácstól” mandulával, gyömbéres almával, és mennyei vanília krémmel! Ígazi kényeztető sütés nélküli finomság, ami nem csak a gyerekek kedvence lehet :-)

Bevásárló lista: 

(szükséges alapanyagok 1db 24 cm-es tortához) 

200 g zabkeksz 

200 g Cini minis gabonapehely 

135 g vaj 

250 g mascarpone 

110 g mandula 

120 g cukor 

6 dl habtejszín 

5 db lapzselatin 

50 g fehércsokoládé 

½ kk őrölt fahéj 

250 g megtisztított alma (Idared) 

1 kk őrölt gyömbér 

20 g vaníliás cukor 

½ db citrom leve 

10 g étkezési keményítő 

3 dl tej (2,8 %-os) 

15 g bourbon vaníliás pudingpor 

1 db vanília rúd 

2 db tojássárgája 

1-2 ek baracklekvár 

Elkészítés: 

Keksz alap: 

200 g zabkeksz 

50 g Cini minis gabonapehely 

120 g vaj 

1. A zabkekszet és a Cini minist késes aprítóban ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk és a száraz alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára 24 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a többi elemet készítjük. 

Tipp: a torta összeállítását érdemes azon a tálcán elkezdeni, amin majd tálalni szeretnénk.

Cini minis torta recept

Mandulás mascarpone krém: 

250 g mascarpone 

1 dl habtejszín 

50 g pirított, darált mandula 

50 g Cini minis gabonapehely 

40 g cukor 

3 db lapzselatin 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

2. A mandulát és a Cini minist késes aprítóban ledaráljuk. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral. A zselatinokat 4-5 percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és elkeverjük a meleg, de a tűzhelyről már lehúzott tejszínben. A mascarponéhoz adjuk, majd a száraz alapanyagokkal alaposan összekeverjük egy kézi habverő segítségével. A 3 dl tejszínt habbá verjük és egy szilikon spatulával a mascarponés krémhez forgatjuk. Az így kapott krémet a kekszalapra simítjuk és hűtőbe tesszük.

Cini minis torta recept
Cini minis torta recept

Ropogós réteg: 

60 g mandula 

20 g Cini minis gabonapehely 

½ kk őrölt fahéj 

50 g fehércsokoládé 

3. A mandulát és a Cini minist késes aprítóban ledaráljuk, összekeverjük a fahéjjal. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a száraz alapanyagokra öntjük. Alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackkot terítünk, ráhelyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a masszát szép egyenletesen elsimítjuk benne. Kifagyasztjuk.

Cini minis torta recept

Alma ragu: 

250 g megtisztított alma (Idared) 

1 kk őrölt gyömbér 

10 g vaníliás cukor 

½ db citrom leve 

40 g cukor 

15 g vaj 

0,5 dl víz 

10 g étkezési keményítő 

4. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, gyömbért és a vajat és megpároljuk annyira, hogy ne főljön szét a kockák még megmaradjanak. A keményítőt kikavarjuk a vízben és az almához adjuk. Addig főzzük tovább, amíg sűrűsödni kezd. Kihűtjük.

Cini minis torta recept

Vanília krém: 

3 dl tej (2,8%-os) 

15 g bourbon vaníliás pudingpor 

10 g vaníliás cukor 

1 db vanília rúd 

2 db tojássárgája 

40 g cukor 

2 db lapzselatin 

2 dl tejszín, habbá verve 

5. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral, a vanília rúd magjával és a pudingporral. A tejet felforraljuk a vanília héjával. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejből eltávolítjuk a héjat és vékony sugárban, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatinokat kinyomkodjuk és elkeverjük a krémben. Időnként átkeverve hűtjük, legalább langyosra. A 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk. A tortát kivesszük a hűtőből. 

A mascarponés krém közepére helyezzük a ropogóst erre pedig szép egyenletesen ráhalmozzuk az almát. Ráöntjük a vaníliás krémet és visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább 3 órára.

Cini minis torta recept
Cini minis torta recept

Díszítés: 

80 g Cini minis gabonapehely 

1-2 ek baracklekvár 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

6. Ha a torta kellően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A Cini minisből félreteszünk 30 g-ot, a többit késes aprítóban durvára daráljuk. A kekszalapot vékonyan körbe kenjük lekvárral és a torta oldalát bepanírozzuk a Cini minissel. A felvert tejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk, amiket a félre tett Cini minissel tovább dekorálunk.

Cini minis torta

Konyhai és cukrász eszközök, valamint prémium minőségű vaníliák, és különleges fűszerek egy helyen. -->Kattints ide <--

manilia shop


Recept könyv



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.