Kis fahéjas fondorlat a nagy szakácstól” mandulával, gyömbéres almával, és mennyei vanília krémmel! Ígazi kényeztető sütés nélküli finomság, ami nem csak a gyerekek kedvence lehet :-)
Bevásárló lista:
(szükséges alapanyagok 1db 24 cm-es tortához)
200 g zabkeksz
200 g Cini minis gabonapehely
135 g vaj
250 g mascarpone
110 g mandula
120 g cukor
6 dl habtejszín
5 db lapzselatin
50 g fehércsokoládé
½ kk őrölt fahéj
250 g megtisztított alma (Idared)
1 kk őrölt gyömbér
20 g vaníliás cukor
½ db citrom leve
10 g étkezési keményítő
3 dl tej (2,8 %-os)
15 g bourbon vaníliás pudingpor
1 db vanília rúd
2 db tojássárgája
1-2 ek baracklekvár
Elkészítés:
Keksz alap:
200 g zabkeksz
50 g Cini minis gabonapehely
120 g vaj
1. A zabkekszet és a Cini minist késes aprítóban ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk és a száraz alapanyagokkal alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára 24 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát egyenletesen belenyomkodjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a többi elemet készítjük.
Tipp: a torta összeállítását érdemes azon a tálcán elkezdeni, amin majd tálalni szeretnénk.
Mandulás mascarpone krém:
250 g mascarpone
1 dl habtejszín
50 g pirított, darált mandula
50 g Cini minis gabonapehely
40 g cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl tejszín, habbá verve
2. A mandulát és a Cini minist késes aprítóban ledaráljuk. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a kétféle cukorral. A zselatinokat 4-5 percre hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk és elkeverjük a meleg, de a tűzhelyről már lehúzott tejszínben. A mascarponéhoz adjuk, majd a száraz alapanyagokkal alaposan összekeverjük egy kézi habverő segítségével. A 3 dl tejszínt habbá verjük és egy szilikon spatulával a mascarponés krémhez forgatjuk. Az így kapott krémet a kekszalapra simítjuk és hűtőbe tesszük.
Ropogós réteg:
60 g mandula
20 g Cini minis gabonapehely
½ kk őrölt fahéj
50 g fehércsokoládé
3. A mandulát és a Cini minist késes aprítóban ledaráljuk, összekeverjük a fahéjjal. A csokit vízgőz fölött felolvasztjuk és a száraz alapanyagokra öntjük. Alaposan összedolgozzuk. Egy tálcára folpackkot terítünk, ráhelyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a masszát szép egyenletesen elsimítjuk benne. Kifagyasztjuk.
Alma ragu:
250 g megtisztított alma (Idared)
1 kk őrölt gyömbér
10 g vaníliás cukor
½ db citrom leve
40 g cukor
15 g vaj
0,5 dl víz
10 g étkezési keményítő
4. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, gyömbért és a vajat és megpároljuk annyira, hogy ne főljön szét a kockák még megmaradjanak. A keményítőt kikavarjuk a vízben és az almához adjuk. Addig főzzük tovább, amíg sűrűsödni kezd. Kihűtjük.
Vanília krém:
3 dl tej (2,8%-os)
15 g bourbon vaníliás pudingpor
10 g vaníliás cukor
1 db vanília rúd
2 db tojássárgája
40 g cukor
2 db lapzselatin
2 dl tejszín, habbá verve
5. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral, a vanília rúd magjával és a pudingporral. A tejet felforraljuk a vanília héjával. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejből eltávolítjuk a héjat és vékony sugárban, folytonos keverés mellett a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, a zselatinokat kinyomkodjuk és elkeverjük a krémben. Időnként átkeverve hűtjük, legalább langyosra. A 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk. A tortát kivesszük a hűtőből.
A mascarponés krém közepére helyezzük a ropogóst erre pedig szép egyenletesen ráhalmozzuk az almát. Ráöntjük a vaníliás krémet és visszatesszük a hűtőbe dermedni legalább 3 órára.
Díszítés:
80 g Cini minis gabonapehely
1-2 ek baracklekvár
1,5 dl tejszín, habbá verve
6. Ha a torta kellően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A Cini minisből félreteszünk 30 g-ot, a többit késes aprítóban durvára daráljuk. A kekszalapot vékonyan körbe kenjük lekvárral és a torta oldalát bepanírozzuk a Cini minissel. A felvert tejszínt csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk, amiket a félre tett Cini minissel tovább dekorálunk.
Konyhai és cukrász eszközök, valamint prémium minőségű vaníliák, és különleges fűszerek egy helyen. -->Kattints ide <--