Ez a citromtorta sárgadinnyével és mandulával egyszerre frissítő és izgalmas ízkombináció: a citrom üdesége, a sárgadinnye természetes édessége és a pirított mandula karakteres aromája tökéletes harmóniát alkot. Ha egy különleges, mégis könnyed desszertet keresel, ami garantáltan feldobja a nyári asztalt, ez lesz az új kedvenced. Tökéletes választás egy napsütötte délutánhoz vagy egy baráti találkozóhoz, amikor valami igazán frissítő finomságra vágysz.

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mandulás-citromos piskóta: 

3 db tojás 

60 g cukor 

20 ml étolaj 

50 g darált mandula 

40 g finomliszt 

1 db citrom reszelt héja 

Mandula ropogós: 

50 g fehércsoki 

50 g pirított, szeletelt mandula 

15 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

Sárgadinnye betét: 

250 g sárgadinnye hús 

20 g vaníliás cukor 

20 g cukor 

0,5 dl víz 

20 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Citromkrém: 

2 db tojássárgája 

1 db egész tojás 

100 g cukor 

30 g vaníliás cukor 

1,5 dl frissen facsart citromlé 

100 g vaj 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1 ek ízlés szerinti lekvár 

50 g pirított, szeletelt mandula 

apróra kockázott sárgadinnye hús 

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A tésztához a lisztet a darált mandulával összekeverjük, és hozzáreszeljük a citromhéjat is. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept
Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

2. Amíg a tészta sül elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. Hozzáöntjük az olvasztott csokit és összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük. A tortába helyezés előtt érdemes 15 percre mélyhűtőbe is betenni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

3. A sárgadinnye betéttel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A sárgadinnye húst pürésítjük, és hozzáadjuk a kétféle cukrot. A keményítőt kikavarjuk a vízben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

4. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A krémet a karikába öntjük, egyenletesen elsimítjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

5. Közben elkészítjük a citromkrémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A vajból 50 g-ot egy keverőtálba mérünk. Az egész tojást és a sárgájákat a kétféle cukorral kihabosítjuk. Jöhet hozzá a maradék 50 g vaj és a citromlé. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett sűrűsödésig (selymes, krémes lesz) főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a vajra és alaposan elkeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. 

Fontos: lehetőség szerint használjunk szilikon habverőt és műanyag keverőtálat a „fémes” íz elkerülése érdekében.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A dinnye betét körül eltávolítjuk a karikát és a kidermesztett ropogóst a krém tetejére helyezzük. A piskóta köré állítható tortakarikát csatolunk. A citromkrémet a formába öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

7. A tortát fehércsoki glazúr zárja. Ehhez a zselatint áztassuk hideg vízbe. A fehércsokit tördeljük a tejszínbe és kevergetve, alacsony lángon addig melegítsük, amíg a csoki fel nem olvad. Ezután húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a kinyomkodott zselatint. Ha langyosra hűlt öntsük a citromkrémre és további 1-2 órára tegyük hűtőbe.

Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával recept

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. A torta tetejét körben megszórjuk mandulával és sárgadinnye kockákkal dekoráljuk.

Citromtorta recept
Citromtorta sárgadinnyével, és mandulával

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt: 

A pillanat íze Facebook