Ez a citromtorta sárgadinnyével és mandulával egyszerre frissítő és izgalmas ízkombináció: a citrom üdesége, a sárgadinnye természetes édessége és a pirított mandula karakteres aromája tökéletes harmóniát alkot. Ha egy különleges, mégis könnyed desszertet keresel, ami garantáltan feldobja a nyári asztalt, ez lesz az új kedvenced. Tökéletes választás egy napsütötte délutánhoz vagy egy baráti találkozóhoz, amikor valami igazán frissítő finomságra vágysz.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulás-citromos piskóta:
3 db tojás
60 g cukor
20 ml étolaj
50 g darált mandula
40 g finomliszt
1 db citrom reszelt héja
Mandula ropogós:
50 g fehércsoki
50 g pirított, szeletelt mandula
15 g ostya (pl. fagyitölcsér)
Sárgadinnye betét:
250 g sárgadinnye hús
20 g vaníliás cukor
20 g cukor
0,5 dl víz
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Citromkrém:
2 db tojássárgája
1 db egész tojás
100 g cukor
30 g vaníliás cukor
1,5 dl frissen facsart citromlé
100 g vaj
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1 ek ízlés szerinti lekvár
50 g pirított, szeletelt mandula
apróra kockázott sárgadinnye hús
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet a darált mandulával összekeverjük, és hozzáreszeljük a citromhéjat is. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az étolajat. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. Amíg a tészta sül elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk és az ostyával együtt késes aprítóban ledaráljuk. Hozzáöntjük az olvasztott csokit és összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük. A tortába helyezés előtt érdemes 15 percre mélyhűtőbe is betenni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
3. A sárgadinnye betéttel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A sárgadinnye húst pürésítjük, és hozzáadjuk a kétféle cukrot. A keményítőt kikavarjuk a vízben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A krémet a karikába öntjük, egyenletesen elsimítjuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
5. Közben elkészítjük a citromkrémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A vajból 50 g-ot egy keverőtálba mérünk. Az egész tojást és a sárgájákat a kétféle cukorral kihabosítjuk. Jöhet hozzá a maradék 50 g vaj és a citromlé. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett sűrűsödésig (selymes, krémes lesz) főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a vajra és alaposan elkeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
Fontos: lehetőség szerint használjunk szilikon habverőt és műanyag keverőtálat a „fémes” íz elkerülése érdekében.
6. Folytatjuk a torta összeállítását. A dinnye betét körül eltávolítjuk a karikát és a kidermesztett ropogóst a krém tetejére helyezzük. A piskóta köré állítható tortakarikát csatolunk. A citromkrémet a formába öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
7. A tortát fehércsoki glazúr zárja. Ehhez a zselatint áztassuk hideg vízbe. A fehércsokit tördeljük a tejszínbe és kevergetve, alacsony lángon addig melegítsük, amíg a csoki fel nem olvad. Ezután húzzuk le a tűzhelyről és keverjük el benne a kinyomkodott zselatint. Ha langyosra hűlt öntsük a citromkrémre és további 1-2 órára tegyük hűtőbe.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a mandulával panírozzuk. A torta tetejét körben megszórjuk mandulával és sárgadinnye kockákkal dekoráljuk.
Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt: