A csokiban, a vaníliában, az eperben, és a karamellben az a közös, hogy akár külön külön is igazán kellemes pillanatokat tudnak okozni. De ha mind a négyet egy tortába "gyúrjuk", abból csak jó dolog "sülhet" ki ;-)

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

120 g finomliszt 

100 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

6 g sütőpor 

Csokoládé mousse: 

1 dl tejszín 

100 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

40 g cukor ízlés szerint 

Reszelt tonkabab (elhagyható) 

3 db lapzselatin 

2 dl tejszín, habbá verve 

Eperzselé: 

250 g fagyasztott eper 

½ db citrom leve 

1 tk vanília aroma 

10 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

4 db lapzselatin 

Vanília mousse: 

1 dl tejszín 

20 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

½ db vanília rúd /manilia.hu A legfinomabb döntés

3 db lapzselatin 

2 dl tejszín, habbá verve 

Karamell glazúr: 

95 g cukor 

1 dl forró tej 

30 g vaj 

0,5 dl víz 

5 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek lekvár 

liofilizált málna 

tetszés szerint macaron, 

habcsók, 

csokoládé díszek

Receptkönyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. a sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a vízzel, majd a liszt és sütőpor hozzáadásával csomómentesre dolgozzuk. Beleforgatjuk a fehérje habot és a masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

2. A csokoládé mousse-hoz az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a kétféle csokit a cukor és a tonkabab hozzáadásával. a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A 2 dl tejszínt lágy habbá verjük és összeforgatjuk a csokival.

3. A kihűlt piskótát tálcára tesszük (ha módunkban áll akkor forgatható tortaállványt használjunk) és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A mousset a tésztára öntjük és hűtőbe tesszük dermedni.

Cukrász kellékek

4. Közben elkészítjük a zselét. Ehhez az epret a kétféle cukorral, citromlével és a vanília aromával felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük. Elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint és langyosra hűtjük. Eddigre a mousse kellően meghúzott, öntsük rá a gyümölcsöt és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a zselé is megdermed.

5. A vanília mousse-hoz az 1 dl tejszínt felmelegítjük a vanília rúd kikapart magjával, és a kétféle cukorral. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. A 2 dl tejszínt habbá verjük és összeforgatjuk a vaníliás tejszínnel.

6. A kapott mousse-t a gyümölcs rétegre öntjük és visszatesszük a hűtőbe 1-2 órát dermedni.

7.A karamell glazúrhoz a keményítőt kikavarjuk a vízben. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, majd a tejet és ha már felolvadtak az esetlegesen visszakeményedett cukor darabkák akkor jöhet hozzá a kikavart keményítő. Sűrűsödésig melegítjük. Miután lehúztuk a tűzhelyről elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat is. Kihűtjük, de még mielőtt dermedni kezd a mousse-ra öntjük. Addig hűtjük tovább, amíg a karamell réteg meg nem húz. 

8. Ha a torta kellően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk, eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát lekvárral vékonyan körbe kenjük és liofilizált málnával panírozzuk. Tetejét macaronnal, habcsókkal ízlés szerint díszítjük.

Vaníliás csoki torta
Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.