Egy különleges pezsgőkrém torta a különleges alkalmakra. Nem csak szilveszterre lehet remek választás ez a diós, barackos ínyencség.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Diós tészta:
3 db tojás
50 g cukor
50 g darált dió
25 g finomliszt
20 ml étolaj
Barackos krém:
250 g lecsöpögtetett barackbefőtt
10 g vaníliás cukor
40 g cukor
20 g étkezési keményítő
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
Pezsgő mousse:
4 db tojássárgája
80 g cukor
1 db vanília rúd
2 dl pezsgő
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
150 g mascarpone
2 dl tejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
50 g fehércsokoládé
2 dl habtejszín
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
Díszítés:
aranypor
habcsók
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet és a darált diót összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kikavarjuk a maradék cukorral és az étolajjal majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A barackos krémhez a leszűrt barackokat botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. A tejszínben elkeverjük a keményítőt, a gyümölcshöz adjuk és sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott majd kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük.
3. A tésztát forgatható tortaállványra helyezzük és köré szorosan állítható tortakarikát csatolunk. A barackos krémet a tésztára simítjuk egy kis méretű hajlított kenőkés segítségével és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
4. Közben elkészítjük a pezsgőmousset. Ehhez a tojások sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a vanília kikapart magjával. Vízgőz fölé helyezzük és fokozatosan hozzáöntjük a pezsgőt miközben habverővel folyamatosan habbá verjük kb. 10 percig. Ezután gépi habverővel habbá verjük.
5. Az 1 dl tejszínt felmelegítjük a vanília héjával, majd lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk a vanília héjat és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. Az egészet a mascarponéhoz adjuk és alaposan összekeverjük. A pezsgős krémet és a mascarponét egy szilikon spatula segítségével összeforgatjuk, majd végezetül a lágy habbá vert 2 dl tejszín is jöhet hozzá.
6. Az elkészült mousset a barackos rétegre öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Újabb hűtés következik legalább 2-3 óra.
7. A fehércsokoládé glazúrhoz a tejszínt felforrósítjuk, elkeverjük feloldjuk benne a vaníliás cukrot, és elkeverjük benne az előzőleg beáztatott , és kifacsart lapzselatinokat. Keverés közben vigyázzunk, hogy ne képződjenek buborékok. Kerüljük a kézi habverő használatát! Szórjuk bele az apróra tördelt fehér csokit, és óvatosan keverjük simára! Ha langyosra hűlt, akkor öntsük a kidermedt pezsgős rétegre, és tegyük vissza a hűtőbe dermedni.
8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Tetszés szerint díszítsük aranyporral, és habcsókokkal.