" A mondás szerint a kávé olyan, akár a szerelem: Minél nagyobb odaadással készíted, annál finomabb". 

Mennyei könnyed kávétorta karamellával, tejhabbal és dióval.


Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók

1 db 24 cm-es tortához 

Diós felvert: 

150 g darált dió 

150 g cukor 

75 g finomliszt 

15 g vaníliás cukor 

1 db citrom reszelt héja 

5 db tojás 

0,2 dl étolaj 

Karamell krém:

250 g mascarpone 

100 g cukor 

1 dl habtejszín 

3 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Kávé mousse: 

1 dl presszó kávé 

20 g cukor 

2 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Tejhab: 

1 dl tej 

20 g vaníliás cukor 

2 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Csokoládé glazúr: 

100 g tejcsokoládé 

1 dl habtejszín 

1 db lapzselatin

Szakács könyv

Elkészítés

A tésztához a diót, a lisztet és a reszelt citromhéjat összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A tojássárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd felváltva adagolva elkeverjük benne a száraz alapanyagokat, illetve a felvert fehérjét.

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Egy 24 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral és egymás után kisütjük benne a két lapot.175 fokos, előmelegített sütőben laponként kb.15-20 perc.

A karamellás krémhez a cukrot felolvasztjuk egy száraz edényben. Ha szép karamell színe van, hozzáöntjük az 1 dl tejszínt és addig melegítjük, amíg a cukor újra el nem olvad. A lapzselatint annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bővel ellepi. Kb. 5 perc alatt felpuhul, ekkor kinyomkodjuk belőle a vizet és a tűzhelyről lehúzott karamellben alaposan elkeverjük.

A karamellt a mascarponéhoz adjuk, majd összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük(lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , köré tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) ,  ebben fogjuk felépíteni a tortát. A mascarponés krémet a tésztára öntjük és elkenjük, ráhelyezzük a másik tésztalapot és betesszük a hűtőbe dermedni.

cukrász kellékek

A kávés moussehoz a kávéban feloldjuk a cukrot, illetve a hideg vízben felpuhított, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és összeforgatjuk a felvert habtejszínnel. Az így kapott krémet a tésztára öntjük és visszatesszük a hűtőbe, míg meg nem dermed.

A tejhabhoz a tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Miután langyosra hűlt, összeforgatjuk a felvert habtejszínnel és a kávés réteg tetejére öntjük. Mehet vissza a hűtőbe, amíg meg nem dermed.

A csokoládé glazúrhoz a tejszínben felolvasztjuk a csokit. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint és az alaposan kidermesztett tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe.

Ha a tortánk már kellően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és pirított, darált dióval panírozzuk. Tetejét habrózsákkal és csokoládéval díszítjük tetszésünk szerint.

Kávé torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.