Ez az igazi klasszikus süti nem véletlenül sokak kedvence. Karácsonykor kihagyhatatlan, de nincs az az unalmas hétköznap sem amikor ellent tudnánk állni neki. :-) Készítsd el te is!
Az oldal jobb használhatósága érdekében nem használunk hirdetéseket. Az "A pillanat íze" weboldal működését a webshopunkban történő vásárlásoddal tudod támogatni. Itt többek között megtalálod az általunk is használt cukrász kellékeket, illetve nyomtatott, és digitális könyveinket is. Ezek tartalmáról ide kattintva olvashatsz bővebben.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók:
Tészta:
600 g finomliszt
300 g margarin
100 g cukor
25 g élesztő
2 dl tej
2 db tojássárgája
1 kk só
Töltelék:
350 g dió
250 g porcukor
500 g baracklekvár
100 ml víz
20 g vaníliás cukor
Csokoládé glazúr:
50 g cukrozatlan kakaópor
125 ml víz
40 g cukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a tej és az élesztő kivételével egy keverőtál a mérjük. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk 1 tk cukorral és hagyjuk felfutni. A habverő gép dagasztó szárának segítségével lassabb fokozaton keverni kezdjük a tésztát, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és kb. 10 percig tovább dagasztjuk, közepes fokozaton.
2. Ha szükségesnek látjuk adhatunk hozzá kevés tejet, illetve lisztet. Akkor jártunk el jól, ha a tészta szépen elválik az edény falától. Lisztezett deszkára borítjuk és 4 egyenlő részre osztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
3. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a diót száraz serpenyőben megpirítjuk és ha már kihűlt ledaráljuk és elkeverjük a porcukorral. A lekvárt a vízzel elegyítjük.
4. Alaposan összekeverjük a dióval és 3 egyenlő részre osztjuk.
5. Egy kb. 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Az egyik tésztánkat lisztezett felületen tepsi nagyságúra nyújtunk, a tepsibe helyezzük és elkenünk rajta 1 rész tölteléket. Jöhet rá a következő tészta, töltelék, amíg el nem fogy. Megszurkáljuk villával, egészen a tepsi aljáig szúrjuk át. Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Langyosra hűtjük, majd átfordítjuk egy tálcára úgy, hogy az alja kerüljön felülre.
6. A glazúrhoz a hozzávalókat egy tálba mérjük és egészen addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. A kihűlt süteményre öntjük, egyenletesen elkenjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd tetszés szerint szeleteljük.