2025-ben az év szaloncukra díjat Szentkorona cukrászda lótusz kekszes, karamellizált fehércsokis  finomsága nyerte.  Ez úton is Gratulálunk ehhez a különlegességhez! Rendeljetek Tőlük Ti is, és készítsetek mellé az ünnepekre egy vele ízben harmonizáló szuper tortát, hogy az élmény a maximumon legyen! 

Egy szuper karácsonyi torta recept, de az év bármely hűvösebb napján jó választás lehet. 😉


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Fahéjas piskóta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

80 g cukor 

80 g finomliszt 

½ kk őrölt fahéj 

6 g sütőpor 

Karamelles keksz betét: 

100 g cukor 

2 dl forró habtejszín 

2 db lapzselatin 

80 g darált Lotus keksz (ennek hiányában Spekulatius keksz) 

250 g mascarpone 

Karamellizált fehércsoki mousse: 

200 g fehércsoki 

1,5 dl habtejszín 

2 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Csokoládé bevonat: 

50 g tejcsokoládé 

50 g fehércsokoládé 

1 bő ek étolaj 

Díszítés: 

1 ek ízlés szerinti lekvár darált 

Lotus keksz szaloncukor 

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A piskótához a lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk, miközben hozzáadjuk a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept

2. A karamelles keksz krémmel folytatjuk. A kekszet késes aprítóban ledaráljuk és a mascarponéval együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt felforrósítjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt és addig melegítjük tovább kevergetve, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a kekszes mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept
lótuszkekszes karácsonyi torta recept

3. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A krémet a karikába öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 2 órára.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept

4. Közben elkészítjük a karamellizált fehércsokit. A fehércsokit egy hőálló tálba tördeljük és 110 fokos sütőbe tesszük. 15-20 percenként átkavarjuk és kb. 60 percig „sütjük”. Az átkavaráshoz használjunk erős habverőt, és ne ijedjünk meg, ha lesz olyan fázis, amikor nagyon sűrű krémünk lesz. Ha kitartóan, jó erősen keverjük akkor szép krémes állagú lesz.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept

5. Ha a fehércsoki karamellizálódott akkor átöntjük egy keverőtálba. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínt felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A tejszínt a fehércsokihoz öntjük és alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A kekszes krém körül eltávolítjuk a tortakarikát és a tészta köré, szorosan egy állítható tortakariát csatolunk. A fehércsoki krémet a formába öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept

7. A csokoládé bevonathoz a kétféle csokit egy tálkába tördeljük és az étolaj hozzáadásával vízgőz fölött felolvasztjuk. Hagyjuk 1-2 percet hűlni, majd a tortára önjük. Villával hullámokat rajzolunk bele, ha összefolyna, akkor érdemes picit várni vele. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a csoki meg nem húz.

lótuszkekszes karácsonyi torta recept

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a torta oldalának teljes felületét kekszmorzsával panírozzuk. Szaloncukorral dekoráljuk. Forró késsel szeleteljük.

Az év szaloncukra torta lótuszkekszes karácsonyi torta recept

Kérdésed, véleményed írd meg itt:

A pillanat íze Facebook

Csatlakozz messenger csatornánkhoz hogy ne maradj le az új receptekről, fontosabb híreinkről:

A pillanat íze Facebook