2025-ben az év szaloncukra díjat Szentkorona cukrászda lótusz kekszes, karamellizált fehércsokis finomsága nyerte. Ez úton is Gratulálunk ehhez a különlegességhez! Rendeljetek Tőlük Ti is, és készítsetek mellé az ünnepekre egy vele ízben harmonizáló szuper tortát, hogy az élmény a maximumon legyen!
Egy szuper karácsonyi torta recept, de az év bármely hűvösebb napján jó választás lehet. 😉
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Fahéjas piskóta:
2 db tojás
2 ek hideg víz
80 g cukor
80 g finomliszt
½ kk őrölt fahéj
6 g sütőpor
Karamelles keksz betét:
100 g cukor
2 dl forró habtejszín
2 db lapzselatin
80 g darált Lotus keksz (ennek hiányában Spekulatius keksz)
250 g mascarpone
Karamellizált fehércsoki mousse:
200 g fehércsoki
1,5 dl habtejszín
2 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Csokoládé bevonat:
50 g tejcsokoládé
50 g fehércsokoládé
1 bő ek étolaj
Díszítés:
1 ek ízlés szerinti lekvár darált
Lotus keksz szaloncukor
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kikavarjuk, miközben hozzáadjuk a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

2. A karamelles keksz krémmel folytatjuk. A kekszet késes aprítóban ledaráljuk és a mascarponéval együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk, a tejszínt felforrósítjuk. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd óvatosan hozzáöntjük a forró tejszínt és addig melegítjük tovább kevergetve, amíg az esetlegesen visszakeményedett cukor újra fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és a kekszes mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük.


3. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára tesszük, és a közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A krémet a karikába öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 2 órára.

4. Közben elkészítjük a karamellizált fehércsokit. A fehércsokit egy hőálló tálba tördeljük és 110 fokos sütőbe tesszük. 15-20 percenként átkavarjuk és kb. 60 percig „sütjük”. Az átkavaráshoz használjunk erős habverőt, és ne ijedjünk meg, ha lesz olyan fázis, amikor nagyon sűrű krémünk lesz. Ha kitartóan, jó erősen keverjük akkor szép krémes állagú lesz.

5. Ha a fehércsoki karamellizálódott akkor átöntjük egy keverőtálba. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínt felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A tejszínt a fehércsokihoz öntjük és alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

6. Folytatjuk a torta összeállítását. A kekszes krém körül eltávolítjuk a tortakarikát és a tészta köré, szorosan egy állítható tortakariát csatolunk. A fehércsoki krémet a formába öntjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

7. A csokoládé bevonathoz a kétféle csokit egy tálkába tördeljük és az étolaj hozzáadásával vízgőz fölött felolvasztjuk. Hagyjuk 1-2 percet hűlni, majd a tortára önjük. Villával hullámokat rajzolunk bele, ha összefolyna, akkor érdemes picit várni vele. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a csoki meg nem húz.

8. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A piskótát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a torta oldalának teljes felületét kekszmorzsával panírozzuk. Szaloncukorral dekoráljuk. Forró késsel szeleteljük.
