A vörös bársony tortát mi egy kicsit a megszokottól eltérően készítettük el. Remek ötlet valentin napra, szülinapra, vagy csak ha szeretnél enni egy szép és finom tortát. :-) A tortában piros gyümölcsös granola ropogós, piros gyümölcs zselé, és fehér csokoládé mousse egészíti ki a megszokott vörös piskótát.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
22 cm-es torta
Hozzávalók:
A tésztához (és a panírhoz)
250 g finomliszt
3 db tojás (szétválasztva)
5 g sütőpor
1 csipet só
10 g holland kakaópor
10 g keményítő
100 g vaj (puha)
240 g cukor (én a felét eritrittel helyettesítettem)
10 g vaníliás cukor
1 evőkanál vanília aroma
1 evőkanál étel ecet
2 dl étolaj
200 g kefir
szükség szerint piros ételfesték
A ropogós réteghez
50 g piros gyümölcsös granola
50 g fehér csokoládé
A málna zseléhez
130 g fagyasztott málna
30 g nádcukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
A krémhez:
150 g fehér csokoládé
250 g mascarpone
4 dl állati habtejszín
2 dl növényi habtejszín
40 g cukor (ízlés szerint)
20 g vaníliás cukor
5 db lapzselatin
A díszítéshez:
ízlés szerint a tésztából levágott tészta morzsa
ízlés szerint friss málna
A tésztához kezdjük el összekeverni a száraz hozzávalókat! A lisztet, a sütőport, a keményítőt, a kakaóport, és a sót! A puha vajat habosítsuk ki a cukorral, majd folyamatosan keverjük hozzá a tojás sárgájákat, az olajat, az ecetet és végül a kefirt!
Több részletben alaposan keverjük hozzá a száraz hozzávalókat!
Adjunk hozzá annyi ételfestéket apránként, hogy elérjük a kívánt színt! Verjük habbá a tojásfehérjét, keverjük hozzá, majd a kapott masszát öntsük egy kb. 22 cm-es tortakarikába, és helyezzük egy előmelegített 180 C fokos sütőbe! Süssük készre (tűpróba) kb. 1 óra alatt!
Várjuk meg míg kihűl, vágjuk le egyenletesre a kívánt vastagságra, és szúrjuk ki a kívánt átmérőjűre. (Ha van egy 18 vagy 20 cm-es torta karika, akkor azzal vágjuk ki a közepét). A levágott tésztadarabokat tépkedjük apró darabokra!
A kiolvasztott málnát turmixoljuk le, adjuk hozzá a kristálycukrot, és áztassuk hideg vízbe (5-10 perc) a lapzselatinokat! A málna turmixot kavargatva forraljuk fel, vegyük le a tűzről, keverjük el benne a vaníliás cukrot, és amíg még meleg alaposan kavarjuk el benne a kifacsart lapzselatinokat! A tortakarikánkat alaposan béleljük ki folpackkal és öntsük bele a málnát, majd tegyük hűtőbe!
A granolát egy késes aprítóban daráljuk apróra, öntsük hozzá az előzőleg gőz fölött felolvasztott fehér csokoládét, keverjük össze, majd egy tálcán terítsünk le folpackot, és egyenletesen kenjük el a kívánt méretre egy tortakarika segítségével! Tegyük a hűtőbe!
Ha zselé kellően megdermedt, akkor kezdjük elkészíteni a krémet! 1 dl állat, és 0, 5 dl növényi tejszínbe tördeljük bele a fehér csokoládét! folyamatos kavarás közben kezdjük el melegíteni amíg el nem olvad a csokoládé! Végül keverjük el benne alaposan az előzőleg 5 percre hideg vízbe áztatott, és kifacsart lapzselatinokat! Keverjük el benne a kétféle cukrot is! A mascarponéhoz egy keverőtálba öntsük hozzá a maradék állati, és növényi tejszínhabot!
Ha a csokoládés tejszín már kellően lehűlt, akkor azt is öntsük a mascarponéhoz, és robotgéppel habosítsuk alaposan ki a krémet!
A krém harmadát alaposan tömörítve kenjük el a tésztán, és simítsuk el!
Helyezzük a közepére a kidermedt ropogóst, majd kenjük rá a krém második harmadát!
Végül helyezzük a közepére a kidermedt málna zselét is, és kenjük rá a maradék krémet! Tegyük a hűtőbe vagy a fagyasztóba néhány órára!
Helyezzük a tortát a tálcára (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) mielőtt eltávolítjuk róla a karikát!
Tetszés szerint panírozzuk a tésztáról levágott morzsával, és díszítsük friss, vagy liofilizált málnával!