Az őszibarack darabokkal felturbózott mascarpone krém és a fehércsokoládé mousse között egy barackzselé húzódik. Mindez könnyed piskótára rétegezve. Mivel a barackhoz befőtt formájában egész évben hozzájuthatunk, így az év bármely szakában elkészíthető.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
120 g finomliszt
6 g sütőpor
Barackos mascarpone krém:
200 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt
250 g mascarpone
1 dl tejszín
10 g vaníliás cukor
1 ek vanília aroma
40 g cukor
3 db lapzselatin
1,5 dl tejszín, habbá verve
Barack zselé:
300 g lecsöpögtetett barackbefőtt
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
Fehércsoki mousse:
1 dl tejszín
100 g fehércsoki
20 g vaníliás cukor
1 ek vanília aroma
2 db lapzselatin
2 dl tejszín, habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1 dl tejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
1-2 ek baracklekvár
50 g darált dió
1,5 dl tejszín, habbá verve
aszalt barack
Elkészítés:
1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint a vízzel kikavarjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sárgájában csomómentesre keverjük. Végezetül hozzáforgatjuk a fehérje habot és a masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni.
2. A mascarponés krémhez a barackot apró kockákra vágjuk és elkeverjük a mascarponéval. Az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a kétféle cukrot és a vanília aromát is hozzáadjuk.
3. A zselatint hideg vízben néhány perc alatt feláztatjuk, majd jól kinyomkodjuk és a meleg, de a tűzhelyről már lehúzott tejszínben elkeverjük. A barackos mascarponéba öntjük, jól összekeverjük, végezetül beleforgatjuk a felvert habtejszínt. A kihűlt piskótát tálcára tesszük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , köré tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) és a krémet a tésztára öntjük. Betesszük a hűtőbe dermedni.
4. Közben elkészítjük a zselét. Ehhez a barackot leturmixoljuk és a kétféle cukorral felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Kihűtjük, de közben figyeljük, hogy még ne kezdjen dermedni. Ha a zselé kellően kihűlt, a kidermedt krémre öntjük és visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem köt.
5. A fehércsoki mousse-hoz az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a fehércsokit a vaníliás cukor és az aroma felhasználásával. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd a tejszínt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A mousset a zselé tetejére öntjük és ismét hűtés következik, amíg ki nem dermed.
6. A torta tetejére a fehércsokit felolvasztjuk a tejszínben, majd mehet bele a feláztatott, kinyomkodott zselatin. Langyosra hűtjük, majd a kidermedt tortára öntjük. Hűtőben legalább 2-3 órát hűtjük, mielőtt eltávolítjuk a tortakarikát. A torta díszítésénél a piskótát körbekenjük lekvárral és a durvára darált dióval bepanírozzuk. Tetejét habrózsákkal és aszalt barackkal díszítjük.