Az őszibarack darabokkal felturbózott mascarpone krém és a fehércsokoládé mousse között egy barackzselé húzódik. Mindez könnyed piskótára rétegezve. Mivel a barackhoz befőtt formájában egész évben hozzájuthatunk, így az év bármely szakában elkészíthető.

Receptkönyv

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Piskóta: 

3 db tojás 

3 ek hideg víz 

100 g cukor  

20 g vaníliás cukor 

120 g finomliszt 

6 g sütőpor 

Barackos mascarpone krém: 

200 g lecsöpögtetett őszibarackbefőtt 

250 g mascarpone 

1 dl tejszín 

10 g vaníliás cukor 

1 ek vanília aroma 

40 g cukor 

3 db lapzselatin 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

Barack zselé: 

300 g lecsöpögtetett barackbefőtt 

30 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

Fehércsoki mousse: 

1 dl tejszín 

100 g fehércsoki 

20 g vaníliás cukor 

1 ek vanília aroma 

2 db lapzselatin 

2 dl tejszín, habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

1 dl tejszín 

100 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek baracklekvár 

50 g darált dió 

1,5 dl tejszín, habbá verve 

aszalt barack 

Elkészítés: 

1. A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint a vízzel kikavarjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sárgájában csomómentesre keverjük. Végezetül hozzáforgatjuk a fehérje habot és a masszát 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. hagyjuk kihűlni. 

2. A mascarponés krémhez a barackot apró kockákra vágjuk és elkeverjük a mascarponéval. Az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a kétféle cukrot és a vanília aromát is hozzáadjuk. 

3. A zselatint hideg vízben néhány perc alatt feláztatjuk, majd jól kinyomkodjuk és a meleg, de a tűzhelyről már lehúzott tejszínben elkeverjük. A barackos mascarponéba öntjük, jól összekeverjük, végezetül beleforgatjuk a felvert habtejszínt. A kihűlt piskótát tálcára tesszük  (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , köré tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen)  és a krémet a tésztára öntjük. Betesszük a hűtőbe dermedni. 

4. Közben elkészítjük a zselét. Ehhez a barackot leturmixoljuk és a kétféle cukorral felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott, kinyomkodott zselatint. Kihűtjük, de közben figyeljük, hogy még ne kezdjen dermedni. Ha a zselé kellően kihűlt, a kidermedt krémre öntjük és visszatesszük a hűtőbe, amíg meg nem köt. 

5. A fehércsoki mousse-hoz az 1 dl tejszínben felolvasztjuk a fehércsokit a vaníliás cukor és az aroma felhasználásával. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd a tejszínt lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, majd összeforgatjuk a felvert tejszínnel. A mousset a zselé tetejére öntjük és ismét hűtés következik, amíg ki nem dermed. 

6. A torta tetejére a fehércsokit felolvasztjuk a tejszínben, majd mehet bele a feláztatott, kinyomkodott zselatin. Langyosra hűtjük, majd a kidermedt tortára öntjük. Hűtőben legalább 2-3 órát hűtjük, mielőtt eltávolítjuk a tortakarikát. A torta díszítésénél a piskótát körbekenjük lekvárral és a durvára darált dióval bepanírozzuk. Tetejét habrózsákkal és aszalt barackkal díszítjük.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.