Ismersz olyanokat akik szeretik Fekete erdő tortát? Készítsd el nekik, vagy magadnak a Fekete erdő torta mousse torta verzióját, és készülj fel egy ismerősen különleges ízélményre! :-) Ismét egy olyan torta született, aminek a fogyasztását csak komoly akaraterővel lehet abbahagyni az édes ízek szerelmeseinek.

Újragondolt torták

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Csokis piskóta: 

4 db tojás 

70 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

0,5 dl étolaj 

50 g étcsokoládé 

50 g finomliszt 

10 g cukrozatlan kakaópor 

6 g sütőpor 

Meggylikőr áztató: 

0,5 dl meggylikőr 20 g víz 

Meggy krém: 

250 g magozott fagyasztott meggy 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

1 dl habtejszín 

20 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Csokis keksz ropogós: 

50 g tejcsokoládé 

60 g csokis keksz (pl. Győri édes duplajó) 

20 g corn flakes vagy ostya (pl. fagyitölcsér) 

Rumos meggyzselé: 

200 g magozott, fagyasztott meggy 

30 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

2 ek rum aroma 

3 db lapzselatin 

Vanília mousse: 

2 dl habtejszín 

1 db vanília rúd 

20 g vaníliás cukor 

50 g cukor 

5 db lapzselatin 

4 dl habtejszín, habbá verve 

Csokoládé glazúr: 

1 dl habtejszín 

50 g étcsokoládé 

50 g tejcsokoládé 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

100 g magozott, fagyasztott meggy 

20 g cukor 

1 ek rum aroma 

10 g étkezési keményítő 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Újragondolt torta

Elkészítés:

1. A piskótához a csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük, hozzáöntjük az étolajat és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk. Ezután jöhet hozzá a felolvadt csoki és végül felváltva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben, hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük.

Fekete erdő torta
Fekete erdő torta recept

2. Közben elkészítjük a ropogóst. A csokoládét csokiolvasztó tálkában vízgőz fölött felolvasztjuk. A kekszet és a corn flakest késes aprítóban ledaráljuk. A csokit a száraz alapanyagokhoz öntjük és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Alaposan kifagyasztjuk.

Fekete erdő torta

3. A meggy zselével folytatjuk. A meggyet a kétféle cukorral és az aromával felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A meggyet turmixoljuk, felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat.  Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a meggyet beleöntjük. Hűtőben alaposan kidermesztjük, felhasználás előtt érdemes 15 percre mélyhűtőbe is betenni.

Fekete erdő torta

4. A meggy krémmel folytatjuk. A meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk és kissé darabosra turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt a tejszínben csomómentesre keverjük egy kézi habverő segítségével. A meggyhez öntjük és kevergetve sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Időnként átkavarva langyosra hűtjük.

Fekete erdő torta
Fekete erdő torta

5. Közben az áztatóhoz a meggylikőrt és a vizet egy gyorsforralóba öntjük és alaposan felforraljuk. Néhány perc forralás után langyosra hűtjük.

Fekete erdő torta

6. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára (lehetőség szerint forgatható tortaállványra) helyezzük és meglocsoljuk az áztatóval. A tészta közepére teszünk egy 20 cm-es tortakarikát és a meggy krémet szép egyenletesen beleöntjük. Szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 1-1,5 órára.

Fekete erdő torta
cukrász kellékek


7. Ha a meggy krém kidermedt akkor készítjük el a mousset. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A vanília rúd belsejét kikaparjuk és a 2 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukorral együtt. Ajánlott beledobni a vanília héjat is, így még intenzívebb ízt érünk el. Addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk a vanília héjat. A felpuhult, kinyomkodott zselatint a tejszínhez adjuk, elkeverjük és legalább langyosra hűtjük. Végül összeforgatjuk a lágy habbá vert 4 dl tejszínnel.

Fekete erdő torta

8. A kidermedt meggy krém körül eltávolítjuk a tortakarikát. A ropogóst óvatosan a meggy krémre helyezzük, erre pedig a kidermedt meggy zselé kerül. A piskóta köré szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát és a mousset szép egyenletesen beleöntjük, ügyelve rá, hogy mindenhol megfelelően terüljön. Legalább 3 óra hűtés következik.

Fekete erdő torta
Fekete erdő torta

9. A hűtési idő leteltével elkészítjük a glazúrt. A csokoládékat a tejszínbe tördeljük és felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe amíg meg nem húz, ez kb. 1 óra. 

Fekete erdő torta

10. Közben a díszítéshez a meggyet a cukorral és a rum aromával felolvasztjuk és finomra turmixoljuk. Hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük egy kézi habverővel. Kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni.

Fekete erdő torta recept

11. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe két sorba habrózsákat nyomunk. A meggyet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és a habrózsák közötti pici résekbe kis halmokat nyomunk belőle.

Tipp:Szeletés előtt hagyjuk legalább egy éjszakát a hűtőben, hogy a ropogós réteg szeletelhető legyen!

Fekete erdő torta
Fekete erdő torta
Fekete erdő torta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.