Ismersz olyanokat akik szeretik Fekete erdő tortát? Készítsd el nekik, vagy magadnak a Fekete erdő torta mousse torta verzióját, és készülj fel egy ismerősen különleges ízélményre! :-) Ismét egy olyan torta született, aminek a fogyasztását csak komoly akaraterővel lehet abbahagyni az édes ízek szerelmeseinek.
1 db 24 cm-es tortához:
Csokis piskóta:
4 db tojás
70 g cukor
10 g vaníliás cukor
0,5 dl étolaj
50 g étcsokoládé
50 g finomliszt
10 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Meggylikőr áztató:
0,5 dl meggylikőr 20 g víz
Meggy krém:
250 g magozott fagyasztott meggy
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
2 db lapzselatin
Csokis keksz ropogós:
50 g tejcsokoládé
60 g csokis keksz (pl. Győri édes duplajó)
20 g corn flakes vagy ostya (pl. fagyitölcsér)
Rumos meggyzselé:
200 g magozott, fagyasztott meggy
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
2 ek rum aroma
3 db lapzselatin
Vanília mousse:
2 dl habtejszín
1 db vanília rúd
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
5 db lapzselatin
4 dl habtejszín, habbá verve
Csokoládé glazúr:
1 dl habtejszín
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 db lapzselatin
Díszítés:
100 g magozott, fagyasztott meggy
20 g cukor
1 ek rum aroma
10 g étkezési keményítő
2 dl habtejszín, habbá verve
1. A piskótához a csokoládét csokiolvasztó tálkába tördeljük, hozzáöntjük az étolajat és vízgőz fölött felolvasztjuk. A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk. Ezután jöhet hozzá a felolvadt csoki és végül felváltva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben, hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. Közben elkészítjük a ropogóst. A csokoládét csokiolvasztó tálkában vízgőz fölött felolvasztjuk. A kekszet és a corn flakest késes aprítóban ledaráljuk. A csokit a száraz alapanyagokhoz öntjük és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát helyezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Alaposan kifagyasztjuk.
3. A meggy zselével folytatjuk. A meggyet a kétféle cukorral és az aromával felolvasztjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A meggyet turmixoljuk, felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, erre egy 20 cm-es tortakarikát teszünk és a meggyet beleöntjük. Hűtőben alaposan kidermesztjük, felhasználás előtt érdemes 15 percre mélyhűtőbe is betenni.
4. A meggy krémmel folytatjuk. A meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk és kissé darabosra turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt a tejszínben csomómentesre keverjük egy kézi habverő segítségével. A meggyhez öntjük és kevergetve sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. Időnként átkavarva langyosra hűtjük.
5. Közben az áztatóhoz a meggylikőrt és a vizet egy gyorsforralóba öntjük és alaposan felforraljuk. Néhány perc forralás után langyosra hűtjük.
6. Elkezdjük a torta összeállítását. A tésztát tálcára (lehetőség szerint forgatható tortaállványra) helyezzük és meglocsoljuk az áztatóval. A tészta közepére teszünk egy 20 cm-es tortakarikát és a meggy krémet szép egyenletesen beleöntjük. Szükség szerint egy kis méretű, hajlított kenőkéssel elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni kb. 1-1,5 órára.
7. Ha a meggy krém kidermedt akkor készítjük el a mousset. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A vanília rúd belsejét kikaparjuk és a 2 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukorral együtt. Ajánlott beledobni a vanília héjat is, így még intenzívebb ízt érünk el. Addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk a vanília héjat. A felpuhult, kinyomkodott zselatint a tejszínhez adjuk, elkeverjük és legalább langyosra hűtjük. Végül összeforgatjuk a lágy habbá vert 4 dl tejszínnel.
8. A kidermedt meggy krém körül eltávolítjuk a tortakarikát. A ropogóst óvatosan a meggy krémre helyezzük, erre pedig a kidermedt meggy zselé kerül. A piskóta köré szorosan csatolunk egy állítható tortakarikát és a mousset szép egyenletesen beleöntjük, ügyelve rá, hogy mindenhol megfelelően terüljön. Legalább 3 óra hűtés következik.
9. A hűtési idő leteltével elkészítjük a glazúrt. A csokoládékat a tejszínbe tördeljük és felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe amíg meg nem húz, ez kb. 1 óra.
10. Közben a díszítéshez a meggyet a cukorral és a rum aromával felolvasztjuk és finomra turmixoljuk. Hozzáadjuk a keményítőt és csomómentesre keverjük egy kézi habverővel. Kevergetve sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni.
11. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe két sorba habrózsákat nyomunk. A meggyet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és a habrózsák közötti pici résekbe kis halmokat nyomunk belőle.
Tipp:Szeletés előtt hagyjuk legalább egy éjszakát a hűtőben, hogy a ropogós réteg szeletelhető legyen!