Egy finom gesztenyekrémmel töltött torta, melyben pekándióval dúsított piskótarétegek, és mézzel édesített kékáfonya töltelékek váltakoznak. Egy kellemes megjelenésű Gesztenye torta recept mézes kékáfonyával és pekándióval.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Pekándiós piskóták:
6 db tojás
120 g cukor
40 ml étolaj
80 g pekándió darálva (sima dióval is helyettesíthető)
100 g finomliszt
Áfonyakrém:
450 g fagyasztott áfonya
20 g cukor
20 g vaníliás cukor
40 g vegyes virágméz
1 dl habtejszín
30 g étkezési keményítő
1 db lapzselatin
Gesztenyekrém:
250 g mascarpone
250 g gesztenyemassza (cukrozott, 72 %-os)
20 ml rum vagy rumaroma
1,5 dl habtejszín
50 g cukor
20 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
1,5 dl habtejszín, habbá verve
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
80 g durvára darált pekándió
150 g gesztenyemassza
1,5 dl habtejszín, habbá verve
néhány szem friss áfonya
Elkészítés:
1. A piskótákhoz a pekándiót késes aprítóban ledaráljuk, és a liszttel összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A kapott masszát 3 egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és egyenként kisütjük a lapokat. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc a sütési idő laponként.


2. Közben az áfonyát felolvasztjuk a kétféle cukor, valamint a méz hozzáadásával, majd leturmixoljuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és a gyümölcshöz öntjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az áfonyát kevergetés mellett sűrűre főzzük. Alaposan kiforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. 3 egyenlő részre mérjük, és időnként átkavarva félretesszük hűlni.


3. A gesztenyekrémmel folytatjuk. A gesztenyét lereszeljük és a mascarponéval együtt egy keverőtálba mérjük. Hozzáöntjük a rumot is. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és a gesztenyés mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük, végül hozzáforgatjuk a 1,5 dl felvert habtejszínt. A kapott krémet 3 egyenlő részre mérjük.

4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztát tálcára tesszük, és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az egyik rész áfonyát a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd ráöntünk egy rész gesztenyekrémet, amit szintén elsimítunk. Újabb tészta következik, áfonya, majd gesztenye, amíg el nem fogy. A tortát gesztenyekrém zárja. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.


5. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pekándióval panírozzuk. A gesztenyét lereszeljük és a felvert habtejszínnel lazítjuk. a kapott krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körkörösen csíkokat rajzolunk vele. Friss gyümölccsel és pekándióval dekoráljuk.

