Egy finom gesztenyekrémmel töltött torta, melyben pekándióval dúsított piskótarétegek, és mézzel édesített kékáfonya töltelékek váltakoznak. Egy kellemes megjelenésű Gesztenye torta recept  mézes kékáfonyával és pekándióval.


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Pekándiós piskóták: 

6 db tojás 

120 g cukor 

40 ml étolaj 

80 g pekándió darálva (sima dióval is helyettesíthető) 

100 g finomliszt 

Áfonyakrém: 

450 g fagyasztott áfonya 

20 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

40 g vegyes virágméz 

1 dl habtejszín 

30 g étkezési keményítő 

1 db lapzselatin 

Gesztenyekrém: 

250 g mascarpone 

250 g gesztenyemassza (cukrozott, 72 %-os) 

20 ml rum vagy rumaroma 

1,5 dl habtejszín 

50 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

2 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1-2 ek ízlés szerinti lekvár 

80 g durvára darált pekándió 

150 g gesztenyemassza 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

néhány szem friss áfonya 

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A piskótákhoz a pekándiót késes aprítóban ledaráljuk, és a liszttel összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A kapott masszát 3 egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és egyenként kisütjük a lapokat. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc a sütési idő laponként.

részletes gesztenyetorta recept
részletes gesztenyetorta recept

2. Közben az áfonyát felolvasztjuk a kétféle cukor, valamint a méz hozzáadásával, majd leturmixoljuk. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és a gyümölcshöz öntjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az áfonyát kevergetés mellett sűrűre főzzük. Alaposan kiforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. 3 egyenlő részre mérjük, és időnként átkavarva félretesszük hűlni.

részletes gesztenyetorta recept
részletes gesztenyetorta recept

3. A gesztenyekrémmel folytatjuk. A gesztenyét lereszeljük és a mascarponéval együtt egy keverőtálba mérjük. Hozzáöntjük a rumot is. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és a gesztenyés mascarponéhoz öntjük. Alaposan összekeverjük, végül hozzáforgatjuk a 1,5 dl felvert habtejszínt. A kapott krémet 3 egyenlő részre mérjük.

részletes gesztenyetorta recept

4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztát tálcára tesszük, és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. Az egyik rész áfonyát a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd ráöntünk egy rész gesztenyekrémet, amit szintén elsimítunk. Újabb tészta következik, áfonya, majd gesztenye, amíg el nem fogy. A tortát gesztenyekrém zárja. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

részletes gesztenyetorta recept
részletes gesztenyetorta recept

5. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a pekándióval panírozzuk. A gesztenyét lereszeljük és a felvert habtejszínnel lazítjuk. a kapott krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körkörösen csíkokat rajzolunk vele. Friss gyümölccsel és pekándióval dekoráljuk.

Gesztenyetorta mézes kékáfonyával és pekándióval
Gesztenyetorta mézes kékáfonyával és pekándióval

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt:

A pillanat íze Facebook

Ne maradj le az új receptekről, hírekről, akciókról!

A pillanat íze Facebook