A savanykás citromkrém a csokoládéval egy ellenállhatatlan párost alkot, de a pisztáciával már egy igazán különleges trió 😉 Bennünket elvarázsolt annak ellenére, hogy gluténmentes hozzávalókból, és hozzáadott cukor nélkül készült. Készítsd el Te is!
Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept:
Hozzávalók:
1 db 20 cm-es tortához:
Kakaós piskóta:
2 db közepes méretű tojás
2 ek hideg víz
60 g gluténmentes lisztkeverék (Schar Mix It Farina)
10 g cukrozatlan kakaópor
30 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4)
6 g gluténmentes sütőpor
Citromkrém:
125 g vegán mascarpone
0,5 dl frissen facsart citromlé
½ db citrom reszelt héja
15 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4)
1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap
2 db lapzselatin
1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap, habbá verve
Pisztácia krém:
70 g sótlan, hántolt pisztácia
125 g vegán mascarpone
1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap
15 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4)
2 db lapzselatin
Csoki mousse:
1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap
75 g cukor és gluténmentes csokoládé (Torras)
2 db lapzselatin
1,5 dl cukor és gluténmentes növényi habalap, habbá verve
Csoki glazúr:
75 ml dl cukor és gluténmentes növényi habalap
75 g cukor és gluténmentes csokoládé (Torras)
0,5 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl cukor és gluténmentes növényi habalap, habbá verve
50 g durvára darált pisztácia
1 ek cukormentes lekvár
Tipp:
A torta természetesen „normál” alapanyagokkal is elkészíthető. Ebben az esetben használjunk állati eredetű, legalább 32-33 %-os habtejszínt, cukorból pedig a megadott mennyiségek 4x-ét. Ha 24 cm-es tortát szeretnénk, akkor duplázzuk a megadott mennyiségeket.
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztkeveréket, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 10 g cukor helyettesítővel habbá verjük. A sárgáját a maradék cukor helyettesítővel kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét fokozatosan felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 20 cm-es tortakarika alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített 175 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A citromkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét a citromlével és a reszelt citromhéjjal kikavarjuk. 1 dl habalaphoz adjuk a cukor helyettesítőt és felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, a mascarponéhez adjuk és alaposan összekeverjük. Végezetül a lágy habbá vert 1 dl habalapot is hozzáforgatjuk.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A citromos krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni egy órára.
4. Közben elkészítjük a pisztáciás krémet. A pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és a mascarponével együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A habalaphoz adjuk a cukor helyettesítőt és felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, a mascarponéhez adjuk és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a citromos rétegre, elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni.
5. A csokoládé mousse-al folytatjuk. Az 1 dl habalapba tördeljük a csokit és addig melegítjük kavargatva, amíg a csoki fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert 1,5 dl habalappal. A pisztáciás rétegre öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A csokoládé glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A habalapba tördeljük a csokit és addig melegítjük kavargatva, amíg a csoki fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A mousse-ra öntjük, és hűtőben hagyjuk, amíg meg nem húz.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és durvára darált pisztáciával panírozzuk. A felvert habalapot csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Durvára darált pisztáciával dekoráljuk.