A savanykás citromkrém a csokoládéval egy ellenállhatatlan párost alkot, de a pisztáciával már egy igazán különleges trió 😉 Bennünket elvarázsolt annak ellenére, hogy gluténmentes hozzávalókból, és hozzáadott cukor nélkül készült. Készítsd el Te is! 

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept:

Hozzávalók: 

1 db 20 cm-es tortához: 

Kakaós piskóta: 

2 db közepes méretű tojás 

2 ek hideg víz 

60 g gluténmentes lisztkeverék (Schar Mix It Farina) 

10 g cukrozatlan kakaópor 

30 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4) 

6 g gluténmentes sütőpor 

Citromkrém: 

125 g vegán mascarpone 

0,5 dl frissen facsart citromlé 

½ db citrom reszelt héja 

15 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4) 

1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap 

2 db lapzselatin 

1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap, habbá verve 

Pisztácia krém: 

70 g sótlan, hántolt pisztácia 

125 g vegán mascarpone 

1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap 

15 g cukorhelyettesítő (Dia- Wellness 1:4) 

2 db lapzselatin 

Csoki mousse: 

1 dl cukor és gluténmentes növényi habalap 

75 g cukor és gluténmentes csokoládé (Torras)

2 db lapzselatin 

1,5 dl cukor és gluténmentes növényi habalap, habbá verve 

Csoki glazúr: 

75 ml dl cukor és gluténmentes növényi habalap 

75 g cukor és gluténmentes csokoládé (Torras)

0,5 db lapzselatin 

Díszítés: 

1,5 dl cukor és gluténmentes növényi habalap, habbá verve 

50 g durvára darált pisztácia 

1 ek cukormentes lekvár 

Tipp: 

A torta természetesen „normál” alapanyagokkal is elkészíthető. Ebben az esetben használjunk állati eredetű, legalább 32-33 %-os habtejszínt, cukorból pedig a megadott mennyiségek 4x-ét. Ha 24 cm-es tortát szeretnénk, akkor duplázzuk a megadott mennyiségeket. 

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. A tésztához a lisztkeveréket, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 10 g cukor helyettesítővel habbá verjük. A sárgáját a maradék cukor helyettesítővel kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét fokozatosan felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 20 cm-es tortakarika alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített 175 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept
Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept

2. A citromkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A mascarponét a citromlével és a reszelt citromhéjjal kikavarjuk. 1 dl habalaphoz adjuk a cukor helyettesítőt és felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, a mascarponéhez adjuk és alaposan összekeverjük. Végezetül a lágy habbá vert 1 dl habalapot is hozzáforgatjuk.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept
Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept

3. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A citromos krémet a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni egy órára.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept

4. Közben elkészítjük a pisztáciás krémet. A pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és a mascarponével együtt egy keverőtálba mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A habalaphoz adjuk a cukor helyettesítőt és felmelegítjük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, a mascarponéhez adjuk és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a citromos rétegre, elsimítjuk és visszatesszük a hűtőbe dermedni.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept

5. A csokoládé mousse-al folytatjuk. Az 1 dl habalapba tördeljük a csokit és addig melegítjük kavargatva, amíg a csoki fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert 1,5 dl habalappal. A pisztáciás rétegre öntjük és legalább 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept

6. A csokoládé glazúrhoz a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A habalapba tördeljük a csokit és addig melegítjük kavargatva, amíg a csoki fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. A mousse-ra öntjük, és hűtőben hagyjuk, amíg meg nem húz.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül recept

7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és durvára darált pisztáciával panírozzuk. A felvert habalapot csillag csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Durvára darált pisztáciával dekoráljuk.

Gluténmentes csokis - citromos torta pisztáciával, hozzáadott cukor nélkül


A pillanat íze Facebook
A pillanat íze Facebook