Egy könnyed torta rozmaringos eperrel, naranccsal, és mandulával. Mert van úgy, hogy egy finom gyümölcstorta is elég a boldogsághoz. :)

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Mandulás tészta lapok: 

4 db tojás 

80 g cukor 

20 ml étolaj 

1 db kezeletlen narancs reszelt héja 

80 g őrölt mandula 

40 g finomliszt 

Rozmaringos eperkrém: 

250 g fagyasztott eper 

30 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

1 szál friss rozmaring 

20 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

Fehércsokis narancs mousse: 

2,5 dl frissen facsart narancslé 

1 db egész tojás 

2 db tojássárgája 

50 g vaj 

50 g fehércsoki 

50 g cukor 

3 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

Narancszselé: 

2 dl frissen facsart narancslé 

20 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

3 db lapzselatin 

Díszítés: 

1-2 ek eper lekvár 

50 g pirított, szeletelt mandula 

friss eper 

Receptkönyv


Elkészítés:

1. A mandulás tésztákhoz a darált mandulát összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral, az étolajjal és a reszelt narancshéjjal kihabosítjuk, majd felváltva adagolva hozzáforgatjuk a felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat. A masszát két egyenlő részre mérjük és egyenként 24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben a sütési idő laponként kb. 20 perc.

Gyümölcstorta recept
Gyümölcstorta recept

2. Az eperkrémmel folytatjuk. A fagyasztott epret felengedés után turmixoljuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A keményítőt csomómentesre kavarjuk a tejszínben. A kétféle cukrot és a rozmaringot a gyümölcshöz adjuk és felfőzzük. Hozzáöntjük a kikavart keményítőt és sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk a rozmaringot és a kinyomkodott zselatinokat elkeverjük benne. Legalább langyosra hűtjük.

Gyümölcstorta recept

3. Elkezdjük a torta összeállítását. Az egyik tésztalapot tálcára tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és az eperkrémet a tésztára öntjük. Szükség esetén egy kis méretű, hajlított kenőkéssel elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg készítjük a mousse-t.

Gyümölcstorta recept
cukrász kellékek


4. A narancs mousse-hoz a fehércsokit egy keverőtálba tördeljük és a vaj felét (25g-ot) is hozzá mérjük. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az egész tojást és a sárgájákat a cukorral kihabosítjuk. Jöhet bele a maradék vaj (25 g) és a frissen facsart narancslé. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Ráöntjük a fehércsokira és a vajra és alaposan összekeverjük, hogy a csoki is és a vaj is feloldódjon. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Az eperkrémre helyezzük a második tésztalapot és a narancsos mousse-t a tésztára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe és legalább 3 órát dermesztjük.

Gyümölcstorta recept

5. Elkészítjük a narancszselét. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A frissen facsart narancsléhez adjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Kihűtjük és még mielőtt dermedni kezd a mousse-ra öntjük. Hűtőben kidermesztjük.

Gyümölcstorta recept

6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta oldalát alulról a tészták magasságáig körbe kenjük lekvárral és pirított, szeletelt mandulával panírozzuk. Friss eperrel dekoráljuk.

Gyümölcstorta recept


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.