A klasszikus linzertésztás almás pite íze köszön vissza ebben a Joghurtos mousse tortában, amit juharszirup krémmel, és karamell glaze-el tettünk teljessé, Lepd meg vele a családot :-) !

Receptkönyv

Hozzávalók: 

Mandulás felvert:

4 db tojás 

80 g cukor 

80 g mandulaliszt 

40 g finomliszt 

0,2 dl étolaj 

Linzer tészta: 

150 g finomliszt 

100 g vaj 

50 g porcukor 

1 db tojás sárgája 

25 g darált mandula 

Sült alma:

3 db nagyobb alma 

1/2 db citrom leve 

1/2 kk őrölt szerecsendió 

1 púpozott kk őrölt fahéj 

100 g barna nádcukor 

20 g vaníliás cukor 

Alma lekvár: 

150 g megtisztított alma 

15 g vaj 

1 kk őrölt fahéj 

csipetnyi szerecsendió 

50 g barna nádcukor 

10 g vaníliás cukor 

Juharszirupos krém: 

1,5 dl tejszín 

1 dl juharszirup 

20 g étkezési keményítő 

1 dl tejszín habbá verve 

Joghurtos sültalma mousse: 

500 g natúr görög joghurt 

200 g sültalma püré 

1 dl tejszín 

50 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

4 db lapzselatin 

3 dl tejszín habbá verve 

Karamell bevonat: 

95 g cukor 

30 g vaj 

150 g tej 

0,5 dl víz 

6 g étkezési keményítő 

10 g őrölt zselatin 0,5 dl víz

Elkészítés:

Először a linzertésztát készítjük el, mivel pihentetést igényel. Az alapanyagokat egy tálba mérjük, a vajat hidegen kockázzuk bele. Egynemű tésztává gyúrjuk és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. A pihentetés után a tésztát 7-8 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszúrunk belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokos előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt világosra sütjük.

 

A sült almához megtisztítjuk az almákat és felkockázzuk, citromlével meglocsoljuk. Egy sütőtálba helyezzük, megszórjuk a fűszerekkel és a kétféle cukorral, alaposan összeforgatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük, közben 1-2 alkalommal átkeverjük. A sült almákat botmixerrel pürésítjük és hagyjuk kihűlni. 

A mandulás felverthez a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és az étolajjal kikavarjuk, a lisztet a mandulával összekeverjük 

A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva a kikavart sárgájához adagoljuk. A masszát egy sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. 

A lekvárhoz a megtisztított almákat apróra kockázzuk és a többi hozzávalóval együtt puhára pároljuk. Egy botmixer segítségével kissé darabosra turmixoljuk és hagyjuk kihűlni. 

A juharszirupos krémhez a tejszínt és a juharszirupot elkeverjük és a keményítő hozzáadásával folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Időnként átkavarjuk és kihűtjük. Ezután 1 dl felvert habtejszínnel fellazítjuk

Ha már minden kihűlt, összeállítjuk a tortát. A piskótát tálcára helyezzük.  (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) A linzertészta egyik oldalát megkenjük a lekvárral és a lekváros oldalával lefelé a piskóta közepére helyezzük. Erre egyenletesen rákenjük a juharszirupos krémet és betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a mousset.

A joghurtos moussehoz a sült alma pürét elkeverjük a joghurttal. Az 1 dl tejszínben feloldjuk a kétféle cukrot, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízben feláztatott zselatint. A zselatinos tejszínt a joghurtba forgatjuk, majd az egészet összedolgozzuk a felvert habtejszínnel. 

A piskótát tálcára helyezzük (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) , és köré tortakarikát helyezünk (célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát, és hogy kellően magas legyen) .  A mousset a tortára öntjük. Hűtőbe tesszük és alaposan kidermesztjük. 

A karamellhez a zselatint beáztatjuk 0,5 dl hideg vízbe. A keményítőt elkeverjük a maradék 0,5 dl vízben, a vajat és a tejet kimérjük. A cukrot felolvasztjuk, ha már szép színe van jöhet hozzá a vaj és a tej, kevergetve addig főzzük, amíg a cukor ismét el nem olvad. Ezután elkeverjük benne a keményítőt és 1-2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről. A megduzzadt zselatint kb. 10 másodperc alatt felmelegítjük a mikróban és alaposan belekeverjük a karamellbe. 

Ha a karamell kihűlt a torta tetejére öntjük és néhány órára visszatesszük a hűtőbe dermedni. Ha kellően kidermedt a torta, óvatosan körbevágjuk és eltávolítjuk a tortakarokát. A piskótát körbekenjük lekvárral és pirított, darabolt mandulával panírozzuk. Tetejét habrózsákkal díszítjük. 

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.