Egy könnyed, a karamelles réteg ellenére sem túl édes ízvilágú torta, melyhez kellemes fogyasztani a roppanós leveles tészta díszítést.

Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Facebook , Instagram ,PinterestTikTok

Ha szeretnéd, hogy a Te  alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon  (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet!  Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

Diós tészta: 

2 db tojás 

2 ek hideg víz 

60 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

30 g liszt 

50 g darált dió 

6 g sütőpor 

Karamellás krém: 

3 db tojássárgája 

20 g vaníliás cukor 

50 g vaníliás pudingpor 

½ db vanília rúd 

4 dl tej 

100 g cukor 

1,5 dl forró habtejszín 

5 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Vanília mousse: 

1 dl habtejszín 

10 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

½ db vanília rúd 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, habbá verve 

Kávés habréteg: 

35 g instant kávé (2 tasak 3in1 kávé) 

3 dl habtejszín 

Díszítés: 

½ cs. bolti levelestészta 

1-2 ek cukor a szóráshoz 

1-2 ek lekvár 

50 g pirított, durvára darált dió 

kávés hab 

Elkészítés: 

1. A tésztához a diót késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel, valamint a sütőporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk és felváltva adagolva hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat, illetve a felvert fehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába öntjük és előmelegített, 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütési idő és hőfok hőlégkeveréssel értendő és sütőnként eltérő lehet. 

Torta recept
Torta recept

2. Ha a tészta kihűlt elkészítjük a karamelles krémet. A tojássárgákat kikavarjuk a vaníliás cukorral, a pudingporral és 0,5 dl tejjel. A maradék tejet a vanília rúd kikapart magjával, valamint a vanília héjjal felforraljuk. Folytonos keverés mellett, lassan, vékony sugárban a tojáshoz csurgatjuk majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről, eltávolítjuk belőle a vanília héjat és félretesszük, amíg készítjük a karamellt. A karamellhez a cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd lassan hozzácsurgatjuk a forró tejszínt. Alacsony lángon addig melegítjük tovább amíg a cukor újra el nem olvad, ekkor lehúzzuk a tűzhelyről. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk addig, amíg el nem veszítik a tartásukat (ez kb.3 perc). Ekkor kinyomkodjuk és a karamellben elkeverjük. A karamellt a tojásos krémhez öntjük és alaposan összekeverjük. Langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt. 

Torta recept
Torta recept

3. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra tesszük, köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a krémet a tésztára öntjük. Hűtőbe tesszük és legalább 1-2 órát dermedni hagyjuk. 

Torta recept
cukrász kellékek

4. Ezután készítjük el a vanília mousset. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az 1 dl tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és a vanília rúd kikapart magját, valamint a héját is. Addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert tejszínnel. A mousset a karamelles rétegre öntjük és legalább további 3 órát a hűtőben dermesztjük. 

Torta recept

5. Közben kisütjük a díszítéshez a leveles tésztát, mely ízben, és állagban jól ki fogja egészíteni a tortát. 

A tésztából kb. 5x5 cm-es négyzeteket vágunk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Megszúrkáljuk villával, megszórjuk őket cukorral és előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. 

Torta recept

6. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a durvára darált, pirított dióval panírozzuk. A habtejszínhez adjuk az instant kávét és azzal együtt habbá verjük. A kávés habot csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére habrózsákat nyomunk. A leveles tésztával dekoráljuk.

Torta recept
kávés karamellás torta recept


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.