...mert van úgy, hogy nem is kell annál több, minthogy találkoztatunk néhány kellemes ízt, és állagot. Könnyen elkészíthető, sallangok nélküli egyszerűen finom torta.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós piskóta:
3 db tojás
3 ek hideg víz
120 g cukor
80 g finomliszt
40 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Kávés betét:
50 ml eszpresszó
50 g cukor
3 db lapzselatin
150 g mascarpone
1 dl habtejszín, habbá verve
Mogyorós ropogós:
60 g törökmogyoró
50 g fehércsokoládé
20 g ostya (pl. fagyitölcsér)
40 g mogyorókrém
Mogyorókrémes krém:
1 dl habtejszín
3 db lapzselatin
200 g mogyorókrém
150 g mascarpone
2,5 dl habtejszín, habbá verve
Barackos krém:
250 g lecsöpögtetett barackbefőtt
20 g étkezési keményítő
1 dl habtejszín
40 g cukor
10 g vaníliás cukor
3 db lapzselatin
Csokoládé glazúr:
50 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 dl habtejszín
1 db lapzselatin
Díszítés:
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
1.A piskótához a tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral és a vízzel kikavarjuk, ezután hozzáadjuk a száraz alapanyagokat és csomómentesre kavarjuk. A felvert fehérjét a masszához forgatjuk és sütőpapírral bélelt, 24 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 175 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
2. Amíg a tészta sül elkészítjük a ropogóst. A fehércsokit csokiolvasztó tálkába tördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A mogyorót és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk. Hozzáadjuk a mogyorókrémet és az olvasztott fehércsokit, és alaposan összekeverjük. Egy 20 cm-es tortakarikát folpackkal leterített tálcára helyezünk és a masszát egyenletesen elkenjük rajta egy kis méretű, hajlított kenőkéssel. Alaposan kifagyasztjuk.
3. A kávés betéttel folytatjuk. A kávéban feloldjuk a cukrot. A zselatint hideg vízbe áztatjuk 4-5 percre, kinyomkodjuk és a meleg kávéban elkeverjük. A kávét a mascarponéhoz öntjük és alaposan összedolgozzuk, végül hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt.
4. Elkezdjük a torta összeállítását. A kihűlt tésztát forgatható tortaállványra helyezzük. Közepére teszünk egy 20 cm-es tortakarikát és a kávés krémet egyenletesen eloszlatjuk benne. Hűtőbe tesszük dermedni legalább egy órára.
5. A mogyorókrémes krémhez az 1 dl tejszínt felmelegítjük és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. A mogyorókrémet és a mascarponét egy keverőtálba mérjük és hozzáöntjük a tejszínt, alaposan elkeverjük. A 2,5 dl tejszínt lágy habbá verjük és a krémhez forgatjuk. Ha a kávés krém kidermedt óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a ropogóst a kávés rétegre helyezzük.
6. A tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mogyorókrémes krémet beleöntjük ügyelve, hogy mindenhová megfelelően terüljön. Ismét hűtés következik amíg készítjük a gyümölcsös réteget.
7. A barackos krémhez a barackot leturmixoljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és felfőzzük. A keményítőt elkeverjük a tejszínben, a barackhoz öntjük és sűrűsödésig főzzük kevergetés mellett. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinokat. A gyümölcsöt legalább langyosra hűtjük és a mogyorókrémes rétegre öntjük. Mehet vissza a hűtőbe dermedni legalább 2 órára.
8. Ha a gyümölcsös réteg kidermedt elkészítjük a glazúrt. A csokoládékat a tejszínbe tördeljük és felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről és mehet hozzá a zselatin. A barackos rétegre öntjük és ismét hűtjük 2-3 órát.
9. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A díszítéshez szánt tejszínt habbá verjük és egy csillag csővel ellátott habzsákba töltjük. A torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk és csokoládé díszekkel dekoráljuk.