Szaftos tészta rétegetek kávéval, és törökmogyoróval egy klasszikus felépítésű tortában, ami kellemes citromkrémmel van betöltve. Nem a tőlünk megszokott felépítésű torta recept, de reméljük szeretni fogjátok. :)
Készítsd el Te is Kávés mogyorós citromtorta receptünket, és mutasd meg, Neked hogy sikerült!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kávés piskóták:
6 db tojás
6 ek hideg víz
75 g 3in1 instant kávé
240 g cukor
180 g finomliszt
60 g törökmogyoró
18 g sütőpor
Kávés áztató:
50 ml víz
40 g cukor
50 ml presszó kávé
Citromkrém:
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
2 dl frissen facsart citromlé
100 g vaj
80 g cukor
40 g vaníliás cukor
4 db lapzselatin
4 dl habtejszín, habbá verve (növényi eredetű hab alapból 3 dl elegendő)
Díszítés:
50 g durvára darált törökmogyoró
1,5 dl habtejszín, habbá verve
csokoládé díszek
Elkészítés:
1. A piskóta hozzávalóiból 3 lapot fogunk sütni. A tésztát egyszerre is kikavarhatjuk, de sütni külön-külön ajánlott őket. Mi külön kavartuk ki, így elsőként a mennyiségek 1/3 részével dolgozunk. 60 g lisztet összekeverünk 20 g darált törökmogyoróval, 25 g instant kávéval és 6 g sütőporral. 2 db tojásfehérjét 20 g cukorral habbá verünk. A sárgáját 60 g cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntünk 2 ek vizet. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A folyamatot még 2x megismételjük, így 3 egyforma tésztát kapunk. Hagyjuk őket kihűlni.
2. Közben elkészítjük az áztatót. A vizet és a cukrot összeöntjük és felforraljuk. Ezután közepes lángon még néhány percig főzzük, hogy kissé szirupos állagot kapjunk. Lehúzzuk a tűzhelyről és összekeverjük a kávéval. Félreteszük, amíg a krém készül.
3. A citromkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az egész tojásokat, valamint a tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk. 50 g vajat egy keverőtálba kockázunk, a maradék 50 g-ot pedig a tojáshoz adjuk. Végül a citromlevet is beleöntjük. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A kapott krémet ráöntjük a félretett vajra és alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.
4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztát tálcára tesszük és meglocsoljuk az áztató 1/3 részével. A tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát teszünk. A krém 1/3 részét a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Jöhet rá a következő tészta, áztató és szintén egy rész krém. Ráhelyezzük az utolsó tésztát, meglocsoljuk az áztatóval, és a maradék krém felét ráöntjük. Egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára. A megmaradt kevés krémünket letakarva hűtőbe tesszük, erre majd a díszítésnél lesz szükségünk.
5. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A félretett krémet átkavarjuk és bekenjük vele a torta oldalát. A torta teljes felületét durvára darált mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Tetszés szerint csokoládé díszekkel dekoráljuk.