Szaftos tészta rétegetek kávéval, és törökmogyoróval egy klasszikus felépítésű tortában, ami kellemes citromkrémmel van betöltve. Nem a tőlünk megszokott felépítésű torta  recept, de reméljük szeretni fogjátok. :)

Készítsd el Te is Kávés mogyorós citromtorta receptünket, és mutasd meg, Neked hogy sikerült!  

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Kávés piskóták: 

6 db tojás 

6 ek hideg víz 

75 g 3in1 instant kávé 

240 g cukor 

180 g finomliszt 

60 g törökmogyoró 

18 g sütőpor 

Kávés áztató: 

50 ml víz 

40 g cukor 

50 ml presszó kávé 

Citromkrém: 

2 db egész tojás 

2 db tojássárgája 

2 dl frissen facsart citromlé 

100 g vaj 

80 g cukor 

40 g vaníliás cukor 

4 db lapzselatin 

4 dl habtejszín, habbá verve (növényi eredetű hab alapból 3 dl elegendő) 

Díszítés: 

50 g durvára darált törökmogyoró 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

csokoládé díszek 

Szakácskönyv

Elkészítés: 

1. A piskóta hozzávalóiból 3 lapot fogunk sütni. A tésztát egyszerre is kikavarhatjuk, de sütni külön-külön ajánlott őket. Mi külön kavartuk ki, így elsőként a mennyiségek 1/3 részével dolgozunk. 60 g lisztet összekeverünk 20 g darált törökmogyoróval, 25 g instant kávéval és 6 g sütőporral. 2 db tojásfehérjét 20 g cukorral habbá verünk. A sárgáját 60 g cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntünk 2 ek vizet. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A folyamatot még 2x megismételjük, így 3 egyforma tésztát kapunk. Hagyjuk őket kihűlni.

Kávés mogyorós citromtorta recept

2. Közben elkészítjük az áztatót. A vizet és a cukrot összeöntjük és felforraljuk. Ezután közepes lángon még néhány percig főzzük, hogy kissé szirupos állagot kapjunk. Lehúzzuk a tűzhelyről és összekeverjük a kávéval. Félreteszük, amíg a krém készül.

Kávés mogyorós citromtorta recept

3. A citromkrémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. Az egész tojásokat, valamint a tojássárgákat a kétféle cukorral kihabosítjuk. 50 g vajat egy keverőtálba kockázunk, a maradék 50 g-ot pedig a tojáshoz adjuk. Végül a citromlevet is beleöntjük. Lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett sűrűsödésig főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. A kapott krémet ráöntjük a félretett vajra és alaposan összekeverjük. Legalább langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk hozzá a lágy habbá vert habtejszínt.

Kávés mogyorós citromtorta recept

4. Összeállítjuk a tortát. Az egyik tésztát tálcára tesszük és meglocsoljuk az áztató 1/3 részével. A tészta köré szorosan egy állítható tortakarikát teszünk. A krém 1/3 részét a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk. Jöhet rá a következő tészta, áztató és szintén egy rész krém. Ráhelyezzük az utolsó tésztát, meglocsoljuk az áztatóval, és a maradék krém felét ráöntjük. Egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni legalább 3-4 órára. A megmaradt kevés krémünket letakarva hűtőbe tesszük, erre majd a díszítésnél lesz szükségünk.

Kávés mogyorós citromtorta recept

5. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A félretett krémet átkavarjuk és bekenjük vele a torta oldalát. A torta teljes felületét durvára darált mogyoróval panírozzuk. A felvert habtejszínt csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére körbe habrózsákat nyomunk. Tetszés szerint csokoládé díszekkel dekoráljuk.

Kávés mogyorós citromtorta
Kávés mogyorós citromtorta


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.