A csokoládé, a kókusz és a meggy hármasa ellenállhatatlan harmóniát alkot ebben a különleges desszertben. A sütés során összeérő ízek és textúrák egy elegáns, mégis házias süteményben találkoznak, amit garantáltan mindenki imádni fog. Ez a sült csokis kókuszos-meggyes torta ötvözi a gazdag csokoládékrémet, a lágy kókuszréteget és a gyümölcsösen savanykás meggyet – tökéletes választás, ha valami igazán különlegesre vágysz.
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Kakaós tészta lapok:
3 db egész tojás
2 db tojásfehérje
csipet só
75 g porcukor
30 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
30 g kókuszreszelék
30 g darált mandula
30 g olvasztott vaj
Kakaós linzer lap:
150 g finomliszt
10 g cukrozatlan kakaópor
50 g porcukor
100 g hideg vaj felkockázva
1 db tojássárgája
Sült csoki krém:
200 g tejcsoki
1,5 dl habtejszín
50 g vaj
1 dl habtejszín, lágy habbá verve
Sült meggy betét:
300 g lecsöpögtetett, magozott meggybefőtt
1 dl befőtt lé
40 g nádcukor
10 g vaníliás cukor
10 g búzadara
10 g étkezési keményítő
Kókuszos krém:
2 dl kókusztej (konzerves verzió)
50 g cukor
3 db lapzselatin
30 g kókuszreszelék
100 g mascarpone
2,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Díszítés:
25 g étcsoki
25 g tejcsoki
1 dl habtejszín
1,5 dl habtejszín, habbá verve
kókuszreszelék a szóráshoz
Elkészítés:
1. A linzer tészta előkészítésével kezdjük a műveleteket. A hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihenni.

2. A kakaós tészta lapokhoz a kakaóport, a mandulát, a porcukrot és a kókuszreszeléket összekeverjük. A 2 db tojásfehérjét a sóval habbá verjük. Az egész tojásokat kissé összekeverjük és hozzászitáljuk a kakaós szárazanyag keveréket. (Ha túl nagy „szemcsés” a kókuszreszelékünk akkor késes aprítóban finomabbra darálhatjuk.) Legalább 4-5 percig gépi habverővel dolgozunk rajta, alaposan kihabosítjuk. Egy szilikon spatula segítségével óvatosan hozzáforgatjuk a felvert fehérjét, majd beleszitáljuk a lisztet és csomómentesre keverjük. Az olvasztott, de nem túl meleg vajat a végén keverjük hozzá. A kapott masszát két egyenlő részre mérjük. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és előmelegített, 180 fokos sütőben egyenként kisütjük a lapokat. A sütési idő laponként kb. 12 perc.



3. A linzer tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy kitudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es kört. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített, 175 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

4. A sült csokival folytatjuk. A csokit, a vajat és a 1,5 dl habtejszínt egy olyan edénybe mérjük, amit a sütőbe is be tudunk majd tenni. Közepes lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg a csoki és a vaj fel nem olvad. Ezután áthelyezzük a sütőbe és 150 fokon 20 percig sütjük. A sütési idő elteltével átöntjük egy keverőtálba és időnként átkavarva kihűtjük.

5. Közben a meggyet egy hőálló tálban összekeverjük a búzadarával, és a kétféle cukorral. A keményítőt kikavarjuk a meggylében, és hozzáöntjük. 170 C fokon 40 percig sütjük. Miután kivesszük a sütőből átöntjük egy keverőtálba, botmixerrel darabosra aprítjuk, alaposan átkavarjuk, és hagyjuk kihűlni.

6. Elkezdjük a torta összeállítását, mert eddigre már a sült csoki visszahűlt. Az 1 dl habtejszínt lágy habbá verjük, és a csokihoz forgatjuk. Az egyik piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A csokikrém 1/3 részét a tésztára öntjük és közepére helyezzük a kakaós linzert. Ráöntjük a maradék csokikrémet és egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a második piskótát és hűtőbe tesszük, amíg a meggy ki nem hűlik.

7. Ha a meggy kihűlt a tészta közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakarikát. A meggy krémet beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük 2-3 órát dermedni.

8. Ha a meggyes réteg meghúzott, akkor kezdjük el készíteni a kókuszos krémet. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kókuszreszeléket száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, hogy még intenzívebb legyen az íze. A kókusztejet a kókuszreszelékkel és a cukorral felmelegítjük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarponéval. A 2,5 dl habtejszínt lágy habbá verjük és ezt is a krémhez forgatjuk.

9. Folytatjuk a torta összeállítását. A meggykrém körül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát és a kókuszos krémet a formába öntjük úgy, hogy a meggy réteg körül is megfelelően kitöltse a réseket. Egyenletesen elsimítjuk és a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát.

10. Díszítéshez a torta tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.
Elkészítjük a csokoládé habot. A kétféle csokoládét egy keverőtálba tördeljük. Az 1 dl habtejszínt felforrósítjuk, és a csokira öntjük. Alaposan összekeverjük, hogy a csoki teljesen felolvadjon, majd frissen tartó fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük felhasználásig. A kihűlt csokoládés tejszínt habbá verjük és csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük. A 1,5 dl felvert habtejszínt szintén csillag díszítő csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére, körbe apró habrózsákat nyomunk mindkét habból.

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt: