Egy szeletnyi harmónia, és édes kényeztetés. Készítsd el Áfonyás barackos levendula torta fehér csokoládéval receptünket, és éld át a levendulás desszert nyújtotta különleges pillanatokat!
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Kakaós piskóta:
2 db tojás
80 g cukor
2 ek hideg víz
60 g finomliszt
20 g cukrozatlan kakaópor
6 g sütőpor
Sárgabarack krém:
250 g magozott sárgabarack
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
1 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
Levendulás áfonyakrém:
150 g fagyasztott áfonya
0,5 dl levendula szirup /Mi Eldorado szirupot használtunk --> link<--/
10 g vaníliás cukor
2 db lapzselatin
200 g mascarpone
Vaníliás fehércsoki mousse:
1,5 dl habtejszín
100 g fehércsoki
½ db vanília rúd kikapart magja /Mi a " shop.manilia.hu " vaníliáit használjuk/
50 g cukor
3 db lapzselatin
2,5 dl habtejszín, lágy habbá verve
Levendulás fehércsoki glazúr:
1 dl habtejszín
50 g fehércsoki
0,5 dl levendula szirup /Mi Eldorado szirupot használtunk --> link<--/
1 db lapzselatin
Díszítés:
friss sárgabarack
friss áfonya
levendula virág
Elkészítés:
1. A piskótához a lisztet, a kakaó port és a sütőport összekeverjük. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük a vizet is. A felvert fehérjét és a száraz alapanyagokat felváltva adagolva a sárgájához forgatjuk. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A sárgabarack krémmel folytatjuk. A barackokat pürésítjük és hozzáadjuk a kétféle cukrot. A keményítőt kikavarjuk a tejszínben és ezt is a gyümölcshöz öntjük. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.
3. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük és köré, szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A barackot a tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és hűtőbe tesszük dermedni, amíg készül a következő réteg.
4. A levendulás áfonya krémhez a zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A felengedett áfonyát turmixoljuk és hozzáadjuk a vaníliás cukrot, valamint a levendula szirupot. Közepes lángon felfőzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük és alaposan összekeverjük a mascarponével. Ráöntjük a barackos rétegre és 1 órára hűtőbe tesszük dermedni.
5. Következő lépésként elkészítjük a fehércsoki mousse-t. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínbe tördeljük a fehércsokit, valamint jöhet hozzá a cukor és a vanília kikapart magja is. Közepes lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Langyosra hűtjük, és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert 2,5 dl habtejszínnel. Az áfonyás rétegre öntjük és legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A tortát levendulás fehércsoki glazúr zárja. Ehhez a lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a habtejszínbe tördeljük és hozzáöntjük a levendula szirupot is. Közepes lángon, kavargatva addig melegítjük, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Legalább langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További 1-2 órát dermesztjük.
7. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. Friss sárgabarackkal, áfonyával és levendulával dekoráljuk.
Vagy itt: