Egy könnyen elkészíthető, klasszikus "Eszterházy" torta! :-) Ezúttal a dió, vagy mandula helyett mákkal készítve, így a recept azoknak is kedvez, akik valamilyen okból kifolyólag nem fogyasztják azokat.
Ha tetszik a recept, akkor kövess minket a közösségi oldalainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról!
Facebook , Instagram ,Pinterest, TikTok
Ha szeretnéd, hogy a Te alkotásod is szerepeljen a weboldalunkon (a "Ti küldtétek" menüben) amit a mi valamelyik receptünk alapján készítettél, akkor küld el nekünk Te is a róla készült fényképet! Minden visszajelzésnek nagyon örülünk.
Hozzávalók
1 db 24cm-es tortához
A tésztalapokhoz:
10 db tojás
200 g darált mák
200 g cukor
100 g finomliszt
0,6 dl étolaj
A krémhez:
5 db tojássárgája
20 g bourbon vaníliás cukor
100 g cukor
72 g (2 cs.) bourbon vaníliás pudingpor
3 db lapzselatin
1 l tej
2 dl habtejszín, habbá verve
A díszítéshez:
150 g fehércsokoládé
50 g étcsokoládé
Elkészítés
1. Első lépésként a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. 9 dl tejet felforralunk. A tojássárgákat kikavarjuk a kétféle cukorral, a pudingporral és 1 dl tejjel, majd nagyon lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a felforralt tejet. Lassú tűzön, kevergetve sűrűsödésig főzzük. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a meleg krémben alaposan elkeverjük. A krémet ezután hagyjuk kihűlni, miközben időnként átkavarjuk, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt.
2. A tésztához a tojások fehérjét 50 g cukorral habbá verjük. A sárgáját 150 g cukorral és az étolajjal kikavarjuk, majd hozzákeverjük a mákot és a lisztet, 1-2 ek felvert fehérjével lazítjuk végezetül pedig beleforgatjuk a maradék felvert fehérjét is.
3. A masszát 5 egyenlő részre osztjuk, mivel 5 lapot fogunk sütni belőle. Laponként kb. 210g masszát jelent. Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és egyenként megsütjük benne a lapokat. 175 C fokon, laponként kb. 12-15 perc elegendő mivel szép vékony lapokról van szó.
4. A torta összeállításánál először egy tortalapot forgatható tortaállványra helyezünk és köré szorosan állítható tortakarikát csatolunk. A krémet 4 egyenlő részre osztjuk. Egy rész krémet a piskótára simítunk, erre piskóta kerül, újabb rész krém, egészen addig amíg elfogy a krémünk. A torta tetejét egy tésztával zárjuk.
5. A díszítéshez mindkét csokoládét felolvasztjuk. A fehércsokit egyenletesen a tortára simítjuk. Az étcsokit kicsi nyomózsákba töltjük, sarkára pici lyukat vágunk. A fehércsoki tetejére csíkokat húzunk, egymástól néhány cm távolságra. Egy fogvájó segítségével az étcsoki csíkokat végighúzzuk először az egyik irányba, majd ellentétesen is.
6. A tortát hűtőben pihentetjük legalább 3 órát. Ha a tortánk megfelelően lehűlt eltávolítjuk a tortakarikát és tetszés szerint tovább díszítjük! A torta szeleteléséhez ajánlott forró vízzel felmelegített kést használni, hogy a csokoládé ne törjön a tetején.