A savanykás málna, a kesernyés kávé, és az édes karamell egy tortában dióval és csokoládéval olyan ízkombináció, ami eddig kivétel nélkül sikert aratott minden alkalommal amikor elkészítettük. Ha biztos sikerre vágysz, akkor ezt a receptet bátran ajánljuk!

torta receptek

Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához: 

A diós tésztákhoz: 

100 g dióbél 

60 g finomliszt 

5 db tojás 

4 cl étolaj 

60 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

A kávés réteghez: 

100 ml főzött presszó kávé 

250 g mascarpone 

60 g cukor 

3 db lapzselatin 

1,5 dl habtejszín, habbá verve 

A málnás réteghez: 

250 g málna (mirelit) 

20 g étkezési keményítő 

1,5 dl habtejszín 

3 db lapzselatin 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

A karamell réteghez: 

120 g cukor 

1,5 dl habtejszín felforrósítva 

250 g mascarpone 

3 db lapzselatin 

2 dl habtejszín, habbá verve 

A csokoládé bevonathoz: 

50 g tejcsokoládé 

50 g étcsokoládé 

1 dl habtejszín 

1 db lapzselatin 

A díszítéshez: 

1 dl habtejszín, habbá verve 

50 g durvára darált, pirított dióbél 

csokoládé díszek liofilizált málna darabok 

torta receptek

Elkészítés: 

1. A tésztához a megmosott tojásokat válasszuk szét! A sárgájához adjunk 40 g cukrot,10 g vaníliás cukrot, a 4 cl olajat, és alaposan kavarjuk ki. A fehérjét verjük kemény habbá 20 g cukorral! A diót késes aprítóban daráljuk le és keverjük össze a liszttel. A fehérje habot és a lisztes keveréket több részletben óvatosan keverjük a tojássárgájához, majd egy konyhai mérleg segítségével felezzük el a kapott masszát! Egy sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformában süssük meg a lapokat egyenként, 175 C fokos előmelegített sütőben légkeveréssel 20-20 perc alatt. 

2. A kávés krémhez főzzük le a kávét, kavarjuk el benne a cukrot, és amíg még meleg, addig az előzőleg 5 percre hideg vízbe áztatott és kifacsart lapzselatinokat is adjuk hozzá! Öntsük a mascarponéhoz és kavarjuk simára! A habtejszínt verjük lágy habbá, és forgassuk a kávés krémhez egy szilikon spatula segítségével! 

3. Az egyik tésztát tegyük egy tálcára, (lehetőleg forgathatóra, mert az a későbbiekben megkönnyíti a munkánkat díszítéskor) majd helyezzük köré a tortakarikát! (Célszerű állítható méretű karikát használni, hogy kellően szorosan ölelje a piskótát) Öntsük rá a krémünket és tegyük a hűtőbe dermedni. Ha megdermedt, akkor helyezzük rá a másik tésztánkat is! 

cukrász kellékek

4. Közben a málnás réteghez a málnát turmixoljuk le, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a keményítőt kavarjuk ki a tejszínnel és azt is öntsük hozzá! Folyamatosan kavargatva forraljuk fel amíg el nem kezd sűrűsödni! Vegyük le a tűzről, áztassuk hideg vízbe a lapzselatinokat, és ha elvesztették a tartásukat, akkor nyomkodjuk ki őket, és alaposan keverjük el a málnában! Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd öntsük a tésztára, simítsuk el egy kis méretű hajlított kenőkéssel, és tegyük a hűtőbe dermedni! 

5. A karamellhez a cukrot egy száraz edényben közepes lángon olvasszuk fel, és forró 1,5 dl tejszínt nagyon lassan adagoljuk hozzá! Várjuk meg amíg a megszilárdult cukor újra elolvad!  Vegyük le a tűzről, áztassuk be a lapzselatinokat, majd alaposan kavarjuk el benne! A karamellt öntsük a mascarponéhez, és kavarjuk simára! 

A 2 dl habtejszínből készítsünk lágy habot, majd kavarjuk el a szobahőmérsékletű karamellás krémben! Öntsük a málna rétegre, majd tegyük a hűtőbe dermedni!

6. A csokoládé bevonathoz áztassunk be 1 db lapzselatin! A tejszínbe tördeljük bele a kétféle csokit és alacsony lángon kavargatva melegítsük addig, amíg fel nem olvad. Húzzuk le a tűzhelyről, majd adjuk hozzá a kifacsart lapzselatint is! Alaposan kavarjuk el, és ha már nem forró, akkor öntsük a megdermedt karamell rétegre! Tegyük a hűtőbe dermedni! 

7. Ha a torta megfelelően kidermedt, akkor óvatosan vágjuk körbe és távolítsuk el a tortakarikát. A második tésztalap magaságáig vékonyan kenjük körbe lekvárral és a durvára darált, pirított dióval panírozzuk be.  A felvert habtejszínt töltsük csillag díszítőcsővel ellátott habzsákba és a torta tetejére körbe nyomjunk habrózsákat. Díszítsük tovább csokoládé díszekkel és liofilizált málnával.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.