Egy valódi őszies ízkavalkád! A fűszeres, zamatos almaragu tökéletes harmóniában van a telt, mandulás rétegekkel, így az ízek különleges játékát élvezheted kóstolás közben. Egy mennyei Mandulagrillázs torta recept zamatos almával, ami nem csak a borús őszies napokon hozza meg a jókedved. :-)


Hozzávalók: 

1 db 24 cm-es tortához 

Mandulagrillázs: 

100 g cukor 

100 g szeletelt mandula 

Mandula ropogós: 

50 g szeletelt, pirított mandula 

15 g ostya (pl. fagyitölcsér) 

50 g fehércsoki 

Mandulagrillázsos tészta: 

80 g finomliszt 

70 g mandulagrillázs 

3 db tojás 

50 g cukor 

40 ml étolaj 

Fahéjas alma betét: 

300 g megtisztított alma (Idared) 

½ db citrom leve 

30 g vaj 

20 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

½ kk őrölt fahéj 

1 dl víz 

20 g étkezési keményítő 

Mandulagrillázs mousse: 

70 g mandulagrillázs 

1 db citrom reszelt héja 

1,5 dl habtejszín 

20 g vaníliás cukor 

40 g cukor 

3 db lapzselatin 

3 dl habtejszín, lágy habbá verve 

Fehércsoki glazúr: 

1 dl habtejszín 

100 g fehércsoki 

1 db lapzselatin 

Díszítés: 

pirított, szeletelt mandula 

alma szirom 

Szívesen készíted a receptjeinket? Szeretettel ajánljuk nyomtatott kiadványainkat is. :-)

Spórold meg akár a szállítási költséget a -10%-os kupon kód használatával!

Cukrász könyv

Elkészítés: 

1. Első lépésként a mandulagrillázst készítjük el. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a mandulát és alaposan összekeverjük. Egy sütőpapírra szétterítjük és hagyjuk kihűlni.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

2. Amíg a grillázs kihűl, elkészítjük a ropogóst. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mandulát és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk, majd hozzáöntjük az olvasztott csokit és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, ráhelyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne. Hűtőbe tesszük dermedni.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

3. A tésztával folytatjuk. A mandulagrillázst késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

4. Közben az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a vajat, valamint a fahéjat és közepes lángon, időnként átkavarva puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben, az almához öntjük, és kavargatva sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

5. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük, közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakariát és az almát a formába öntjük. Szép egyenletesen elsimítjuk és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

6. A mousse-t akkor készítjük el, amikor az alma már kellően megdermedt. A mandulagrillázst késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba mérjük. Hozzáreszeljük a citromhéjat is. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és felmelegítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, majd a mandulához öntjük és alaposan összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a 3 dl lágy habbá vert habtejszínt.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

7. Folytatjuk a torta összeállítását. Az alma betét körül eltávolítjuk a karikát és a ropogóst óvatosan az almára helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousse-t a formába öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

8. A tortát fehércsoki glazúr zárja. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és közepes hőfokon, kevergetve felolvasztjuk. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe.

Mandulagrillázs torta recept zamatos almával

9. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejére egy vastagabb csíkban mandulát szórunk, és alma szirommal dekoráljuk.

Mandulagrillázs torta zamatos almával

Kérdésed, véleményed, tapasztalatod írd meg itt:

A pillanat íze Facebook

Ne maradj le az extra kedvezményekről, és frissülő tartalmainkról! Csatlakozz messenger csatornánkhoz!

A pillanat íze Facebook