Egy valódi őszies ízkavalkád! A fűszeres, zamatos almaragu tökéletes harmóniában van a telt, mandulás rétegekkel, így az ízek különleges játékát élvezheted kóstolás közben. Egy mennyei Mandulagrillázs torta recept zamatos almával, ami nem csak a borús őszies napokon hozza meg a jókedved. :-)
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához
Mandulagrillázs:
100 g cukor
100 g szeletelt mandula
Mandula ropogós:
50 g szeletelt, pirított mandula
15 g ostya (pl. fagyitölcsér)
50 g fehércsoki
Mandulagrillázsos tészta:
80 g finomliszt
70 g mandulagrillázs
3 db tojás
50 g cukor
40 ml étolaj
Fahéjas alma betét:
300 g megtisztított alma (Idared)
½ db citrom leve
30 g vaj
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
½ kk őrölt fahéj
1 dl víz
20 g étkezési keményítő
Mandulagrillázs mousse:
70 g mandulagrillázs
1 db citrom reszelt héja
1,5 dl habtejszín
20 g vaníliás cukor
40 g cukor
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Fehércsoki glazúr:
1 dl habtejszín
100 g fehércsoki
1 db lapzselatin
Díszítés:
pirított, szeletelt mandula
alma szirom
Elkészítés:
1. Első lépésként a mandulagrillázst készítjük el. A cukrot száraz edényben felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a mandulát és alaposan összekeverjük. Egy sütőpapírra szétterítjük és hagyjuk kihűlni.
2. Amíg a grillázs kihűl, elkészítjük a ropogóst. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. A fehércsokit vízgőz fölött felolvasztjuk. A mandulát és az ostyát késes aprítóban ledaráljuk, majd hozzáöntjük az olvasztott csokit és alaposan összekeverjük. Egy tálcára frissen tartó fóliát terítünk, ráhelyezünk egy 20 cm-es tortakarikát és a masszát egyenletesen elsimítjuk benne. Hűtőbe tesszük dermedni.
3. A tésztával folytatjuk. A mandulagrillázst késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, miközben hozzáöntjük az olajat is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
4. Közben az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a vajat, valamint a fahéjat és közepes lángon, időnként átkavarva puhára pároljuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben, az almához öntjük, és kavargatva sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.
5. Elkezdjük a torta összeállítását. A piskótát tálcára tesszük, közepére helyezünk egy 20 cm-es tortakariát és az almát a formába öntjük. Szép egyenletesen elsimítjuk és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
6. A mousse-t akkor készítjük el, amikor az alma már kellően megdermedt. A mandulagrillázst késes aprítóban ledaráljuk, és egy keverőtálba mérjük. Hozzáreszeljük a citromhéjat is. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 1,5 dl habtejszínhez adjuk a kétféle cukrot és felmelegítjük. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük, majd a mandulához öntjük és alaposan összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a 3 dl lágy habbá vert habtejszínt.
7. Folytatjuk a torta összeállítását. Az alma betét körül eltávolítjuk a karikát és a ropogóst óvatosan az almára helyezzük. A piskóta köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk és a mousse-t a formába öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
8. A tortát fehércsoki glazúr zárja. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A fehércsokit a tejszínbe tördeljük és közepes hőfokon, kevergetve felolvasztjuk. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük és a mousse-ra öntjük. További 1-2 órára visszatesszük a hűtőbe.
9. Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A torta tetejére egy vastagabb csíkban mandulát szórunk, és alma szirommal dekoráljuk.