Édes, és savanykás. Krémes, és roppanós. Mi imádjuk amikor kellemes ízek, és állagok váltakoznak egy desszertben. Ebben a meggyes pite tortában Te is élvezheted ha elkészíted. És miért ne tennéd? :-D
Hozzávalók:
1 db 24 cm-es tortához:
Linzertészta:
175 g finomliszt
100 g vaj
50 g porcukor
1 db tojássárgája
Meggyes piskóta:
3 db tojás
2 ek hideg víz
100 g cukor
20 g vaníliás cukor
120 g finomliszt
6 g sütőpor
60 g magozott meggy
Meggy krém:
250 g magozott meggy (fagyasztott)
20 g vaníliás cukor
50 g cukor
1,5 dl habtejszín
20 g étkezési keményítő
Vanília krém:
3 db tojássárgája
60 g cukor
1 db vanília rúd kikapart magja /Prémium minőségű, kedvező árú vaníliáért Kattints ide <--
1,5 dl habtejszín
3 db lapzselatin
3 dl habtejszín, lágy habbá verve
Meggy ragu:
250 g meggy (fagyasztott)
30 g cukor
10 g vaníliás cukor
40 ml víz
15 g étkezési keményítő
Díszítés:
1-2 ek ízlés szerinti lekvár
linzermorzsa
Elkészítés:
1. Első lépésként a linzer tésztáját állítjuk össze. A hozzávalókat keverőtálba mérjük, és egynemű tésztává gyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük pihenni, amíg a piskótát készítjük.
2. A meggyes piskótához a lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét 20 g cukorral habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a maradék cukorral, valamint a vaníliás cukorral, miközben hozzáöntjük a vizet is. A száraz alapanyagokat és a felvert fehérjét felváltva adagolva forgatjuk a sárgájához. Egy 24 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, és a masszát beleöntjük. A meggy szemeket félbe vágjuk, és a masszába szórjuk. Amennyiben fagyasztott meggyel dolgozunk, olvasszuk fel és csöpögtessük le, szintúgy a befőttet is. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Miközben a piskóta sül kivesszük a hűtőből a linzer tésztát. Két részre osztjuk. Lisztezett felületen az egyik részt akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk szúrni belőle egy 20 cm-es karikát. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tészta másik részét nagy lyukú reszelőn a tészta karika köré reszeljük és a piskóta után a 175 fokos sütőbe helyezzük. Kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
4. A meggy krémhez a meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk, és turmixoljuk. A keményítőt a tejszínben kikavarjuk, és a meggyhez öntjük. Közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Legalább langyosra hűtjük.
5. Elkezdjük a torta összeállítását. A kihűlt piskótát tálcára tesszük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A meggy krémet a tésztára öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Közepére helyezzük a linzerkarikát és hűtőbe tesszük, amíg a vaníliás krémmel foglalkozunk.
6. A vanília krémhez a tojássárgákat a cukorral és a vanília kikapart magjával kihabosítjuk, majd hozzáöntjük a 1,5 dl habtejszínt. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A tojásos tejszínt alacsony lángon, kevergetve addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Át öntjük egy keverőtálba és, ha legalább langyosra hűlt hozzáforgatjuk a lágy habbá vert habtejszínt.
A kapott krémet a meggy krémre és a linzer tésztára öntjük, egyenletesen elsimítjuk és legalább 3-4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
7. A meggy raguhoz a meggyet a kétféle cukorral felolvasztjuk. A keményítőt kikavarjuk a vízben és a meggyhez öntjük. Közepes lángon sűrűsödésig főzzük. Langyosra hűtjük, majd a vanília krémre öntjük, és szép egyenletesen eligazítjuk. Megszórjuk durvára morzsolt linzerrel és visszatesszük a hűtőbe további 1-2 órára.
Ha a torta megfelelően kidermedt, óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tészta oldalát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a maradék linzermorzsával panírozzuk.