Egy visszafogottan hivalkodó megjelenésű, és könnyed, mégis ízes torta. Válasszátok a különleges pillanataitok megünneplésére! :-)

torta receptek

Hozzávalók:

1 db 24 cm-es tortához: 

Pisztáciás tészta: 

4 db tojásfehérje 

70 g cukor 

40 g finomliszt 

100 g hántolt pisztácia 

20 g vaj 

Pisztáciás krém: 

200 g mascarpone 

80 g hántolt pisztácia 

1 dl habtejszín 

40 g cukor 

10 g vaníliás cukor 

2 db lapzselatin 

Áfonya betét: 

250 g fagyasztott áfonya 

30 g cukor 

20 g vaníliás cukor 

1,5 dl habtejszín 

20 g étkezési keményítő 

2 db lapzselatin 

Mézes-vaníliás mousse: 

4 db tojássárgája 

1 db vanília rúd /manilia - a legfinomabb döntés

100 g vegyes virágméz 

2 dl habtejszín 

15 g étkezési keményítő 

3 db lapzselatin 

3,5 dl habtejszín, habbá verve 

Díszítés: 

1-2 ek ízlés szerinti lekvár 

50 g durvára darált pisztácia 

friss áfonya szemek

Receptkönyv

Elkészítés:

1. A tésztához a pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk és összekeverjük a liszttel. A vajat felolvasztjuk. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal egy szilikon spatula segítségével hozzáforgatjuk a száraz alapanyagokat, valamint az olvasztott vajat. Arra ügyeljünk, hogy a vaj ne legyen meleg. 

Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a masszát beleöntjük. Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Vanília torta

2. A pisztáciás krémmel folytatjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A pisztáciát késes aprítóban ledaráljuk. A tejszínhez adjuk a kétféle cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. Ekkor lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a felpuhult, kinyomkodott zselatinokat. A mascarponéhoz öntjük és alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a pisztáciát is.

Vanília torta

3. A kihűlt tésztát tálcára helyezzük és köré szorosan egy állítható tortakarikát csatolunk. A pisztáciás krémet a tésztára öntjük, szükség szerint egy kis méretű hajlított kenőkéssel egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni, amíg az áfonyával foglalkozunk.

Vanília torta
cukrász kellékek

4. Az áfonya betéthez a keményítőt csomómentesre keverjük a tejszínben. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A fagyasztott áfonyát a kétféle cukorral felolvasztjuk és turmixoljuk. Hozzáöntjük a kikavart keményítőt és közepes lángon, kavargatva sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Időnként átkavarva hagyjuk hűlni, de ne várjuk meg, hogy dermedni kezdjen!

5. A pisztáciás krém közepére helyezzünk egy 20 cm-es tortakarikát és az áfonya krémet öntsük bele. Tegyük vissza a hűtőbe amíg a gyümölcs meg nem húz. Ez kb. 1-2 órát vesz igénybe.

Vanília torta

6. Következő lépésként a mézes-vaníliás mousse-t készítjük el. A tojássárgákhoz adjuk a mézet és a vanília kikapart magját, valamint a keményítőt és kihabosítjuk. A zselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A 2 dl habtejszínt a vanília héjjal felforraljuk és folytonos keverés közben, lassan a tojáshoz csurgatjuk. Visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon, kevergetve sűrűsödésig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és elkeverjük benne a kinyomkodott zselatinokat. Legalább langyosra hűtjük és csak ezután forgatjuk össze a lágy habbá vert habtejszínnel.

Vanília torta
Vanília torta

7. A kidermedt áfonyás réteg körül eltávolítjuk a tortakarikát és a mousse-t ráöntjük. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük.

Vanília torta

8. Ha a torta megfelelően kidermedt óvatosan körbe vágjuk és eltávolítjuk a tortakarikát. A tésztát vékonyan körbe kenjük lekvárral és a durvára darált pisztáciával panírozzuk. A torta tetejét körbe szintén a pisztáciával szórjuk meg és friss áfonyával díszítjük.

Vanília torta
Vanília torta



Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.